Извор: РТС

Пожар на Старој планини под контролом; у Ибарској клисури гори шума

После вишедневне борбе ватрогасаца и добровољаца из целе Србије, одбрањена су насеља и велики део шумских комплекса на Старој планини. У општинама Жагубица и Кучево заустављено је ширење ватре ка селима. На Троглаву изнад Богутовца ватрогасци су успели да ватру ставе под контролу, у селу Жарче изнад Ушћа у Ибарској клисури гори 60 хектара борове шуме.

Извештај Оливере Вукосављевић и дописника РТС-а

Пожар у селу Полумир, ветар ствара проблем при гашењу ватре изнад Ушћа

Изнад Ушћа у месту Жарче на трену је 25 ватрогасаца-спасилаца. Реч је о изузетно неприступачном терену. Пожар је избио око 10 сати.

Око 12 сати кренуо је ветар који ствара проблем при гашењу.

И трећи пожар је букнуо у Ибарској клисури, у селу Полумир изнад магистрале.

Пожар на Троглаву је под контролом.

Пожар на Старој планини од јутрос је под контролом, одбрањена насеља

Пожар на Старој планини од јутрос је под контролом. После вишедневне борбе ватрогасаца и добровољаца из целе Србије, одбрањена су насеља и велики део шумских комплекса.

Изгорело је више од 2.500 хектара растиња, од који је 10 до 15 одсто листопадних и четинарских шума.

На терену је двоструко мањи број ватрогасаца и добровољаца и они раде на потпуном гашењу пожара.

Опширније Краће

У селу Жарче изнад Ушћа гори шума, пожар на Троглаву стављен под контролу

На територији Краљева два пожара од јутрос гасе ватрогасци-спасиоци. На Троглаву изнад Богутовца су успели да ватру ставе под контеолу, у селу Жарче изнад Ушћа у Ибарској клисури гори 60 хектара борове шуме.

"У Жарчама покушавамо да заштитимо куће и мештане засеока Сеоце", рекао је за РТС заменик шефа Сектора за ванредне ситуације у Краљеву Пера Луковић.

"Терен је изразито тежак, неприступачан, гасимо напртњачама на оба пожаришта. Надљудске напоре улажемо у Жарчама, али дува и ветар што нам додатно отежава гашење”, рекао је Луковић.

На терену са ватрогасцима-спасиоцима из Краљева су и радници "Србијашума" и добровољна ватрогасна друштва из Студенице и Богутовца.

Жарче
Опширније Краће

Пожар није угашен, ситуација у Славињу и Браћевцима много боља

Највише проблема било је код пиротског села Славиња и код села Браћевци у општини Димитровград. Пожар није угашен, али се може рећи да је ситуација много боља него претходних дана.

Велика је борба ватрогасаца из десетак градова, радника "Србијашума", добровољног ватрогасног друштва, екипа комуналних предузећа са ватром. Они даноноћно гасе пожар изнад пиротског села Славиња и села Браћевци.

У једном тренутку током јучерашњег дана, разгорела ватра и изнад села Крупац.

Сретен Савов, координатор Штаба за ванредне ситуације у Пироту, рекао је да се многе интервенције на гашењу пожара практично приводе крају.

"То можемо да видимо и по броју интервенција да смо привели крају грађевинске радове на пробијању шумских путева и прављењу заштитне зоне између ватре и насељених места, тако да ту сигурност и смањење ризика од пожара сводимо на минимум“, рекао је Савов.

Ово је други дан како не дејствују хеликоптери. "Смањује се број људи за трећину који учествују у гашењу пожара, смањује се број грађевинских машина које су на терену, тако да можемо да кажемо да је све боље и боље", рекао је Савов.

"Интервенисаће се на локацијама: Крупац, Славиња, Басара – то су три локације које су биле критичне ових дана. То се сад своди на дежурство, стални надзор на тим локацијама и ако буде требало неке интервенције на тим потезима. Надамо се и добром времену, киши, али са тим и без тога морамо бити у приправности", закључио је Савов.

Када је подручје Димитровграда у питању, ситуација је много боља. Јуче је највише људи било ангажовано изнад села Браћевци и то је, како кажу, уродило плодом.

Опширније Краће

У Чемерну изнад Богутовца гори борова шума

У Чемерну изнад Богутовца гори борова шума и ниско растиње, јављају репортери РТС-а.

Ради се о тешком и неприсупачном терену. Нема угрожених кућа.

Најтежа ситуација је код пиротског села Славиња и димитровградског села Браћевци.

Пожар који је угрожавао насеља Жагубицу и Суви До је локализован и готово угашен. Сада се прати ситуација како под утицајем временских прилика ватра не би поново оживела.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Лука Чаушић рекao je да су ватрогасни тимови са хеликоптерима непрестано ангажовани на планинама Видлич и Бељаница и да нема угрожених насеља.

Заједно са "Србијашумама" ватрогасци су успели да заштите вредне комплексе  шума на Старој планини, односно Видличу.

Читај ми!