Извор: РТС

Завршен протест "Не пристајемо"; Мариника Тепић: Све сам рекла, ови избори морају бити поништени

У центру Београда код Теразијске чесме одржан је протест грађана које је позвала иницијатива ПроГлас, под слоганом "Не пристајемо". Учесницима протеста обратила се и Мариника Тепић која 13 дана штрајкује глађу, после чега је одведена у болницу. Након обраћања, учесници протеста су прошетали до Уставног суда тражећи поништење избора. Студенти који су 24 сата провели на раскрсници Кнеза Милоша и Бирчанинове, одблокирали су раскрсницу и придружили се протесту.

Извештај Зорана Слепчевића и Игора Топаловића

Лазовић: Настављамо деловање у три правца до поништења избора

Радомир Лазовић рекао је после окончања протеста испред Уставног суда, да више неће бити окупљања испред РИК-а, јер се тамо више не налази Мариника Тепић и остали који су штрајковали глађу.

Говорећи о захтевима СПН-а, Лазовић је рекао да ће деловати у три правца.

"Прво ћемо од наших институција тражити да раде свој посао, циљ је понављање избора, али са побољшаним изборним условима, прочишћеним бирачким списковима. Други правац је усмерен на међународне институције који су имали своје посматраче. Тражимо комисију која ће утврдити све оно што тврдимо у вези са бирачким списковима, јер су многи уписивани, а други брисани", објаснио је Лазовић.

"Свесни смо да око шест месеци треба да се промене изборни услови и бирачки спискови, што се поклапа са редовним локалним изборима", каже Лазовић.

Поновио је да изборе треба поништити на свим нивоима, али да је крађа, како каже, у Београду документована и доказана.

"Трећи правац деловања је одржавање интересовања грађана, Прогласа, младих, студената, а обратићемо се и другим људима - пољопривредницима и здравственим радницама и другим категоријама друштва", напоменуо је Лазовић.

Лазовић је рекао да се праве планови за наставак деловања и сличних окупљања.

Завршен протест испред Уставног суда

Професор Јовановић: Тражићемо поништење изборног поступка, не смемо да одустанемо од слободе

Професор Миодраг Јовановић, један од иницијатора ПроГласа позвао је све грађане да од 13. јануара пошаљу све фотографије и видео записе који могу да, како је навео, поткрепе изборну крађу.

Додао је да ће Уставном суду бити упућен захтев за поништење изборног поступка, али се то може тражити тек када буду проглашени коначни резултати.

"Живим у диктатури и добро ми је. Ми као грађани мораћемо ову реченицу да понављамо као мантру, ако одустанемо од слободе", поручио је професор Јовановић.

Опширније Краће

Учесници протеста испред Уставног суда

Колона окупљених грађана дошла је до Уставног суда, тражећи поништење изборних резултата.

Грађани кренули у протестну шетњу ка Уставном суду

После обраћања говорника, организатори су позвали грађане да формирају колону и крену у шетњу ка Уставном суду.

Фото: РТС

Емилија Миленковић: Студенти се терете за рушење уставног поретка

Учесница протеста студената Емилија Миленковић каже да ће се млади борити на улици.

"Студенти од 18 и 20 година се терете за рушење уставног поретка, налазе се у 'кућном притвору' у студентском дому, да ли је то знак да су избори прошли поштено", рекла је Миленковићева.

Студенти су 24 сата провели блокирајући раскрсницу Кнеза Милоша и Бирчанинове, након чега су се придружили протесту.

Извештај Зорана Слепчевића

Алексић: Земља која увози гласаче, а извози своју децу, нема будућност

Један од носилаца листе "Србија против насиља" Мирослав Алексић рекао је обраћајући се грађанима да људи које су "они позвали из Европе да надгледају изборе су рекли да је ово невиђена крађа".

"Ми зато немамо право да ћутимо“, рекао је Алексић и навео да имају само један план а то је да одбране слободу и сваки глас.

"Слобода ће припасти и мојим колегама који штрајкују глађу и свим студентима, али и онима који немају времена да буду са нама и онима који кажу сви су исти“, навео је Алексић.

Напоменуо је да земља која увози гласаче, а извози своју децу нема будућност. 

Грађанима су се обратили и кошаркаш Владимир Штимац, који је био кандидат за градоначелника листе НАДА, Срђан Цвијић, један од контролора на изборима, Оливер Тошковић, професор Универзитета у Београду, Филип Ејдус, професор на Факултету политичких наука.

Лазовић: Одржати изборе поново, али без "фантома"

Радомир Лазовић из Зелено-левог фронта рекао је да му је тешко да говори после Маринике Тепић и поручио је да нико не сме бити хапшен и прогоњен.

"Ми захтевамо поништење ових покрадених избора и њихово поновно одржавање у фер условима, са уређеним бирачким списком, тако да нема фантома", рекао је Лазовић. 

Казао је да Мариника Тепић мора да оде у болницу како би се побринули за њено здравље.

Мариника Тепић се обратила грађанима и отишла у болницу

Један од носилаца листе "Србија против насиља" Мариника Тепић, која је претходних 13 дана штрајковала глађу, изашла је на бину уз помоћ Мирослава Алексића и Радомира Лазовића и обратила се грађанима.

"Све сам рекла што сам имала, ови избори морају бити поништени", рекла је Мариника Тепић.

Странка слободе и правде је саопштила да је Мариника Тепић након обраћања на протесту пребачена у болницу, на одељење интензивне неге.

Мариника Тепић се кратко обратила окупљенима

Светлана Бојковић: Погажена је слобода и људско достојанство

Глумица и једна од потписница иницијативе Проглас Светлана Бојковић рекла је да су се грађани окупили зато што је погажена слобода и људско достојанство.

Она је прочитала изводе из извештаја посматрачке мисије ЦРТА о "неправилностима, притиску на бираче, уцењивању и прекрајању изборне воље".

Фото: РТС

Иницијатори ПроГласа још раније су позвали све да сложно, мирно и одлучно поруче да не пристају на прекрајање изборне воље, да не пристају на обесмишљавање демократије и владавине права и да не пристају на рађање огољене аутократије у Србији.

"Због изневерене изборне воље грађана", ПроГлас захтева да се нови парламентарни и локални избори у целој Србији одрже у року од шест месеци након процеса темељне промене изборних услова.

Представници студената, који од Министарства државне управе и локалне самоуправе захтевају отварање бирачких спискова, ноћ су провели на раскрсници Улице кнеза Милоша и Бирчанинове.

Студенти су на раскрсници монтирали шаторе, донели звучнике, ћебад, монтажне столове и провели су 24 сата на улици.

Читај ми!