Читај ми!

Небојша Стефановић председник Скупштине

За новог председника Скупштине Србије изабран Небојша Стефановић са 142 гласа "за". Стефановић рекао да ће му основни циљ бити јачање улоге парламента и потпуна контрола извршне власти, у складу са Уставом. Седницу обележила жустра расправа и оптужбе посланика. Формирано 13 посланичких клубова.

21.31- Избором девет делегација при међународним институцијама завршена конститутивна седница парламента. 

20.27 - Скупштина изабрала чланове 19 скупштинских одбора и њихове заменике. Консултације о председницима одбора одржаће се сутра у 11 часова.

19.37 - Посланици расправљају о формирању парламентарних одбора. 

18.00 - Јана Љубичић из СНС-а изабрана за генералног секретара парламента.

17.45 - Посланици изабрали пет потпредседника парламента. То су Гордана Чомић из ДС-а, Константин Арсеновић из ПУПС-а, Ненад Поповић из ДСС-а, Весна Ковач из УРС-а и Жарко Кораћ из ЛДП-а.

16.47 - Седница Скупштине настављена расправом о избору потпредседника парламента.  

16.08 - Треће ванредно заседање парламента заказано за сутра у 15.30.  

15.15 - Новоизабрани председник Скупштине одредио паузу од сат времена и позвао шефове посланичких клубова на консултације. 

15.12 - Небојша Стефановић изабран за председника парламента, "за" је гласало 142 посланика, "против" 48, док је 15 било уздржано. 

15.04 - Завршено изјашњавање посланика о кандидату за председника парламента Небојши Стефановићу. У току бројање гласова. 

14.48 - Почело изјашњавање посланика о кандидату за председника Скупштине Србије јавном прозивком. 

10.20 - Настављена конститутивна седница Скупштине Србије на којој ће бити изабрано ново руководство парламента. 

Кандидат Српске напредне странке Небојша Стефановић изабран је за председника Скупштине Србије са 142 гласа "за". Против је гласало 48 посланика, док је 15 било уздржано. 

Скупштина Србије изабрала је пет потпредседника парламента. Потпредседници Скупштине Србије су Гордана Чомић из Демократске странке, Константин Арсеновић из Партије уједињених пензионера Србије, Ненад Поповић из Демократске странке Србије, Весна Ковач из Уједињених региона Србије и Жарко Кораћ из Либерално демократске партије.

Потпредседници су изабрани јавно, прозивком и за њихов избор је гласало 220 посланика.

За генералног секретара Скупштине изабрана је Јану Љубичић из СНС-а која је, како би могла бити изабрана на ту функцију, поднела је оставку на место посланика.

Посланици су изабрали и чланове 19 скупштинских одбора и њихове заменике. Како је договорено, Одбор за права детета функционисаће као посебно радно тело. 

О томе која ће странка водити који одбор, представници странака ће договорити на сутрашњим консултацијама које је председник парламента заказао за 11 сати.

Конституисани су Одбор за уставна питања и законодавство, Одбор за одбрану и унутрашње послове, Одбор за спољне послове, Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова, Одбор за дијаспору и Србе у региону, Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику.

Конституисан је и Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Одбор за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво.

Поред тога, конституисани су и Одбор за Косово и Метохију, Одбор за културу и информисање, Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, Одбор за здравље и породицу, Одбор за заштиту животне средине, Одбор за европске интеграције, Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања и Одбор за контролу служби безбедности.

Избором девет делегација при међународним институцијама, "заокружено" је конституисање парламента.

То су стална делегација у Интерпарламентарној унији, у Парламентарној скупштини Централно-европске иницијативе, као и у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње.

Изабрани су и чланови делегација у Парламентарној скупштини Франкофоније, у Парламентарној скупштини Медитерана, у Парламентарној скупштини НАТО-а и у Парламентарној скупштини ОЕБС-а.

Стефановић: Циљ ми је јачање улоге парламента

Изабрани председник Небојша Стефановић најавио да ће његов циљ бити јачање улоге парламента и да ће инсистирати на потпуној контроли извршне власти, у складу са Уставом.  

Стефановић је рекао да је свестан одговорности коју преузима и да ће радити на даљем јачању демократије и парламентаризма у Србији.  

Према његовим речима, приоритет у раду биће и даље отварање парламента ка јавности, што ће омогућити бољи живот грађана и ефикаснији рад парламента.

Стефановић је у паузи седнице рекао да је за сутра заказао нову седницу парламента на којој ће почети расправа о предложеним законима о влади и министарствима, чије је доношење предуслов за избор владе. Он је најавио да ће у четвртак или петак бити одржана посебна седница парламента на којој ће бити изабрана нова влада.  

Представник предлагача, шеф посланичке групе СНС-а Александар Вучић, у образложењу кандидатуре рекао је да Скупштина треба да буде место где се развија демократија у најбољем могућем светлу.

Вучић је рекао да је данас важан дан за Србију и велики дан за странку, јер после три година постојања СНС има могућност да почне са променама у Србији и да предложи првог човека Скупштине.

Према његовим речима, задатак првог човека парламента биће да негује дух толеранције и јединства.

Вучић је поручио да ће нова владајућа коалиција покушати да направи другачију и одговорнију Србију, која се неће обрачунавати са политичким противницима и у којој ће се поштовати закони.

Уз наводе из биографије, Вучић је рекао да ће се Стефановић првенствено држати Устава и закона, додајући да се СНС пре свега за то борила.

Лидер напредњака поручио да је поносан што образованог, младог, одлучног и трпељивог човека може да предложи за ту функцију.

Мандатар Ивица Дачић пожелео je Стефановићу да парламент буде најзначајнији део власти у Србији, и оличење демократије, да му мандат буде успешан и да има што мање потребе за изрицањем опомена.

Дачић се у скупштинској расправи осврнуо на оптужбе опозиционих странака о одлуци СПС да уђе у владу са напредњацима и УРС, наводећи да су избори завршени пре два месеца и да га задивљује колико неки живе у прошлости.

"Ја лично не осећам потребу да се било коме правдам за било који потез СПС-а. Исте дискусије сам слушао и претходних година и данас, није на вама да процењујете шта је најбоље за неку странку, већ на онима који те странке воде", рекао је Дачић и додао да грађани не очекују да се на такав начин странке односе према дневном реду и парламенту.

Међусобне оптужбе Вучића и Мићуновића

У делу седнице предвиђене за расправу, Драгољуб Мићуновић рекао је да ће Демократска странка бити оштра опозиција и да нова владајућа већина није оно зашта су бирачи гласали на изборима.

"Не могу да поделим оптимизам са Александром Вучићем да је ово велики дан за Србију нити очекујем да ће нова власт донети чуда", рекао је Мићуновић.

Мићуновић је рекао да се није заборавило шта је ко радио и оценио да је смешно да Вучић говори о толеранцији, поготово када данас оптужује опозицију да стоји иза натписа у неким дневним новинима. 

Он је истакао да је такав наступ у складу са амбицијом Вучића да руководи војском и тајним службама, оцењујући да тако нешто није добро за државу.

"Желимо да влада дух толерације, престаните са претњама", поручио је Мићуновић. Вучић је одговорио Мићуновићу да му није упутио ниједну ружну реч и да сада лоше говори о онима са којима је до пре 20 дана његова странка хтела да формира већину.

"То су они исти са којима сте до пре 20 дана разговарали да поново формирате владу, сада вам више нису добри, то су они исти за које сте говорили да треба да наставите истим путем. Ви сте направили да свака политичка странка личи не на привредну, већ на тајкунску организацију" рекао је Вучић.  

О афери "Кофер" и бесплатним акцијама 

У полемику се укључила и шефица посланичког клуба ЛСВ Александра Јерков. Она се захвалила Вучићу на лекцији из демократије и показала његову фотографију из скупштинске сале од пре неколико година како држи робијашку кошуљу за Млађана Дункића, након што је тада рекао да је "Динкић највећи лопов којег је Србија видела".  

Алудирајући на аферу "Кофер", Јерков је Вучића упитала где је нестао кофер.

Јерков је подсетила и на Вучићеве речи да је "Дачић осведочени лажов и да ни бог не може да га натера да уђе у власт коју подржава СПС", а Динкића позвала са саопшти зашто је "слагао за 1.000 евра за бесплатне акције" и да ли је то учинио због свог изборног успеха или туђег. 

Вучић је оптужио Александру Јерков да су "крали и пљачкали" у протеклих десет година у Новом Саду и да је кофер пара нестао у реформи правосуђа.

"Ви сте са тим људима правили коалицију. Ви сте са убицама правили коалицију, а не ја. Ми нећемо ни са де грлимо ни љубимо са Ивицом Дачићем и Млађаном Динкићем, а све због пара а не политике, и све да ваши џепови буду дубљи", рекао је Вучић Александри Јерков. 

Одговарајући на прозивке, Динкић је рекао да никада није слагао у вези са бесплатним акцијама 2007. године и да је у тај предлог дубоко веровао, али да тада није знао да је договорена продаја НИС-а, за далеко нижу цену од очекиване.  

Поводом тврдњи Динкића, потпредседник ДС-а Душан Петровић је рекао да није тачно да је Русија отела НИС, као и да је потпуно ван сваког укуса отпужити лидера ДС Бориса Тадића да је због сликања са Путином у време кампање пристао на продају НИС-а. 

СНС уступио потпредседничко место ЛДП-у

Раније током заседања, посланик ЛДП-а Иван Андрић је рекао да се ЛДП оштро противи предлогу да у Скупштини буде само четири потпредседника.

Вучић је у паузи седнице новинарима у Скупштини рекао да ће, уместо да СНС предложи свог кандидата, једно потпредседничко место имати ЛДП.  

У међувремену, ЛДП је саопштио да је кандидат те странке за потпредседника Скупштине Жарко Кораћ.   

У Скупштини Србије формирано је 13 посланичких група, обавестио је посланике председавајући седници Захарије Трнавчевић.  

На седници је саопштено да ће шеф посланичке групе СНС бити Александар Вучић, а његов заменик Јоргованка Табаковић, као и да ће шеф посланичке групе ДС бити Драгољуб Мићуновић. 

На челу посланичког клуба СПС биће Ивица Дачић, посланички клуб ДСС водиће Слободан Самарџић.

Посланички клуб ЛДП водиће Чедомир Јовановић, Млађан Динкић биће шеф посланика УРС, а Јован Кркобабић шеф посланика ПУПС.

На челу посланичког клуба СДПС је Миодраг Мијатовић, посланике НС предводиће Велимир Илић. Шеф посланика ЈС је Драган Марковић, шеф посланика СВМ Балинт Пастор, шеф посланика СПО-ДХСС Александар Југовић, док ће посланичку групу ЛСВ предводити Ненад Чанак.

Треће ванредно заседање републичког парламента заказано је за сутра у 15.30. У Скупштину је стигао Предлог закона о министарствима, којим је предвиђено да ће будућа Влада Србије имати 17 министарстава, а у процедури је и Предлог закона о допунама Закона о влади.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи