Извор: РТС

Брод ударио у стуб моста на Дунаву код Бачке Паланке, потонула баржа са 1.000 тона ђубрива

Немачки брод "Антониа" синоћ око 00.40 ударио је у носећи стуб моста на граничном прелазу са Хрватском, Бачка Паланка-Илок, потврђено је за РТС у новосадској полицији. Министарство животне средине саопштило је да је баржa коју је брод вукао потонула и да се у њој налазило 1.000 тона азотног ђубрива. Поручили су да прате ситуацију. Хрватска затворила гранични прелаз Илок.

Извештај Милана Срдића

ЈКП из Бачке Паланке: Санитарна вода исправна после потонућа барже

Јавно комунално предузеће "Комуналпројект" из Бачке Паланке саопштило је да је санитарна вода потпуно исправна са микробиолошког и хемијског аспекта, након што је јутрос потонула баржа са 1.000 тона азотног ђубрива.

"Због новонастале ситуације изазване јутрошњим потонућем барже са 1000 тона азотног ђубрива обавештавају се грађани Бачке Паланке да је санитарна вода са микробиолошког и хемијског аспекта потпуно исправна сходно Правилнику о хигијенско-техничкој исправности", истиче се у саопштењу.

Како се додаје, надлежне службе ЈКП "Комуналпројект" у више наврата су извршиле анализе пијаће воде.

"Са анализама ћемо наставити и у наредним данима. Грађани ће путем будућих саопштења бити редовно информисани о стању исправности санитарне воде", додаје се у саопштењу.

Опширније Краће

Омбудсман тражи да се надлежни "хитно изјасне" о потонућу барже

Заштитник грађана Зоран Пашалић затражио од Министарства за заштиту животне средине, Агенције за заштиту животне средине и Покрајинског секретеријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду да се хитно изјасне о еколошком акциденту на граничном прелазу Бачка Паланка.

"У циљу заштите животне средине и насељених подручја уз реку, Пашалић је затражио од надлежних да наставе да спроводе надзор те деонице Дунава, као и да предузиму све потребне мере у циљу заштите водотока од штетних последица, уз редовно обавештавање јавности о ситуацији, у складу са начелом јавности рада органа и принципа", наводи се у саопштењу канцеларије заштитника грађана.

Опширније Краће

Председник Општине Бачка Паланка обишао место незгоде

Председник Општине Бачка Паланка Бранислав Шушница обишао је са сарадницима локацију на којој је румунска баржа која је ударила у мост између Бачке Паланке и Илока и потонула са 1.000 тона вештачког ђубрива, саопштено је из општине.

Шушница је изјавио да се Општина Бачка Паланка налази у непрекидној комуникацији с Министарством за заштиту животне средине и Министарством саобраћаја и инфраструктуре, који су надлежни за постпупање у оваквим случајевима.

"Иако су овакви инциденти изван надлежности локалне самоуправе, ми помно пратимо ситуацију, и спремни смо да уколико то буде неопоходно, и уколико министарства то затраже, ставимо на располагање сву механизацију ЈКП 'Комуналпројект', како би се што пре отклониле штетне последице акцидента и смањили штетни утицаји на животну средину", рекао је Шушница.

Опширније Краће

Чинчурак за РТС: Потопљена баржа не прави сметње у речном саобраћају

Шеф Лучке капетаније у Новом Саду Мирослав Чинчурак рекао је за РТС да је до несреће дошло око 23.30 и да је капетан објаснио да је дошло до гашења оба мотора због пањева и растиња које је Дунав носио са собом.

Додао је да су се мотори угасили узводно од моста.

"Баржа која је потопљена се налази на 1296. километру, ближе српској обали, односно левој обали Дунава и она не представља никакву сметњу за редовно обављање водног саобраћаја", рекао је Чинчурак.

Истакао је да ће инспекција утврдити оштећење на баржи и да ће проћи време док баржа буде извучена из Дунава.

Чинчурак је оценио да не представља разлику да ли је ђубриво које се налазило на баржи спаковано у џакове или је било у ринфузу, пошто је дошло до потпуног потапања барже, а да ће надлежни утврдити последице по околину.

Извештај Милана Срдића (12.00)

Затворен и гранични прелаз са српске стране, на мосту нема саобраћаја

Гранични прелаз са српске стране затворен још синоћ после несреће, јавља репортер РТС-а.

Припадници граничне полиције враћају возила.

На мосту "25. мај" нема саобраћаја, а тренутно се утврђује степен оштећења.

Раније је јављено да су хрватске власти затвориле гранични прелаз код Илока и апеловале на возаче да користе алтернативне прелазе.

Обустављен саобраћај на мосту "25. мај"
Фото: РТС

Министарство саобраћаја: Нема повређених у несрећи

Брод који је пловио из Аустрије ка Смедереву ноћас око 23.30 сати ударио је у стуб моста код Бачке Паланке, а повређених том приликом није било, изјавио је помоћник министра за водни саобраћај и безбедност пловидбе у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Предраг Петровић.

Он је навео да је реч о броду "Антонија" који је, под заставом Немачке, са две потиснице у низводној пловидби путовао из Линца ка Смедереву, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Приликом удара брода у мост код Бачке Паланке дошло је до пробоја трупа на потисници "Лола 5" која се потопила, навео је Петровић и додао да су брод и потиснице били натоварени вештачким ђубривом.

Петровић је додао да се  брод "Антонија" тренутно налази у луци Бачка Паланка и да је друмски саобраћај на мосту обустављен.

Обавештена је инспекција безбедности пловидбе која се упутила на терен и која ће доставити прецизну стационажу, како би се извршило додатно обележавање на том делу и евентуално ограничили услови пловидбе.

Опширније Краће

На месту несреће полиција, надлежни тужиоци и еколошки инспектори

Увиђај се обавља у луци Бачка Паланка која се налази низводно од моста, јавио је репортер РТС-а са места несреће.

Утврђује се да ли је незгода имала утицај на животну околину, а на мосту се проверавају оштећења.

На месту несреће налазе се полиција, надлежни тужиоци, као и еколошки инспектори покрајинског секретаријата за заштиту животне средине.

Извештај Милана Срдића (10.50)

Министарство заштите животне средине саопштило је да заједно са Агенцијом за заштиту животне средине прати ситуацију на реци Дунав код Бачке Паланке где је ноћас, услед пловидбене незгоде, потонула баржа немачког брода "Лола - 5" која је превозила око 1.000 тона вештачког азотног ђубрива.

"У овом моменту инспектори за воде надлежног Покрајинског секретаријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду утврђују пет локалитета на којима ће представници Агенције за заштиту животне средине урадити узорковање и одређивање свих физичко-хемијских параметара у циљу анализе квалитета воде, како би се утврдио утицај незгоде на животну средину", наводи се у саопштењу Министарства.

Како наводе, до незгоде је дошло око 00.40 сати, када је немачки брод "Антониа" који је вукао натоварену баржу "Лола - 5", ударио у стуб моста "25. мај" који спаја граничне прелазе Бачка Паланка-Илок. Додају да је брод ударио у стуб моста на територији пловног пута реке Дунав у Републици Хрватској, због чега су обавештене и хрватске надлежне службе.

Хрватска затворила гранични прелаз Илок

Хрватска је затворила гранични прелаз Илок, пренео је портал Индекс. Мост који повезује Бачку Паланку и Илок налази се између два гранична прелаза.

"Апелирамо на грађане који намјеравају пријећи државну границу да користе алтернативне граничне пријелазе", поручили су из хрватске полиције.

Читај ми!