РТС :: Избори 2022 https://rts.rs/vesti/izbori-2022/rss.html sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Избори 2022 https://rts.rs/vesti/izbori-2022/rss.html РИК усвојио извештај о изборима за народне посланике https://rts.rs/vesti/izbori-2022/izborne-komisije/4886802/rik-usvojio-izvestaj-o-izborima-za-narodne-poslanike.html Републичка изборна комисија (РИК) усвојила је на данашњој седници Извештај о спроведеним изборима за народне посланике Скупштине Србије. Ти избори су расписани одлуком председника Републике и одржани 3. априла ове године, а поновљени на 54 бирачка места 16. априла и на једном бирачком месту 28. априла, 27. маја, 23. и 30. јуна, подсетио је председник РИК-а Владимир Димитријевић.

Навео је да је на изборима учествовало 19 изборних листа од којих су седам поднеле политичке странке, 10 коалиције политичких странака и две изборне листе групе грађана.

На тим листама се, прецизирао је, налазило укупно 2.912 кандидата за народне посланике, од којих је 1.675 било мушког, а 1.237 женског пола.

Димитријевић је рекао да је Одлуком о утврђивању коначног броја бирача у Србији одређен коначан број који је на дан 1. априла био 6.502.307 бирача.

Навео је да је гласање обављено на укупно 8.267 бирачких места, од чега је на територији Србије било 8.190 бирачких места, а 77 у иностранству.

Казао је да је изборе посматрало девет домаћих посматрача односно удружења са укупно 4.687 представника, као и 23 страна посматрача, односно међународних и страних организација и удружења са укупно 537 представника.

Димитријевић је додао да је на седници РИК-а 5. јула донет укупан извештај о резултатима избора за народне посланике који је постао саставни део извештаја о спроведеним изборима, те подсетио да се за улазак у парламент изборило 12 изборних листа које су прешле законом прописани цензус.

Подсетио је да је РИК на седници 11. јула донео решење о додели мандата народним посланицима, у складу са редоследом који су имали на изборним листама.

Димитријевић је навео да је издато уверење комисије да су изабрани за народне посланике, чиме су се стекли законом прописани услови за сазивање конституивне седнице Народне скупштине.

Извештај о спроведеним изборима за народне посланике биће достављен Скупштини Србије на даље поступање, додао је Димитријевић.

]]>
Thu, 14 Jul 2022 13:26:30 +0200 Изборне комисије https://rts.rs/vesti/izbori-2022/izborne-komisije/4886802/rik-usvojio-izvestaj-o-izborima-za-narodne-poslanike.html
РИК донео решење о додели мандата народним посланицима https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4882421/rik-doneo-resenje-o-dodeli-mandata-narodnim-poslanicima.html Републичка изборна комисија усвојила је на седници решење о додели мандата народним посланицима Скупштине Србије, према којем ће у посланичке клупе сести 120 посланика са изборне листе "Александар Вучић – Заједно можемо све". Изборној листи "Мариника Тепић – Уједињени за победу Србије" додељено је 38 посланичких места, листи "Ивица Дачић – Премијер Србије" 31 посланичко место, док је листи "Др Милош Јовановић – Нада за Србију", према резултатима избора, припало 15 посланичких места.

Коалиција "Морамо", коју чине покрет Не давимо Београд, Отворена грађанска платформа АКЦИЈА и Еколошка акција има 13 посланичких места, листа "Бошко Обрадовић – Српски покрет Двери – ПОКС – Милош Парандиловић – Патриотски блок за обнову Краљевине Србије" 10 посланичких места, колико и листа "Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници".

Пет посланичких места припало је листи "Савез војвођанских Мађара", три листи "Муфтијин аманет – СПП – Усаме Зукорлић", два листи "Заједно за Војводину – Војвођани (Демократски савез Хрвата у Војводини – Заједно за Војводину)", колико и листи "СДА Санџака – Др Сулејман Угљанин" и једно "Коалицији Албанаца Долине".

Решење је донето једногласно, а у четвртак ће извештај бити предат Скупштини Србије.

]]>
Mon, 11 Jul 2022 15:23:43 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4882421/rik-doneo-resenje-o-dodeli-mandata-narodnim-poslanicima.html
РИК објавио коначне резултате парламентарних избора https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4874937/rik-objavio-konacne-rezultate-parlamentarnih-izbora.html Републичка изборна комисија објавила је коначне резултате парламентарних избора, одржаних 3. априла. Почиње да тече рок од 30 дана за сазивање Скупштине Србије. На изборе изашло укупно 3.810.559 бирача, од 6.502.307, колико их је уписано у бирачки списак. Према резултатима, највише мандата у новом сазиву парламента имаће листа "Александар Вучић – Заједно можемо све" – 120 мандата, на основу 1.635.101 освојеног гласа, саопштио је председник РИК-а Владимир Димитријевић.

Изборна листа "Мариника Тепић – Уједињени за победу Србије" освојила је 38 мандата или 520.469 гласова, док је листа "Ивица Дачић – премијер Србије" добила 31 мандат, са 435.274 гласа.

У републичком парламенту наћи ће се и изборна листа "Милош Јовановић – Нада за Србију" са 15 мандата, као и "Морамо – Акција – Еколошки устанак" са 13.

Листа "Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници" и листа Бошка Обрадовића имаће по 10 мандата.

Изборна листа Савеза војвођанских Мађара имаће пет мандата, док ће три посланичка места имати листа "Муфтинијин аманет" Усамеа Зукорлића.

По два мандата припала су листама "Заједно за Војводину" и СДА Санџака.

Од тренутка проглашења коначних резултата, почиње да тече рок од 30 дана за сазивање Скупштине Србије.

Проглашење коначних резултата одлагано је због изборног места у Великом Трновцу у општини Бујановац, где је због неправилности, несугласица и дојава о бомби гласање одржано чак пет пута.

Димитријевић је навео и да је на изборе изашло укупно 3.810.559 бирача, од 6.502.307, колико их је уписано у бирачки списак.

Гласање је обављено на 8.267 бирачких места. Била су 112.722 неважећа гласачка листића.

По формирању новог парламента, почиње да тече рок од 90 дана за формирање нове Владе Србије. 

Последње гласање одржано је у Великом Трновцу на бирачком месту број 6.

На парламентарним изборима, који су одржани 3. априла, учествовало је укупно 19 изборних листа од којих је 12 прешло цензус.

]]>
Tue, 5 Jul 2022 14:36:56 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4874937/rik-objavio-konacne-rezultate-parlamentarnih-izbora.html
Димитријевић: РИК данас објављује коначне резултате избора, почињу да теку рокови за формирање власти https://rts.rs/vesti/izbori-2022/izborne-komisije/4874458/dimitrijevic-rik-danas-objavljuje-konacne-rezultate-izbora-pocinju-da-teku-rokovi-za-formiranje-vlasti.html Главна кочница у процесу конституисања новог сазива Скупштине Србије и формирања Владе Србије био је завршетак изборног процеса у Великом Трновцу. Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић каже за РТС да је седница РИК-а заказана за 12 часова и да ће се тада утврдити укупан извештај о резултатима избора и он бити достављен Скупштини. Владимир Димитријевић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да што се тиче народних посланика у складу са Уставом председник Скупштине заказаће конститутивну седницу на којој ће се потврдити мандати народним посланицима. И то у року од 30 дана од дана објављивања коначних резултата.

"Седница РИК-а заказана је за данас у 12 часова и тада ћемо утврдити укупан извештај о резултатима избора и доставити га Скупштини. Од данас практично почињу да теку рокови за заказивање те седнице. Законски рок је 30 дана почев од данас", каже Димитријевић.

Димитријевић наводи да је последње гласање одржано у Великом Трновцу на бирачком месту број 6.

"Оно је успешно завршено после неколико понављања, због оправдане заштите изборног права. Протекао је рок за заштиту изборног права. Општинска изборна комисија општине Бујановац је на јучерашњој седници утврдила збирни извештај за сва изборна места са своје територије и доставила га РИК-у. Ми смо одмах заказали седницу. Након тога теку сви остали рокови", истиче Димитријевић.

Последњи рок за формирање Владе је, каже, почетак новембра.

"Овде говоримо о крајњим роковима. У оквиру тих рокова може да се формира и конституише и Парламент и Влада", напомиње Димитријевић.

На парламентарним изборима учествовало је укупно 19 изборних листа од којих је 12 прешло цензус.

"Од тих 12 листа седам изборних листа чине политичке странке и удружења грађана, а пет су листе мањина. У Парламенту ће бити укупно 26 политичких странака и удружења грађана", указује Димитријевић.

Наводи да је на последњим парламентарним изборима био рекордан број чланова бирачких одбора.

"Додатно што се посматрача тиче, нов Закон о избору народних посланика даје велику могућност посматрачима да посматрају изборни процес у свакој фази и у сваком органу. Они могу да реагују само неким саветима након спроведених избора. Када присуствују седницама органа за спровођење избора, они су ту само у својству посматрача, али је битно да су ту у свакој фази изборног процеса од почетка до краја", напомиње Димитријевић.

Важно је, додаје, да су избори завршени.

"Био је рекордан број посматрача око 5.218, домаћих удружења и међународних организација", казао је Димитријевић.

Каже да је у 9 сати састанак са представницима Венецијанске комисије.

"Они ће обавити низ састанака и округлих столова са циљем да се види како је текао претходни изборни циклус, која су то могућа унапређења изборног законодавства у наредном периоду и да видимо која је то најбоља пракса у демократски развијеним друштвима", закључио је Димитријевић.

]]>
Tue, 5 Jul 2022 09:02:29 +0200 Изборне комисије https://rts.rs/vesti/izbori-2022/izborne-komisije/4874458/dimitrijevic-rik-danas-objavljuje-konacne-rezultate-izbora-pocinju-da-teku-rokovi-za-formiranje-vlasti.html
Наслућује се крај изборним радњама, када ће бити познати коначни резултати https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4871389/naslucuje-se-kraj-izbornim-radnjama-kada-ce-biti-poznati-konacni-rezultati.html У Великом Трновцу код Бујановца, највише гласова на поновљеним изборима, освојила је Коалиција Албанаца Долине – 698, док је Социјалистичка партија Србије освојила осам гласова, саопштила је општинска изборна комисија. Од исхода на том бирачком месту, где је гласање одржано пети пут, зависи када ће бити проглашени коначни резултати парламентарних избора одржаних 3. априла. После 90 дана наслућује се крај изборним радњама априлских парламентарних избора. После петог гласања у Великом Трновцу, чини се, окончан је спор око једног мандата СПС-а и Коалиције Албанаца Долине.

Изборни дан је протекао без проблема, а према прелиминарним резултатима, странка Шаипа Камберија улази у Скупштину. Каже, консултације тек предстоје и одлука како ће наступати у будућем сазиву.

"Испало је онако како смо и планирали, да све буде у реду и да ставимо тачку на цео овај процес, једну одисеју избора који се овде одвијају, који су уморили нас, наше бираче, али који су се срећно за нас завршили", наводи Шаип Камбери, посланик "Уједињене долине – СДА Санџака".

И социјалисти верују да је крај изборним радњама близу.

"Желим да кажем да ћемо ми ставити државне интересе изнад политичких или страначких. Значи, ми нећемо улагати никакве приговоре, жалбе нити било шта, не зато што је све било регуларно него да се ово не би претворило у игру без граница и да не би било бесконачно понављање ових избора, тако да ми нећемо улагати никакве приговоре, што се нас тиче та прича је завршена", наводи Ивица Дачић, лидер Социјалистичке партије Србије.  

До проглашења коначних резултата гласања у Великом Трновцу почиње да тече рок од 72 сата за евентуалне приговоре. На основу записника о раду бирачког одбора нема их и уколико тако и остане, средином следеће недеље може се очекивати да РИК објави коначне резултате парламентарних избора.

Емилија Орестијевић из Цесида наводи да од тог момента када РИК прогласи коначне резултате почињу да теку рокови који се односе на формирање Скупштине и Владе.

"Скупштину морамо да формирамо 30 дана од момента проглашења коначних резултата, а од тренутка када се конституише Скупштина, односно када буде одржана та прва седница, почиње рок од три месеца односно 90 дана за формирање Владе", додаје Орестијевићева.

Тумачи се да је пролонгирање краја изборних радњи последица измена закона. Посматрачи избора кажу слична ситуација је могла је да се догоди и са претходном верзијом закона, са једном разликом – да би решавање спорова било нешто брже.

"Ми у Цесиду спроводимо велику анализу управо у процесу заштите изборног права, анализирали смо преко 1.300 поступака који су се одвијали у претходних неколико месеци. Установили смо да је овај процес текао ефикасно, јер ви када погледате одлуке локалних комисија РИК-а, управног суда, све оне су доношене у складу са роковима, на време, али то јесте проузроковало систематску неефикасност јер чекамо просто три месеца да се објаве неки резултати", истиче Орестијевићева.

Зато, кажу у Цесиду, не треба судити о квалитету реформе само на основу гласања у Великом Трновцу. Потребно је, напомињу, осим анализе процеса заштите изборног права, анализирати и друге елементе како би се и они унапредили.

]]>
Fri, 1 Jul 2022 21:22:33 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4871389/naslucuje-se-kraj-izbornim-radnjama-kada-ce-biti-poznati-konacni-rezultati.html
Избори у Великом Трновцу - Коалицији Албанаца долине 698 гласова https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4869687/izbori-u-velikom-trnovcu---koaliciji-albanaca-doline-698-glasova.html Према првим подацима општинске изборне комисије у Бујановцу, на бирачком месту 6 у Великом Трновцу 698 гласова добила је Коалиција Албанаца долине. Општинска изборна комисија у Бујановцу објавила је прве резултате по пети пут одржаних избора у Великом Трновцу, селу надомак Бујановца.

Према првим подацима, 698 гласова добила је Коалиција Албанаца долине.

Следи листа Социјалистичке партије Србије са осам гласова, затим листе коалиције НАДА и Алтернативе за промене које су освојиле по два гласа, и листа Српске напредне странке која је добила 1 глас.

На бирачком месту у Основној школи "Мухарем Кадриу" у Великом Трновцу избори за народне посланике одржани су пети пут од 3. априла и од тих резултата зависи да ли ће Коалиција Албанаца долине имати представника у новом сазиву Скупштине Србије, као и када ће бити саопштени коначни резултати парламентарних избора.

Према овим, за сада незваничним резултатима, Коалиција Албанаца долине имаће једног посланика.

Након затварања биралишта тече рок за приговоре и жалбе од 72 сата. 

]]>
Fri, 1 Jul 2022 06:20:43 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4869687/izbori-u-velikom-trnovcu---koaliciji-albanaca-doline-698-glasova.html
Црта: Највише гласова у Великом Трновцу освојила Коалиција Албанаца Долине https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4869639/crta-najvise-glasova-u-velikom-trnovcu-osvojila-koalicija-albanaca-doline.html У Великом Трновцу, селу поред Бујановца, највише гласова на по пети пут поновљеним изборима освојила је "Коалиција Албанаца Долине" - 698, саопштила је Црта. Како наводе, следећи је СПС са осам освојених гласова. Званични резултати данашњег гласања још нису објављени. На петом гласању на парламентарним изборима на бирачком месту 6 у Бујановцу (Велики Трновац) гласало је укупно 725 од 1.089 бирача са правом гласа односно 66,6 одсто, што је више него на претходно одржаном гласању 27. маја када је гласало 56,7 одсто бирача, саопштила је посматрачка мисија Црта.

Како се наводи, највише гласова освојила је листа "Коалиција Албанаца Долине" - 698, док је Социјалистичка партија Србије освојила осам гласова.

Следећа је листа "Албанска демократска алтернатива" и листа "Милош Јовановић - Нада за Србију" са по два освојена гласа, а листа "Александар Вучић - Заједно можемо све" освојила је један глас.

Преосталих 14 изборних листа нису освојиле ниједан глас.

Црта истиче да је гласање протекло углавном у складу са процедурама.

"Током дана посматрачи су забележили покушаје појединих бирача да гласају иако нису имали исправна лична документа или нису били уписани у бирачки списак али им бирачки одбор то није дозволио.Чланови бирачког одбора нису унели никакве примедбе у Записник о раду бирачког одбора", наводи Црта.

Према ранијим проценама, Коалицији Албанаца Долине је за улазак у парламент било потребно око 610 гласова.

Уколико ово буду и званични резултати  гласања  и не буде приговора и понављања, то би могло значити да ће "Коалиција Албанаца Долине" ући у парламент и имати једно посланичко место, док би коалиција око СПС уместо 32, имала 31 посланички мандат.

]]>
Fri, 1 Jul 2022 00:10:28 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4869639/crta-najvise-glasova-u-velikom-trnovcu-osvojila-koalicija-albanaca-doline.html
Грађани Великог Трновца гласали пети пут https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4869617/gradjani-velikog-trnovca-glasali-peti-put.html У Великом Трновцу, селу поред Бујановца, за непуна 3 месеца грађани су на биралишта изашли пети пут. Од 1.089 бирача зависи да ли ће Коалиција Албанаца долине имати представника у парламенту, али и када ће бити проглашени коначни резултати парламентарних избора.

Након затварања биралишта тече рок за приговоре и жалбе од 72 сата.

]]>
Thu, 30 Jun 2022 22:29:39 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4869617/gradjani-velikog-trnovca-glasali-peti-put.html
У Великом Трновцу се пети пут одржавају избори за народне посланике на једном бирачком месту https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4868313/u-velikom-trnovcu-se-peti-put-odrzavaju-izbori-za-narodne-poslanike-na-jednom-birackom-mestu.html У Великом Трновцу пети пут ће бити поновљено гласање на парламентарним изборима, који су одржани 3. априла. Ту одлуку Републичка изборна комисија донела је на 77. седници. Како јавља репортер РТС-а, бирачко место у Основној школи "Мухарем Кадриу" отворено је са неколико минута закашњења, али се изборни процес одвија регуларно и без проблема.  

Републичка изборна комисија је именовала нови састав бирачког одбора на том гласачком месту како би се избори довели до краја, рекао је председник РИК-а Владимир Димитријевић.

У Великом Трновцу, на гласачком месту број 6 у четвртак 23. јуна није одржано поновљено гласање за парламентарне изборе због несугласица међу члановима одбора, а касније је стигла дојава о постављеној бомби.

На бирачком месту у Основној школи "Мухарем Кадриу", парламентарни избори требало је да се одрже четврти пут, пошто је Управни суд усвојио жалбу Коалиције Албанаца Долине Шаипа Камберија на неправилности током изборног процеса 27. маја.

На том бирачком месту у Великом Трновцу код Бујановца право гласа има 1.089 грађана и од тог бирачког места зависи када ће бити проглашени резултати парламентарних избора који су одржани 3. априла.

]]>
Thu, 30 Jun 2022 08:46:42 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4868313/u-velikom-trnovcu-se-peti-put-odrzavaju-izbori-za-narodne-poslanike-na-jednom-birackom-mestu.html
Именован нови бирачки одбор у Великом Трновцу, у четвртак се понавља гласање четврти пут https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4865434/imenovan-novi-biracki-odbor-u-velikom-trnovcu-u-cetvrtak-se-ponavlja-glasanje-cetvrti-put.html У Великом Трновцу у четвртак ће четврти пут бити поновљено гласање на парламентарним изборима, који су одржани 3. априла. Републичка изборна комисија је именовала нови састав бирачког одбора на том гласачком месту како би се избори довели до краја, каже председник РИК-а Владимир Димитријевић. Димитријевић истиче да је бирачки одбор орган, у овом случају државни орган који спроводи изборе, и у обавези је да спроведе гласање на том бирачком месту.

"То што се овде сада изгледа мало супротстављене заинтересоване стране по питањима мандата, то је нека та ситуација. Морам да напоменем да се то први пут дешава у парламентарном животу Србије. Највише до сад је било два пута понављања, ово је сад четврти пут и ја се надам да ћемо то у четвртак сви схватити значај самог окончања избора, формирање парламента и касније извршне власти", наглашава Владимир Димитријевић.

]]>
Mon, 27 Jun 2022 19:59:33 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4865434/imenovan-novi-biracki-odbor-u-velikom-trnovcu-u-cetvrtak-se-ponavlja-glasanje-cetvrti-put.html
РИК: Састанак са представницима Венецијанске комисије 5. јула https://rts.rs/vesti/izbori-2022/izborne-komisije/4862255/rik-sastanak-sa-predstavnicima-venecijanske-komisije-5-jula.html Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић најавио је да ће 5. јула у седишту РИК или Дому Народне скупштине бити одржан састанак са представницима Венецијанске комисије. Владимир Димитријевић је то рекао на 77. седници РИК на којој је разматран предлог да се понове избори у Великом Трновцу 30. јуна и позвао све чланове да присуствују састанку са Венецијанском комисијом.

"Ту можете да изнесете нека своја запажања везана за доношење Закона и неке нове предлоге", казао је Димитријевић.

Нагласио је да ће чланови РИК-а бити обавештени о томе да ли ће састанак бити одржан у седишту РИК-а или у Дому Народне скупштине.

]]>
Fri, 24 Jun 2022 21:18:40 +0200 Изборне комисије https://rts.rs/vesti/izbori-2022/izborne-komisije/4862255/rik-sastanak-sa-predstavnicima-venecijanske-komisije-5-jula.html
РИК: Поновно гласање у Великом Трновцу 30. јуна https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4862197/rik-ponovno-glasanje-u-velikom-trnovcu-30-juna.html Републичка изборна комисија донела је одлуку да се 30. јуна понови гласање на бирачком месту број шест у Великом Трновцу, у општини Бујановац. Ову одлуку РИК донела је на 77. седници којом је председавао председник РИК-а Владимир Димитријавић. 

Иако је одлука о понављању избора донета, чланови РИК-а под тачком разно наставили су дискусију о овој теми.

Димитријевић је, иначе, казао да ће се гласање на овом бирачком месту одржати у четвртак у периоду од седам до 20 часова.

У Великом Трновцу, на гласачком месту број 6 у четвртак 23. јуна није одржано поновљено гласање за парламентарне изборе због несугласица међу члановима одбора, а касније је стигла дојава о постављеној бомби.

На бирачком месту у Основној школи "Мухарем Кадриу", парламентарни избори требало је да се одрже четврти пут, пошто је Управни суд усвојио жалбу Коалиције Албанаца Долине Шаипа Камберија на неправилности током изборног процеса 27. маја.

На том бирачком месту у Великом Трновцу код Бујановца право гласа има 1.089 грађана и од тог бирачког места зависи када ће бити проглашени резултати парламентарних избора који су одржани 3. априла.

]]>
Fri, 24 Jun 2022 20:24:38 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4862197/rik-ponovno-glasanje-u-velikom-trnovcu-30-juna.html
Одложени избори у Великом Трновцу због дојаве о бомби https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4859625/odlozeni-izbori-u-velikom-trnovcu-zbog-dojave-o-bombi.html Због дојаве о постављеној бомби одложени су данашњи избори у Великом Трновцу. У Великом Трновцу, на бирачком месту број 6, требало је данас да буду поновљени избори за народне посланике. Гласање, међутим, јутрос није ни почело због несугласица међу члановима бирачког одбора.

Након тога је стигла дојава о постављеној бомби у школи, па је гласање одложено.

Изнет је гласачки материјал и чланови бирачког одбора напуштају објекат, а деца су већ изашла. Ту су и припадници полиције.

На том бирачком месту у Великом Трновцу код Бујановца право гласа има 1.089 грађана и од тог бирачког места зависи када ће бити проглашени резултати парламентарних избора одржаних 3. априла 2022. године.

]]>
Thu, 23 Jun 2022 12:25:49 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4859625/odlozeni-izbori-u-velikom-trnovcu-zbog-dojave-o-bombi.html
Још није почело гласање у Великом Трновцу https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4859565/jos-nije-pocelo-glasanje-u-velikom-trnovcu.html У Великом Трновцу, на гласачком месту број 6, где је требало данас да буду поновљени избори за народне посланике, није почело гласање на време, и још се не гласа. У бирачком одбору кажу за РТС да због несугласица међу члановима одбора и правилне расподеле задатака није почело гласање. Обавестили су Општинску изборну комисију и надлежне органе и чекају даља упутства.

На бирачком месту у Основној школи "Мухарем Кадриу", парламентарни избори одржавају се четврти пут, после усвојених жалби учесника изборног процеса због неправилности.

На том бирачком месту у Великом Трновцу код Бујановца право гласа има 1.089 грађана и од тог бирачког места зависи када ће бити проглашени резултати парламентарних избора који су одржани 3. априла 2022. године.

]]>
Thu, 23 Jun 2022 11:04:14 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4859565/jos-nije-pocelo-glasanje-u-velikom-trnovcu.html
Мештани Великог Трновца четврти пут гласају на истим изборима https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4859371/mestani-velikog-trnovca-cetvrti-put-glasaju-na-istim-izborima.html На бирачком месту број шест у згради ОШ "Мухарем Кадрију" у Великом Трновцу данас се опет гласа – 1.089 мештана има право да четврти пут гласа на парламентарним изборима. Гласање се понавља пошто је Управни суд усвојио жалбу Коалиције Албанаца Долине на неправилности током претходног гласања 27. маја.

У том селу се до сада гласало у три наврата: Након избора 3. априла, избори на бирачком месту број 6 у Основној школи "Мухарем Кадриу" у Великом Трновцу поновљени су 28. априла, а пошто су и они у међувремену поништени, гласало се и 27. маја.

]]>
Thu, 23 Jun 2022 06:17:48 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4859371/mestani-velikog-trnovca-cetvrti-put-glasaju-na-istim-izborima.html
РИK: Поновљени избори у Великом Трновцу 23. јуна https://rts.rs/vesti/izbori-2022/izborne-komisije/4853272/rik-ponovljeni-izbori-u-velikom-trnovcu-23-juna.html Републичка изборна комисија донела је вечерас одлуку да се у Великом Трновцу одрже поновљени парламентарни избори у четвртак 23. јуна. Kако се наводи у саопштењу РИK-а, на 76. седници, донето је Решење о спровођењу поновног гласања на бирачком месту број 6. у Великим Трновцима општини Бујановац, на којем је поништено поновно гласање на изборима за народне посланике спроведено 27. маја 2022. године.

Поновно гласање биће спроведено у четвртак, 23. јуна, у времену од 7.00 до 20.00 часова.

Претходно је РИK на 75. седници као основан усвојио Приговор подносиоца проглашене листе "Kоалиције Албанаца долине" односно захтев за поништавање поновљеног гласања на бирачком месту 6 тако да ће житељи Великог Трновца на биралишта четврти пут, будући да се због приговора на неправилности, на бирачком месту у том селу до сада гласало у три наврата.

Чланови Kомисије донели су такође Одлуку о облику, изгледу, боји и садржини гласачког листића и контролног листа за проверу исправности гласачке кутије за спровођење поновног гласања на изборима за народне посланике.

Гласачки листићи штампаће се на папиру плаве боје, а контролни лист за проверу исправности гласачке кутије штампаће се на папиру сиве боје.

Гласачки листићи штампаће се у две језичке варијанте, на српском и албанском језику, на папиру формата А-3.

Републичка изборна комисија донела је и Одлуку о утврђивању броја гласачких листића за спровођење поновног гласања на изборима за народне посланике, 23. јуна, којом је утврђено штампање 1.089 гласачких листића.

]]>
Fri, 17 Jun 2022 22:53:44 +0200 Изборне комисије https://rts.rs/vesti/izbori-2022/izborne-komisije/4853272/rik-ponovljeni-izbori-u-velikom-trnovcu-23-juna.html
Управни суд усвојио жалбу, поново ће се гласати у Великом Трновцу https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4852992/upravni-sud-usvojio-zalbu-ponovo-ce-se-glasati-u-velikom-trnovcu.html Управи суд усвојио је жалбу Коалиције Албанаца Долине на неправилности током гласања на бирачком месту у Великом Трновцу 27. маја, што значи да ће у том бујановачком селу, на бирачком месту број 6, још једном бити поновљено гласање на парламентарним изборима. Управни суд објавио је на свом сајту текст одлуке којом је усвојена жалба Коалиције Албанаца Долине, и поништено решење Републичке изборне комисије од 9. јуна.

То значи да ће, поступајући по одлуци Управног суда РИК донети одлуку да се на бирачком месту број 6 у Основној школи "Мухарем Кадриу" у Великом Трновцу код Бујановца, поново одржи гласање за парламентарне изборе.

Коалиција Албанаца Долине поднела је жалбу Управном суду, након што је РИК 9. јуна, као неоснован, одбио приговор те листе против решења Општинске изборне комисије Бујановца од 2. јуна.

Тако ће житељи Великог Трновца на биралишта по четврти пут, будући да се због приговора на неправилности, на бирачком месту у том селу до сада гласало у три наврата.

Након избора 3. априла, избори на бирачком месту број 6 у Основној школи "Мухарем Кадриу" у Великом Трновцу поновљени су 28. априла, а пошто су и они у међувремену поништени, гласало се и 27. маја.

На гласању 27. маја, Коалиција Албанаца Долине добила је 598 гласова, што је 12 гласова мање од броја који им је био потребан за освајање једног посланичког мандата.

Образложење одлуке 

У образложењу одлуке Управни суд, између осталог, наводи да је извршио увид у изборни материјал, који му је достављен са списима предмета од стране Републичке изборне комисије и утврдио да се у коверти са потврдама о изборном праву за гласање ван бирачког места на изборима за народне посланике, налази 15 потврда, од који je 13 потписанo од стране бирача.

Увидом у извод из јединственог бирачког списка, утврђено је да су редни бројеви два гласача заокружена и да су на места за њихов потпис стављене напомене да је бирач гласао ван бирачког места.

Сагласно одредби члана 93. став 3. Закона о избору народних посланика у изводу из бирачког списка у који је суд извршио увид евидентирано је да је гласало 609 бирача (заокружени и потписани).

Такође, заокружено је као да је један бирач гласао, а утврђено је да не поседује важећа лична документа у смислу члана 93. став 1. Закона о избору народних посланика, због чега му није могло бити омогућено да гласа.

]]>
Fri, 17 Jun 2022 16:43:03 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4852992/upravni-sud-usvojio-zalbu-ponovo-ce-se-glasati-u-velikom-trnovcu.html
РИК одбила приговор листе Коалиција Албанаца Долине https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4845115/rik-odbila-prigovor-liste-koalicija-albanaca-doline.html Републичка изборна комисија одбила је приговор листе Коалиција Албанаца Долине против Решења Општинске изборне комисије Бујановца од 2. јуна. Приговор је одбијен као неоснован на седници којом је председавао председник РИК-a Владимир Димитријевић.

Због приговора на неправилности које је та листа подносила грађани су на бирачком месту број 6. у Великом Трновцу до сада гласали три пута.

Претходно је о приговору одлучивала Општинска изборна комисија у Бујановцу.

]]>
Fri, 10 Jun 2022 06:25:50 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4845115/rik-odbila-prigovor-liste-koalicija-albanaca-doline.html
РИК одбио приговор листе Коалиција Албанаца Долине https://rts.rs/vesti/izbori-2022/izborne-komisije/4845049/rik-odbio-prigovor-liste-koalicija-albanaca-doline.html Републичка изборна комисија данас је одбила приговор листе Коалиција Албанаца Долине против Решења Општинске изборне комисије Бујановца од 2. јуна. Приговор је одбијен као неоснован на седници којом је председавао председник РИК-а Владимир Димитријевић.

Због приговора на неправилности које је та листа подносила грађани су на бирачком месту број 6. у Великом Трновцу до сада гласали три пута.

Претходно је о приговору одлучивала Општинска изборна комисија у Бујановцу.

]]>
Thu, 9 Jun 2022 21:39:28 +0200 Изборне комисије https://rts.rs/vesti/izbori-2022/izborne-komisije/4845049/rik-odbio-prigovor-liste-koalicija-albanaca-doline.html
Поновљени избори у Великом Трновцу, Коалиција Албанаца долине без посланичког мандата https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4831029/ponovljeni-izbori-u-velikom-trnovcu-koalicija-albanaca-doline-bez-poslanickog-mandata.html Према подацима општинске изборне комисије у Бујановцу, јуче је, на поновљеним изборима за народне посланике у Великом Трновцу највише гласова освојила Коалиција Албанаца долине - 598. За СПС гласало је 6 мештана, 2 за Албанску демократску алтернативу и 1 за листу Нада за Србију. Било је 10 неважећих листића. Председник општинске изборне комисије Фејзи Бећири каже да приговоре нису до сада добили и да странке имају рок од 72 сата од момента предаје спискова комисији да их доставе.

Комисија је око поноћи примила спискове са бирачког места. Било је примедби појединих чланова бирачког одбора, на гласање ван бирачког места.

Коалицији Албанаца долине недостајало је десетак гласова за посланички мандат.

]]>
Sat, 28 May 2022 11:54:55 +0200 Вести https://rts.rs/vesti/izbori-2022/vesti/4831029/ponovljeni-izbori-u-velikom-trnovcu-koalicija-albanaca-doline-bez-poslanickog-mandata.html