Извор: РТС, Танјуг

Почело суђење родитељима дечака који је починио масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар", негирали кривицу

У Вишем суду у Београду почело суђење оцу и мајци дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио деветоро ученика и чувара школе. Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић рекао је уочи почетка суђења да очекује законито и фер суђење. Суд је усвојио предлог тужилаштва да јавност искључи са суђења ради заштите права и интереса свих малолетних оштећених у овом поступку. Одбрана се противила том предлогу. Родитељи дечака негирали кривицу, сазнаје РТС. Суђење се наставља сутра.

Извештај Тихане Бајић

Пуномоћник породица: Нисмо били против јавног суђења; Aдвокат оптуженог: Исхитрена одлука суда

Ирина Боровић, адвокат Владимира Кецмановића, рекла је да је одлука суда о искључењу јавности апсолутно исхитрена и пренагљена, посебно имајући у виду да је данас тужилаштво одустало од испитивања свих осетљивих сведока, због којих је такав захтев и био постављен.

"Надамо се да ће у даљем току поступка суд своју одлуку осмотрити и да ће јавност бити у прилици да буде упозната са свим оним што месецима очекује да буде упозната", истакла је Боровићева.

Марко Јанковић, пуномоћник породица преживеле деце рекао је да ће на следећем претерсу биће настављено уводно излагање осталих бранилаца и оштећених.

"У вези са тим су подељени ставови. Ја могу да изнесем став својих клијената који нису били против тога да суђење буде јавно", додао је Јанковић.

Мајка и отац дечака негирали кривицу

Мајка и отац дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио деветоро деце и чувара школе, Владимир и Миљана Kецмановић негирали су кривицу на суђењу у Вишем суду у Београду, сазнаје РТС.

Суд одлучио да искључи јавност

Суд је усвојио предлог Вишег јавног тужилаштва у Београду да јавност искључи са суђења ради заштите права и интереса свих малолетних оштећених у овом поступку.

Тужилаштво је приликом предлагања да се јавност искључи водило рачуна шта је претежнији интерес - да ли претеже интерес јавности да зна, или интерес заштите малолетних лица у овом кривичном поступку.

Због осетљивости овог поступка, тужилаштво сматра да је претежнији интерес заштите малолетника.

Суд је предлог тужилаштва усвојио и поред противљења одбране оптужених и појединих пуномоћника оштећених, који су тражили да јавност присуствује овом суђењу.

Породице оштећених ће моћи да присуствују суђењу, за разлику од новинара или других грађана.

Тужилац предложио да се искључи јавност, одбрана се противи

Поступајући тужилац Никола Ускоковић предложио је да се искључи јавност ради заштите интереса малолетних лица и заштите јавног реда.

Предлогу тужилаштва се противила одбрана, односно браниоци породице Kецмановић, инструктора и власника стрељане.

Поступајући судија је одредио паузу од 20 минута како би одлучио о овом предлогу.

У Палату правде, испред које је велики број новинара, у пратњи адвоката дошла је Миљана K., мајка дечака која је у овом предмету оптужена за држање и ношење оружја, док ће његовог оца Владимира K. довести из притвора у ком се налази од хапшења 3. маја прошле године.

"Очекујем законито и фер суђење на крају којег ће суд осудити оптужене за кривична дела која им се стављају на терет по основу предложених доказа тужилаштва и изрећи предложене казне затвора", рекао је главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић уочи почетка суђења.

Суђењу ће присуствовати и двојица поступајућих тужилаца Никола Ускоковић и Иван Јевтић, као и чланови породице убијених, који су у овом предмету оштећени.

На почетку суђења суд је одлучио, по предлогу тужилаштва, да се са главног претреса искључи јавност због заштите интереса малолетних лица.

Након тога тужилаштво и одбрана би требало да изнесу своја уводна излагања, доказне предлоге те да се оптужени изјасне о кривици. Суђење је заказано и за сутра. 

Тужилаштво за оца дечака предложило казну од 12 година затвора

Поред оца Владимира K. и мајке Миљане K., оптужени су и власник стрељачког клуба у којем је дечак, како се сумња, учио да пуца, Р. И. и инструктор у том клубу Н. М.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Београду је предложено да суд Владимира K. осуди на казну затвора од 12 година, мајку Миљану K. на казну затвора од две и по године, док је за власника стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Р. И. и инструктора у том клубу Н. М. предложена казна затвора од по три године.

Владимир K. се оптужницом терети  за тешка дела против опште сигурности, односно да је свог 13-годишњег сина обучавао да рукује ваздушним и ватреним оружјем, водио га у стрељану, што очигледно није примерено дечаковом узрасту, као и зато што оружје није чувао безбедно, како је то предвиђено законом.

Више јавно тужилаштво непосредно је оптужило и мајку дечака Миљану K. због кривичног дела недозвољена производња, држање и ношење оружја и експлозивних материја.

Због кривичног дела давања лажног исказа, како је рекао, непосредно су оптужени председник Стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Р. И. и инструктор у том клубу Н. М.

Против оца и мајке воде се и два парнична поступка по тужбама чланова породице убијених, а за накнаду нематеријалне штете услед смрти блиског лица.