Читај ми!

Ђурић: Са Баном о афирмацији улоге УН

У разговорима са Бан Кимуном биће истакнута приврженост Србије мирном решавању конфликата, када је реч о Косову и Метохији као и свим другим споровима, изјавио саветник председника Марко Ђурић. Ђурић, за РТС, потврдио да ће Александар Вулин бити шеф Канцеларије за Косово и Метохију.

Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је да ће у разговорима са генералним секретаром Уједињених нација Бан Кимуном, који данас стиже у посету Србији, бити истакнута приврженост Србије принципу мирног решавања конфликата - и када је реч о Косову и Метохији али и на свим другим спорним тачкама у свету.

"Као земља која ове године председава Генералном скупштином УН, нагласићемо и нашу спремност да радимо на афирмацији улоге самих Уједињених нација у решавању конфликата", рекао је Ђурић у Дневнику на РТС-а.

Ђурић је истакао да је неопходно да у Србији буде постигнут државни консензус о томе шта су национални и државни циљеви и шта је наша визија у вези са Косовом и Метохијом. Он је потврдио да ће председник Покрета социјалиста Александар Вулин бити први човек нове владине канцеларије за Косово и Метохију.

"Имали смо ситуацију да Приштина тачно зна шта хоће, а да није сасвим јасан став Београда. То мора да се промени, а председник Николић ће окупити око себе све значајне политичке и шире друштвене чиниоце", рекао је Ђурић.

Одговарајући на питање о спремности председника Србије Томислава Николића да се састане са председницом Косова Атифетом Јахјагом, Ђурић је рекао да је за такав сусрет неопходно да се стекну одређени услови.

"Када се за то стекну услови, председник Николић биће спреман да разговара са легитимним представницима косовских Албанаца у циљу изналажења решења, која ће задовољити наше интересе, али и минимум интереса свих осталих", подсетио је саветник председника Србије.

Веома је значајно то што су представници међународне заједнице, укључујући и шефа Делегације ЕУ у Србији Венсана Дежера, оценили да спречавање његовог одласка у манастир Грачаница није било у складу са постигнутим договорима, истакао је Ђурић.

"Спречавати било кога да оде у посету духовном средишту јесте антицивилизацијски чин и да је то неприхватљиво. Веома је важно да Приштина са значајних места у међународној заједници добије такву поруку", рекао је Ђурић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи