Извор: РТС, Танјуг

Пожар у околини Аранђеловца – ватра је прешла на другу страну брда ка узвишењу Ваган и селу Даросава

Пожар који је избио на неприступачном терену у околини Аранђеловца, између села Гараши и Даросава, активан је већ други дан, домаћинства за сада нису угрожена али гори 50 хектара борове шуме и ниског растиња. Стигли су и хеликоптери Војске и МУП-а Србије који пуне канистере водом на Гарашком језеру и посипају локацију која гори, којој је тешко прићи. Ватрогасци, такође, седам дана гасе пожар и на Троглаву изнад Богутовца. До сада је изгорело 70 хектара шуме.

Начелник сектора за ванредне ситуације у Крагујевцу, Зоран Кочовић рекао је да је пожар на три од четири места локализован.

Међутим, локација на којој је и даље активан, веома је неприступачна па и хеликоптери Војске Србије и МУП-а који посипају терен у пламену водом из Гарашког језера - не успевају да локализују пожар.

Два хеликоптера надлећу последњу локацију на којој је пожар активан, а ватра је прешла на другу страну брда ка узвишењу Ваган и Месној заједници Даросава, последње су информације објављене на Инстаграм профилу Општине Аранђеловац.

Ватрогасци су целу ноћ радили на гашењу пожара и сатима се боре са ватреном стихијом, а у помоћ су пристигли и ватрогасци из Тополе, ДВД из Орашца као и ЈКП "Букуља", спасиоци на квадовима и велики број мештана.

Председник општине Аранђеловац Бојан Радовић рекао је за РТС да ће се у наредних неколико сати преиспитати ситуација и размотрити могућности гашења пожара из ваздуха.

Сва расположива механизација ЈКП "Букуља", Ватрогасне јединице Аранђеловац и колеге из других општина су на терену, објављено је на Инстаграм налогу Општине Аранђеловац.

На гашењу је ангажовано више од 40 ватрогасаца-спасилаца из Аранђеловца, Тополе и Крагујевца са осам ватрогасних возила, као и 10 припадника добровољних ватрогасних друштава Аранђеловац и Топола са два возила.

На Троглаву још букти, стиже и хеликоптер

Пожар већ седми дан букти на Троглаву изнад Богутовца у Ибарској клисури. 

Начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву Дејан Сеизовић рекао је да гашење пожара отежава јак ветар и неприступачан терен.

"Спасили смо велики комплекс борове шуме, али ће морати да се ангажују хеликоптерске јединице зато што постоји део где ватрогасци и спасиаоци физички не могу да приђу“, рекао је Сеизовић.

На гашењу пожара учествује 45 ватрогасаца спасилаца са 15 ватрогасних возила и три квада.

Такође, ту си и припадници јавног предузећа „Србија шуме“, добровољног ватрогасног друштва „Падобранац“ из Богутовца, а логистички помаже град Краљево преко цивилне заштите.

У селу Петропоље код Краљева ватром је захваћено 20 хектара шуме. Насеља нису угрожена, јавља дописник РТС-а.

Читај ми!