Извор: РТС

Пројекције резултата избора у Београду – СНС 48, СПН 43 мандата; тас на ваги листа Бранимира Несторовића

Београђани су на изборима бирали и одборнике Скупштине града Београда. Процене резултата показују да је највише мандата освојила листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" – 48, а да је листа "Србија против насиља" добила 43 мандата. Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће будућа власт у Београду зависити од тога са ким ће Бранимир Несторовић желети да формира коалицију. Излазност у Београду 58,5 одсто, наводе ЦеСИД/ИПСОС.

ЦеСИД/ИПСОС: Излазност у Београду 58,5 одсто

Према проценама ЦеСИД/ИПСОС-а, излазност у Београду била је 58,5 одсто.

Шапић: Ми у Београду опет победисмо

Александар Шапић је рекао да највероватније неће бити формирања власти у Београду без Бранимира Несторовића. 

"Годину дана слушамо да је Београд њихов, да је Београд изгубљен. Да је Београд место где ће да започне нова смена власти, а ми у Београду опет победисмо", рекао је Шапић и захвалио се свим Београђанима.

Према његовим речима, ово су били вредносни избори, који су определили где ће Београд да иде.

ЦеСИД/ИПСОС (85,3 одсто узорка): СНС 48 мандата, Србија против насиља 43 мандата

На основу 85,3 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а за београдске изборе листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" освојила је 38,7 одсто гласова односно 48 мандата.

На другом месту је "Србија против насиља" са 34,5 одсто или 43 мандата.

Коалиција НАДА освојила је 6 одсто или 7 мандата.

Цензус пролази и листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" са 5,3 одсто гласова, односно 6 мандата.

Коалиција око СПС-а освојила је 4,8 одсто или 6 мандата.

Нећемо ићи у коалиције, то би било смртоносно по нас, каже за РТС Бранимир Несторовић, носилац листе "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа".

"Ми у граду што се тиче коалиције као коалиције, не могу ја одлучим о томе, ми смо се договорили да нећемо имати коалиције, имаћемо неке састанке па ћемо то размотрити. Ми можемо да подржимо нешто, неке идеје, пројекте, конкретне пројекте. Али мислим да би коалиција била смртоносна за нас, то би нас убило на самом почетку, пре него што смо почели, јер би било ево истрговали су, добро су прошли одмах су се продали", поручио је Несторовић.

Опширније Краће

ЦеСИД/ИПСОС (67,3 одсто узорка): СНС 39 одсто гласова, Србија против насиља 34,1 одсто

На основу 67,3 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а за београдске изборе листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" освојила је 39 одсто гласова односно 49 мандата.

На другом месту је "Србија против насиља" са 34,1 одсто или 42 мандата.

Коалиција НАДА освојила је 5,9 одсто или 7 мандата.

Цензус, према овим пројекцијама, пролази и листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" са 5,3 одсто гласова, односно 6 мандата.

Коалиција око СПС-а освојила је 5 одсто или 6 мандата.

Вучић: Власт у Београду зависиће од тога са ким ће Несторовић да иде

Председник Александар Вучић рекао је да што се Београда тиче, "Србија не сме да стане" је освојила 38,5 одсто гласова, а 35 одсто гласова има "Србија против насиља", трећепласирана је коалиција НАДА са 6 одсто, коалиција око СПС-а има 5,4 одсто гласова док 5,1 одсто има Бранимир Несторовић.

Вучић је рекао да ће будућа власт у Београду зависити од тога са ким ће Бранимир Несторовић желети да формира коалицију.

Вучић је истакао да је убеђен и да ће градоначелник Београда бити Александар Шапић.

''Још се не зна ко ће формирати власт у Београду, али мислим да ће градоначелник бити Александар Шапић, али очигледно је да то зависи од два фактора. Прво морамо видети са киме ће Бранимир Несторовић формирати већину, јер тренутно има шест мандата, и ако буде ишао са нама имаће 59 мандата, док ако буде ишао са другима имаће 57 мандата, дакле од њега зависи'', рекао је Вучић.

Као други фактор навео је резултат коалиције Српске странке Заветници и Српског покрета Двери.

''Према овом узорку они су на 2,8 осто, и имају шансу да пређу цензус и то може бити фактор. Народна странка такође има нешто бољи резултат, али то је недовољно за улазак у градски парламент'', рекао је Вучић.

Клачар за РТС: Без Несторовићеве листе нема већине у Београду

Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже за РТС да ће кључни фактор за формирање власти у Београду бити листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа".

“Ако говоримо о сарадњи читавих листа, без листе Бранимира Несторовића нема већине у Граду Београду“, истакао је Клачар.

Указао је да увек треба оставити могућност да се после избора направе и некакве другачије коалиције.

"У овом моменту ако саберемо традиционално партнерство СНС-а и СПС-а они имају 54 места, већина у Граду Београду је 56. За сада, како ствари стоје, фокус за већину је на листи Бранимира Несторовића", додао је Клачар.

ЦеСИД/ИПСОС (41,3 одсто узорка): СНС 38,4 одсто гласова, Србија против насиља 35,1 одсто

На основу 41,3 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а за београдске изборе листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" освојила је 38,4 одсто гласова односно 48 мандата.

На другом месту је "Србија против насиља" са 35,1 одсто или 43 мандата.

Коалиција НАДА освојила је 6 одсто или 7 мандата.

Цензус, према овим пројекцијама, пролази и листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" са 5,4 одсто гласова, односно 6 мандата.

Коалиција око СПС-а освојила је 4,8 одсто или 6 мандата.

Грађани Србије гласали су данас за посланике Народне скупштине и парламента Војводине, одборнике Скупштине града Београда и још 64 локална парламента. Бирачка места била су отворена од 7 до 20 часова.

На збирној изборној листи за изборе за одборнике Скупштине града Београда били су:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Београд не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ, ТОМА ФИЛА – ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА

3. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – ДОБРИЦА ВЕСЕЛИНОВИЋ – проф. др ВЛАДИМИР ОБРАДОВИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНA

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА БЕОГРАД – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нoви ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

7. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

8. ДА СЕ ВОЈСКА НА КОСОВО ВРАТИ – МИША ВАЦИЋ

9. Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Душко Вујошевић, Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – ДОБРО ЈУТРО БЕОГРАДЕ

10. УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – ПРОМЕНА ЈЕ ПОБЕДА – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА / USAME ZUKORLIĆ – PROMENA JE POBEDA – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA

11. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – Зоран Вулетић – Немања Милошевић – ДА СЕ СТРУКА ПИТА – Владимир Ковачевић

12. Група Грађана ЋАЛЕ, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ

13. МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић

14. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

Читај ми!