Читај ми!

Локални лидери, већ деценијама

У многим општинамa у готово свим крајевима Србије, постоје локални лидери који су на власти годинама, па и деценијама. Они уживају широку подршку грађана, без обзира на развијеност општине.

Од Варварина и Врања до Апатина. Од Зајечара преко Крагујевца до Коцељеве. У готово свим крајевима Србије постоји понеки локални лидер који је на власти годинама. Истовремено, ужива широку подршку суграђана, без обзира на то колико је општина развијена. Једно од објашњења њиховог успеха јесте редовна комуникација с мештанима.

Мандат Живорада Милосављевића почео је још у време федеративне Југославије. На челу општине Сопот је 23 године, а суграђани су му поверили још један мандат. Кључна лекција коју је научио - бирачи не могу да се преваре.

"Врло брзо дођете у позицију да се сретнете са својим обећањима која се не реализују", каже Живорад Милосављевић, председник општине Сопот.

Још један нестраначки кандидат, мало западније, у Коцељеви, успео је да помрси конце и најјачим партијама. Демократска странка и Српска напредна странка у овој општини нису прешле ни цензус.

Верољуб Матић, председник општине Коцељева каже да народ размишља о себи и гледа да му буде боље.

"Сигурно је проценио у претходном периоду да је добро, да ћемо наставити да радимо добро и народ не размишља превише партијски", закључује Матић.

Изреку "Што јужније - то тужније" демантује први човек Босилеграда, Владимир Захаријев, широј јавности познат као љубитељ плеса. Функционер Демократске странке Србије на власти је 12 година, а сада је освојио и четврти мандат.

У оближњој Сурдулици, апсолутни рекордер ових избора је социјалиста Новица Тончев. Има подршку две трећине суграђана, али не не само њихову.

"Државне паре су могле да оду и на друго место, а дошле су у наш град и оне су учиниле да наш град буде много леп", уверен је Тончев.

То су само неки од локалних лидера. У чему је њихова тајна?

"Зна се ком селу треба пут, којој улици водовод, а знају се и перформансе утицајних људи. Ти људи који су некад били у власти понесу са собом телефонски именик, задрже ту мрежу утицаја формалних и неформалних и онда показују гласачима да су они својим везама способни да реше тај неки проблем", објашњава Милан Милошевић, новинар недељника Време.

Има и мишљења да су становници мањих места, мање спремни на промене. Кад навикну на неког, а још и ако тај неко учини нешто конкретно за њих, гарантују му вишегодишњу, па и вишедеценијску подршку.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи