Читај ми!

Јешић: Устав треба мењати

Устав Србије мора да се промени како би били омогућени, пре свега, регионализација и децентрализација земље и, у том смислу, бржи развој Војводине, изјавио потпредседник покрајинске владе Горан Јешић.

Војводина ће поштовати одлуке Уставног суда о надлежностима те покрајине, иако би Устав Србије дефинитивно требало мењати, изјавио је потпредседник покрајинске владе Горан Јешић и истакао да је мандатар Ивица Дачић у праву кад каже да је досадашња власт одговорна за настале проблеме око аутономије Војводине.

"Устав Србије мора да се промени после широке јавне расправе, како би били омогућени пре свега регионализација и децентрализација земље и у том смислу бржи развој Војводине", рекао је Јешић новинарима приликом посете Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду.

Нагласивши да нико у Војводини нема сепаратистичке амбиције и да "нико не прича о томе, сем кад вас притерају и праве вас будалом", Јешић је оценио да је Дачић у праву кад каже да је досадашња власт одговорна за настале проблеме око аутономије покрајине.

"Чини ми се да трећину судија Уставног суда именује директно председник Републике, а, између осталог, председник Уставног суда је родом из Војводине", рекао је Јешић.

Он сматра да је Устав Србије "недемократски акт", који је, како је рекао, направио "гомилу функционалних проблема", пре свега када је реч о локалним самоуправама, децентрализацији, аграрној политици, али и у другим областима.

Уз напомену да би због тога Устав требало променити, Јешић је истакао да се најновије одлуке Уставног суда у вези са Војводином морају поштовати и истовремено покушати да се нађе излаз и да "радимо то што мислимо да треба да радимо, али не кршећи Устав".

Новоизабрани потпредседник покрајинске владе је додао да ће Влади Војводине предложити оцену уставности досадашњих аката републичке владе, пре свега када је реч о поштовању уставне одредбе да седам одсто буџетских средстава треба да припадне тој покрајини, тврдећи да тај износ "никада није дошао у Војводину".

Јешић очекује нормалну сарадњу са будућим министром пољопривреде, како би та област нормално функционисала и јер је то у интересу и покрајине и државе у целини.

На питање да ли би Горан Кнежевић, који у медијима слови као будући министар пољопривреде, био одговарајуће решење за то место, Јешић је одговорио да не жели да улази у кадровска решења других странака, али је нагласио да министар пољопривреде мора да буде из Војводине.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи