Извор: РТС, Танјуг

РИК: Поновљени избори протекли у најбољем реду; Вучић: Убедљива победа листе "Србија не сме да стане"

Председник РИК-а Владан Димитријевић изјавио је да су поновљени избори на 35 места, за народне посланике и одборнике Скупштине града Београда, протекли у најбољем реду. Носилац листе "Србија не сме да стане" Александар Вучић изјавио је да је и на градском и на републичком нивоу та листа однела убедљиву победу.

РИK: Поновљени избори на 35 места протекли у најбољем реду

Председник Републичке изборне комисије Владан Димитријевић изјавио је да су у Србији данас поновљени избори на 35 места протекли у најбољем реду, да су бирачка места отворена у 7 и затворена у 20 сати. 

Димитријевић је рекао да резулати још нису евидентирани.

Опширније Краће

Вучић: Убедљива победа листе "Србија не сме да стане"

Носилац листе "Србија не сме да стане" Александар Вучић, који је члан СНС-а, у обраћању из изборног штаба странке у Београду изјавио је да је и на градском и на републичком нивоу та листа однела убедљиву победу.

Излазност је била око 43 одсто на републичком нивоу и 41,64 одсто на нивоу Града Београда, навео је Вучић.

На бирачким местима широм Србије, додао је, проценат подршке листи "Србија не сме да стане" увећан је за 10 до 30 одсто, док је на девет места била већа или иста излазност као и пре 13 дана.

Каже да још нема података са три бирачка места, а да је према подацима који су стигли, листа "Србија не сме да стане" освојила 69,5 одсто гласова, СПС 5,83 одсто, Савез војвођанских Мађара 6,46 одсто, "Србија против насиља 12 одсто".

Оцењује да је реално очекивати да ће, уколико буде релативно пристојна излазност на изборима који ће бити поновљени 2. јануара и уколико се настави тренд раста популарности листе "Србија не сме да стане" – та листа добити 130. мандат у парламенту.

На основу пребројаних гласова на свим бирачким местима, како је навео, листа "Србија не сме да стане" у граду Београду освојила је 64,49 одсто гласова.

"Другопласирана је листа Србија против насиља 17,7 одсто, трећепласирана је Ми глас народа 7,5 одсто. На четвртом месту су Милош Јовановић и СПС са око три одсто. То су коначни резултати за Београд са ова три бирачка места. Два су са Новог Београда, једно је из Рипња", додао је Вучић.

Вучић је рекао да грађани Србије знају да није било неправилности и да никада мање приговора није било, да никада није била мирнија кампања.

“То значи да нарастамо као народ и да разумемо шта су демократске тековине и да смо у стању да трпимо другачије мишљење, упркос неодговорним политичарима и медијима“, истакао је Вучић.

Веома је, како је нагласио, поносан на чињеницу да је листа "Србија не сме да стане" освојила то поверење.

Сматра да су резултати поновљених избора отпор обичног народа рушењу државе.

"Не можете са тако малим процентом подршке да освајате власт на силу. Јер онда добијате још већи одијум и добијате још већи отпор обичног народа", рекао је Вучић.

Оценио је да је код људи прорадио гнев због свега што су представници опозиције радили претходних дана.

Вучић је рекао да је опозиција имала медије на својој страни више него икада.

Према његовим речима, Јавни сервис је постао "резервно гласило 'Србије против насиља'" и "на бруталан начин кршио и данас изборну тишину".

"И осим тога, кад је већ кршио изборну тишину, није дао ни шансу на одговор онима који су већина у Србији, пошто ваљда већина у Србији не треба ни да се чује. Али то не траје од данас и не траје од јуче, то траје већ дуже време", рекао је Вучић.

Напоменуо је да је циљ да до краја јануара буде завршено конституисање новог парламента и да се крене у процес формирања владе.

Поручио је вечерас грађанима Србије да знају да неће бити никаквих револуција ни насилног преузимања власти, јер је народ потпуно јасно рекао коме пружа и коме даје своју подршку, што је од кључног значаја.

"Важно је да наставимо да спроводимо предлоге и ОДИХР-а и ОЕБС-а како бисмо даље усавршавали наш изборни процес демократије, то је од пресудног значаја", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара да ли се зна ко ће бити нови премијер, а ко председник Скупштине, рекао је да још није донета одлука о влади, додајући да ће се разговарати томе и током новогодишњих празника.

"Владимир Орлић је одлично обављао свој посао, али нисам сигуран да ће ту да остане. Али о томе више можете да питате Вучевића, Глишића, Гашића, Ану", рекао је Вучић.

Што се Београда тиче, каже да нису водили никакве разговоре, додајући да је могуће да ће бити нових избора, а могуће и да неће.

Опширније Краће

Завршено поновљено гласање на више од 30 бирачких места

Биралишта на којима је поновљено гласање затворена су у 20 часова.

Извештај Светлане Панић Цонић

У Србији је данас поновљено гласање на бирачким местима на којима није било могуће утврдити резултате гласања на парламентарним изборима одржаним 17. децембра, као и на оним местима на којима су поништени резултати гласања због уочених изборних неправилности.

Бирачи су за народне посланике гласали на више од 30 бирачких места, а за одборнике у скупштини Београда на три.

Нешто мање од 20 хиљада грађана своје право могло je да искористи до 20 часова.

Листа "Србија против насиља" саопштила је раније да неће учествовати на поновљеним изборима.

Након затварања бирачких места, локалне изборне комисије у року од 96 часова треба да поднесу Републичкој изборној комисији збирни извештај о резултатима на свим бирачким местима која се налазе на њиховој територији.

Рок за подношење приговора траје 72 часа од затварања бирачких места и утврђивања прелиминарних резултата.

На још осам бирачких места у пет општина биће поновљено гласање на изборима за народне посланике 2. јануара, саопштила је Републичка изборна комисија.

Гласаће се на два бирачка места у Бачком Петровцу, три у Белој Паланци и на по једном месту у општинама Беочин, Мионица и Петровац на Млави.

Читај ми!