Извор: РТС, МУП

Гранични полицајац убијен у Лозници, други тешко рањен - у потрагу за нападaчем укључени дронови и хеликоптери

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је ноћас у Лозници убијен један полицијски службеник, док је други тешко рањен. Јаке полицијске снаге интензивно трагају за нападачем. На лицу места полиција је пронашла пасош осумњиченог, издат од стране привремених институција такозваног Косова на име Хајризи Артан (1991). Објављена је и његова фотографија. На терену припадници Специјалне антитерористичке јединице, подигнути су дронови и хеликоптери.

Полиција претражује оближња дворишта

Како дописник РТС-а јавља са лица места, полиција претражује дворишта у околини, а припадници полиције прегледају и надзорне камере.

Претрага леве и десне обале Дрине

Потрага за нападачем ушла је у деветнаести сат, јавља дописник РТС-а.

Претражују се и лева и десна обала Дрине, пошто се верује да је нападач кренуо ка реци.

У потрагу су укључени хеликоптери и дронови.

Извештаји Славице Џиновић и Биљане Радуловић (19.30)

Помоћник директора полиције Драган Васиљевић рекао је у емисији “Око“ РТС-а да је обишао рањеног полицајца Вјекослава Илића и да је он у свесном стању и да се осећа добро.

Васиљевић је рекао и шта му је Илић испричао.

"Видели су 'мерцедес' тутинских регистарских ознака. Њима је то било сумњиво, пошли су за возилом, укључили светлосну сигнализацију. Возило је стало километар и по даље. Полицајци су изашли из возила и тражили лична документа, била је то рутинска контрола", рекао је Васиљевић.

Истиче да није одмах дошло до пуцњаве, и возач и сувозач су дали лична документа. Поштујући правила полицајци су захтевали да једно лице изађе - сувозач, а друго лице је остало у возилу.

"Сувозач је изашао, лице се понашало уобичајено у смислу гестиклуације, било је насмејано, полицајац Илић је био са леве стране, у зони возача да би га држао под контролом. Непосредно после почетка контроле лица зачули су се пуцњи, то је било у задњем делу возила", испричао је Васиљевић.

Наводи да је нападач опалио неколико метака ка полицајцу Илићу и да га је погодио у десно раме.

"Како сам каже (Илић) врло тешко, али успео је да репетрира пиштољ и упутио неколико хитаца према том лицу", навео је Васиљевић.

Нема информације да ли је нападач рањен. Илић је, такође, рекао да нападач није знао, или није хтео да говори српски језик.

Опширније Краће

Вучић: Албанац убио полицајца у терористичком акту

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Албанац у терористичком акту убио полицајца Николу Крсмановића у Лозници и да ће се учинити све да се помогне породици, али да тај млади живот не може да се врати.

"Још једанпут бих да изразим саучешће породице Николе Крсмановић, нашег полицајца којег је овај Албанац у терористичком акту убио. Оно што можемо да урадимо то је да помогнемо породици, да изразимо саучешће. Нажалост, тај млади живот више не можемо да вратимо", рекао је председник новинарима у Лондону.

Навео је и да информације о случају добија од МУП-а.

Опширније Краће

Дачић: Лажна изјава Артана Хајризија о крађи докумената, све је договорено раније

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да су лажне информације о наводној изјави Антона Хајризија да му је документа узео брат, јер ако је брат већ дошао у Немачку, што би се враћао у Прешево, саопштио је МУП.

“Лице чија су документа код наше полиције Артан Хајризи, дао је изјаву полицији у Хановеру данас у 11:55 часова да му је прекјуче његов брат Фатон из његовог стана у Хановеру украо лична документа. У питању је класична лаж, јер по којој логици лице се из Хановера враћа у Прешево илегално и поново покуша да илегално оде у Немачку?!", упитао је Дачић.

Како је навео, из овога се јасно види да је то договорено раније и да је реч о организованом акту.

"Немачка полиција треба хитно да одговори да ли је Фатон био у Хановеру и како је ушао и изашао, и како се нашао у Прешеву и зашто, са којим циљем? Последица тог терористичког акта и организације је убиство полицајца, и зато тражимо и очекујемо пуну сарадњу са немачком полицијом и ЕУЛЕКСОМ, а не лажи у које нико не верује,” изјавио је Дачић.

У Бијељини ухапшен осумњичени за транспорт убице од Прешева ка Лозници

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је у Бијељини ухапшен осумњичени за транспорт убице од Прешева ка Лозници.

"У Бијељини је поподне, у сарадњи са Полицијом Републике Српске, ухапшен З. Р. (1985), за кога се сумња да је организовао транспорт убице од Прешева ка Лозници. Такође, ухапшена је као помагач и његова супруга И. Р. у Младеновцу", изјавио је Дачић.

Опширније Краће

РТРС: У Бијељини ухапшено лице које се доводи у везу са осумњиченим за убиство полицајца у Лозници

У Бијељини је данас лишено слободе лице које се доводи у везу са осумњиченим за убиство једног и рањавање другог полицајца у Лозници, незванично сазнаје РТРС.

Лице је ухапшено у Рачанској улици која је блокирана.

Опширније Краће

Медији на Косову преносе: Артан Хајризи је у Немачкој, брат му је украо документа

Медији на на албанском у Приштини преносе наводну изјаву Артана Хајризија, који тврди да је у Немачкој, да нема везе са случајем у Лозници и да му је брат, одбегли затвореник украо документа.

“Фатон ми је украо документа“, рекао је за Артан Хајризи након што се, како тврди, пријавио полицијској станици у Немачкој да каже истину о тврдњама да је осумњичен да је убио једног и ранио другог српског полицајца.

Поновио је да му је документа украо брат, од којег се ограђује, и каже да га "није брига шта је урадио“.

Новинари појединих медија на албанском обишли су породицу браће Хајризи у Србици, где су им њихови родитељи рекли “да су трауматизовани овим случајем” и показали су да Артан није на КиМ од јануара.

Према њиховим речима, одбегли Фатон је отишао у Немачку и остао два дана, а затим украо Артанов пасош. Тврде да Артан нема везе са случајем.

МУП Републике Српске укључен у потрагу

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске предузимају низ мера и радњи у вези са потрагом за особом која је ноћас убила једног граничног полицајца, припадника МУП-а Србије, а једног тешко ранила.

Од самог догађаја, припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске су у сталној комуникацији са колегама из Србије и предузимају низ мера на подручјима које оперативно покривају полицијске управе Зворник и Бијељина.

МУП Српске позива грађане, посебно оне који живе у пограничном подручју, да уколико примете лице са фотографије, одмах позову полицију на број 122.

Осумњичени за ово кривично дело је Хајризи Артан (33) са пасошем издатим у Приштини и немачком личном картом. 

Све мере се предузимају са циљем лоцирања и хапшења особе која је починила ово кривично дело, имајући у виду близину границе две земље, наводи се у соапштењу. 

У потрагу су, наводи се, укључени и припадници јединица жандармерије.

Опширније Краће

Премијер Вучевић упутио телеграм саучешћа породици убијеног полицајца

Председник Владе Милош Вучевић упутио је телеграм саучешћа породици настрадалог припадникa Министарства унутрашњих послова Николе Крсмановића, који је убијен у околини Лознице док је обављао професионалне задатке.

"Страшну вест о погибији полицајца Николе Крсмановића примио сам са великим болом, који искрено деле сви чланови Владе.У овом тренутку немам речи утехе које би умањиле тугу због губитка једног младог живота. Никола је показао посвећеност послу и пожртвованост у обављању своје дужност на обезбеђивању мира и безбедности свих грађана наше земље. Верујем да ће надлежни органи Републике Србије врло брзо пронаћи убицу и привести га лицу правде", навео је премијер у телеграму саучешћа.

Опширније Краће

У потери за нападачем 150 припадника МУП-а различитих јединица

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је се утврђује чињенично стање, да ли је особа која је  пуцала у граничне полицајце та особа или је то његов брат који је побегао из затвора.

Дачић је рекао да је аутомобилом управљао Митхад Хаџић из Тутина који се бави превозом људи.

"Он је то лице преузео у Прешеву, и нема информација да је прешао граничне прелазе нити административну линију", рекао је Дачић.

Кад је почело утврђивање идентитета, он је запуцао и побегао кроз оближње њиве, навео је Дачић.

Дачић је навео да је 150 припадника различитих јединица МУП-а у потери.

"Он не зна језик, нема документа, али има пиштољ - са колико метака, не знамо. Он је убио полицајца и то је очигледан терористички акт са КиМ", рекао је Дачић.

Код полиције су, каже, остала документа на име Артана Хајризија и поставља се питање да ли је то он или његов брат који је убио руског војника.

Опширније Краће

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је за РТС да је за полицију најтеже када старда неко од њених припадника и још једном изразио саучешће.

Дачић је рекао да је Крсмановић мучки нападнут са колегом Илићем на дужности.

"Постоје сумње да је реч о терористичком нападау и организованом покушају који долази са КиМ од стране албанских структура. Ово не може бити случајно", рекао је Дачић.

Утврђујемо чињенично стање и утврђујемо да ли је та особа чија су документа остала у колима заправо Артанов брат, који је побегао из затвора на КиМ, рекао је Дачић. 

Могуће да је реч о лажном идентитету, рекао је Дачић.

Опширније Краће

Артан Хајризи брат Фатона Хајризија, потврђено у Приштини

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти потврдио је на конференцији за новинаре да је Артан Хајризи брат Фатона Хајризија из Србице, затвореника који је 6. јула побегао из затвора у Смрековници код Вучитрна.

Опширније Краће

Извештај Славице Џиновић (12.00)

Извештај Славице Џиновић (12.00)

Убиство у Лозници преузело тужилаштво у Шапцу, обављен увиђај, ухапшен возач аутомобила

Више јавно тужилаштво у Шапцу је саопштило да је обављен увиђај у Лозници где је, како се сумња Х. А. убио једног полицајца, а другог ранио, као и да је ухапшен возач аутомобила из којег је пуцано.

Возачу аутомобила из којег је пуцано, Х. М. одређено је задржавање до 48 сати од стране Основног јавног тужилаштва у Лозници због сумње да је извршио кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, речено је за Танјуг у Вишем јавном тужилаштву у Шапцу.

Опширније Краће

Министар Гашић упутио телеграм саучешћа породици убијеног полицајца

Министар одбране Братислав Гашић упутио је телеграм саучешћа породици страдалог припадника Министарства унутрашњих послова Николе Крсмановића, који је изгубио живот часно обављајући своју дужност.

"Страшну вест о погибији часног полицајца Николе Крсмановића примио сам са великим болом који искрено деле сви припадници Министарства одбране и Војске Србије. Од злочиначке руке страдао је обављајући своју дужност у корист безбедности свих грађана наше земље. У овом тренутку не постоје речи утехе које би вам умањиле тугу због губитка вашег сина и брата“, навео је Гашић у телеграму.

Опширније Краће

Вучић упутио је телеграм саучешћа породици и колегама убијеног полицајца

Председник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици и колегама полицајца Николе Крсмановића који је убијен ноћас у подмуклом нападу док је часно обављао своју тешку дужност.

"Са дубоким болом и тугом примио сам вест о трагичном губитку вашег сина и брата, храброг полицајца Николе Крсмановића. Његова посвећеност служби и неустрашивост неизмерно су допринели очувању сигурности и мира у нашој земљи. Његов губитак је ненадокнадив, не само за вас, његову породицу, већ и за целу нашу земљу", навео је Вучић у телеграму.

Како је додао, Никола Крсмановић је "био истински херој, који је свој живот посветио заштити других, а његова храброст и професионалност водиле су га кроз све изазове и опасности које је његова служба носила", саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

"Примите моје најискреније саучешће. Нека вам снага и храброст које је Никола показивао у животу буду утеха у овим тешким тренуцима. Србија никада неће заборавити његову жртву и несебичну преданост дужности”, наводи се у телеграму председника Вучића.

Опширније Краће

Извештај Славице Џиновић из Лознице

Објављена фотографија осумњиченог нападача

На лицу места полиција је пронашла пасош осумњиченог, издат од стране привремених институција такозваног Косова на име Артан Хајризи (1991).

Повређени полицајац у стабилном стању

Повређени полицајац је у лозничку боницу примљен са прострелним ранама на леђима и рамену и у стабилном је стању, потврђено је РТС-у.

Опширније Краће

Јаке полицијске снаге интензивно трагају за нападачем

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић потврдио је да је током ноћи у Лозници убијен један полицијски службеник, док је други тешко рањен, а припадници МУП су на месту пуцњаве пронашли пасош осумњиченог издат од стране привремених институција такозваног Косова на име Хајзири Артан (1991) и немачку личну карту. 

Јаке полицијске снаге интензивно трагају за нападачем, на терену су полицијски службеници ПУ Шабац, као и Управе криминалистичке полиције, Управе граничне полиције и припадници Специјалне антитерористичке јединице, подигнути су дронови и хеликоптери, указује се у саопштењу МУП.

Опширније Краће

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је ноћас у Лозници убијен један полицијски службеник, док је други тешко рањен.

"Ноћас, око 00.55 часова у Лозници, приликом контроле возила на контролном пункту у Липничком Шору, полицијски службеници Станице граничне полиције Трбушница, зауставили су мерцедес тутинских регистарских ознака у којем су се налазиле две особе", наведено је у саопштењу МУП-а.

Приликом изласка из возила једна особа је пуцала из пиштоља, погодивши полицијског службеника Николу Крсмановића (1990) у груди, а полицијског службеника Вјекослава Илића (1974) у раме, након чега је побегао.

Оба полицијска службеника превезена су у Општу болницу Лозница, где је Крсмановић подлегао повредама.

Настрадали Никола Крсмановић рођен је 6. марта 1990. године. Био је полицијски службеник СГП Трбушница, у МУП-у је од 2009. године, завршио је СШУП у Сремској Каменици, а од 2012. до 2023. године, био је припадник београдског Одреда Жандармерије. Неожењен је, без деце, иза њега су остали отац, мајка и сестра са породицом.

На лицу места пронађен пасош на име Хајризи Артан 

На месту пуцњаве полиција је пронашла пасош осумњиченог, издат од стране привремених институција такозваног Косова на име Хајризи Артан (1991).

Јаке полицијске снаге интензивно трагају за нападачем, на терену су полицијски службеници ПУ Шабац, као и Управе криминалистичке полиције, Управе граничне полиције и припадници Специјалне антитерористичке јединице, подигнути су дронови и хеликоптери.

Увиђај од стране Вишег јавног тужиоца из Шапца и припадника полиције је у току.

"Породици убијеног полицајца упућујем најдубље саучешће у име Министарства унутрашњих послова и своје лично име", рекао је Дачић.

Читај ми!