Извор: РТС, Косово онлајн

Приштина: Убијена тројица нападача на полицију, шесторица ухапшених; полиција у манастиру Бањска

Тројица нападача су убијена, а шесторица ухапшена после ноћашње пуцњаве на улазу у село Бањска на северу КиМ, када је, према наводима дирекције полиције у Приштини, један полицајац убијен, а други рањен. Након сукоба на улазу у Бањску, нападачи су провалили у двориште манастира, одакле су, како се наводи, наставили размену ватре са полицијом. Улаз у село са магистралног пута Косовска Митровица-Лепосавић, као и саобраћај на административним прелазима Јариње и Брњак су блокирани. У међувремену су наоружани људи напустили манастир, али је тзв. косовска полиција, у координацији са Еулексом и Кфором, ушла у пратеће објекте манастира Бањска, ради обављања службених дужности.

Тужилаштво у Приштини: Ухапшени нападачи осумњичени и за тероризам

Такозвано специјално тужилаштво Косова саопштило је да је шест особа приведено због напада на косовску полицију, они су у осумњичени за више кривичних дела након напада у селу Бањска, а један од њих и за тероризам. 

"У питању је напад на уставни поредак Косова, припремање терористичких аката или кривичних дела против уставног поретка и безбедности Косова, поседовање, контрола или неовлашћено држање оружја“, навело је тужилаштво. 

Такође, из тужилаштва је саопштено да су у данашњој акцији заплењена возила са значајном количином оружја. 

Приведенима је одређено задржавање до 48 сати, саопштило је тужилаштво, а преноси Коха. 

Председница у Приштини Вјоса Османи донела је одлуку да понедељак 25. септембар буде проглашен даном жалости у знак поштовања према полицајцу Африму Буњакуу, који је изгубио живот.

Полиција у Приштини: Убијена три нападача, ухапшено шесторо

Полиција у Приштини саопштила је да је у Бањској ухапшен и други нападач, који је био у војној униформи и наоружан дугим пушкама и муницијом.

До сада су, према информацијама са терена, убијена три нападача, ухапшена су два нападача и четворица осумњичених који су затечени у недозвољеном поседу радио комуникација, а за које се сумња да су повезани са терористичком групом, наводи полиција у Приштини. 

У касним сатима, интензитет напада на полицијске службенике је смањен, али је безбедносна ситуација и даље напета. Како се наводи у саопштењу, полицијске јединице су пронашле арсенале оружја током контроле на појединим локацијама, стамбеним зградама и у појединим возилима које је терористичка група користила за блокаду путева, укључујући и возила која су се налазила око манастира у Бањској.

Према првим информацијама, каже се у саопштењу полиције у Приштини ради се о проналажењу десетина, стотина комада наоружања различитих типова и калибара, униформи и логистичке опреме, укључујући и војно наоружање тешког калибра попут граната, топова, митраљеза, калашњикова итд.

Полиција је, у координацији са Еулексом и Кфором, ушла је у пратеће објекте манастира Бањска, ради обављања службених дужности.

Председник Александар Вучић наводи да је ово свакако најтежи дан за нашу земљу и наш народ од 2004. и 2008. године.

"Убиство полицајца је за осуду и нешто што ником није било потребно, понајмање српском народу", истакао је председник Вучић. Навео је да су, према информацијама које је прикупио Београд, страдала тројица Срба, а постоји бојазан да је преминула и четврта особа.

Истиче да је главни кривац за све што се дешава на КиМ је Аљбин Курти, те да је једина жеља Куртија да нас уведе у сукоб са НАТО-ом.

 

Један од ухапшених нападача спроведен у станицу у јужној Митровици

Један од ухапшених нападача спроведен је у станицу полиције у јужној Митровици, нема информација о његовом идентитету, јавља дописниик РТС-а.

 

Пунктови Јариње и Брњак отворени према централној Србији, и даље се не може ући на КиМ

Преко пунктова Јариње и Брњак поново се са Косова и Метохије може ући на простор централне Србије, али из централне Србије није дозвољен улаз у покрајину, јавља репортер РТС-а.

Извештаји Андрије Игића и Милице Пујкиловић

Брисел: Борељ разговарао са Вучићем и Куртијем

Европска унија је саопштила да је високи представник за спољну политику Жозеп Борељ разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

"Након данашњег ужасног и кукавичког терористичког напада на службенике косовске полиције, Борељ је разговарао са премијером Kуртијем. Он је најоштрије осудио данашњу агресију", наводи се у саопштењу ЕУ.

Како се наводи, Борељ је изразио саучешће породици, колегама и најближима полицајца који је изгубио живот на дужности, а повређеним полицајцима пожелео брз опоравак.

Додаје се да је високи представник ЕУ позвао и председника Вучића.

"Борељ је поновио свој позив нападачима да се одмах предају и пусте ходочаснике из манастира Бањска, да безбедно оду“, додаје се у саопштењу.

Позвао је на поновно успостављање мира и стабилности.

Додаје се да Еулекс, као један од одговорних за безбедност на КиМ, прати ситуацију на терену и спреман је да подржи косовске институције у очувању стабилности и безбедности свих заједница, у складу са својим мандатом и у блиској сарадњи са Kфором.

У саопштењу се указује да је специјални представник ЕУ за Kосово на терену у блиском контакту са властима.

Епархија Рашко-призренска: Наоружани људи који су провалили капију напустили манастир Бањска

Епархија рашко-призренска саопштава да је ситуација у манастиру Бањска тренутно мирна, иако се још увек осећа страх због данашњих дешавања како у  околини, тако и у самој порти манастира.

Наоружана лица која су данас провалила капију напустила су манастир, а  тренутно је примећено присуство косовске полиције испред улазне капије и у дворишту манастира, наводи се на сајту Епархије Рашко-призренске.

У конаку манастира се још увек налази игуман са братијом, као и група поклоника из Новог Сада, међу којима је и двоје малолетне деце.

Из управе манастира јављају да су за сада сви добро, да се врше редовна богослужења у капели конака, у нади да ће се ова драма што пре окончати, наводи Епархија Рашко-призренска.

Из Бањске изашло возило Хитне помоћи у пратњи полиције

Једно возило Хитне помоћи изашло је из села Бањска у пратњи полиције, јавља дописник РТС-а.

Полиција у Приштини: Троје убијено, петоро ухапшених

Још две особе су убијене за које полиција у Приштини тврди да су нападачи на њене припаднике у атарима села Бањска, а пет је ухапшено.

“Према званичним информацијама са терена приликом размене ватре, потврђено је убиство још двојице нападача, који су били маскирани, униформисани и тешко наоружани, а потврђено је и хапшење униформисаног и наоружаног нападача. Услед напада, службеник полиције задобио је углавном лакше повреде”, наводи се у најновијем саопштењу полиције.

Додаје се да је “током полицијских акција на стамбеној локацији коју су користили нападачи пронађена логистичка опрема, сумњива војна возила, војне униформе, као и оружје и муниција различитог калибра”.

“Такође, полицијске јединице су током обављања рутинске контроле возила, на подручју села Рударе, лишиле слободе четворицу осумњичених код којих су затечени у недозвољеном поседу радио апарата, а за које се сумња да су повезани са криминалним групама”, наводи се у саопштењу.

Подвлачи се да је, на основу досадашњих званичних информација, “потврђено убиство тројице нападача, хапшење једног нападача, хапшење четворице осумњичених код којих су пронађене радио везе, као и значајне количине оружја, муниције и различите опреме”.

Амбасадори Квинте стигли на састанак са Куртијем

Амбасадори држава Квинте стигли су у зграду приштинске владе где имају састанак са премијером привремених институција Аљбином Куртијем, преноси РТК.

Састанку присуствују амбасадори САД, Велике Британије, Француске и Италије.

Они одржавају састанак након напете ситуације на северу КиМ у којој је је, према наводима дирекције полиције у Приштини, један полицајац убијен, а други повређен на улазу у село Бањска код Лепосавића.

(Танјуг)

Опширније Краће

Вархељи: Насиље одмах да се заустави, захтевамо детаљну истрагу

Европски комесар за проширење и суседске односе Оливер Вархељи огласио се поводом догађаја на Косову и Метохији, и поручио да насиље мора одмах да се заустави.

"Шаљем најдубље саучешће породици косовског полицајца који је преминуо јутрос и желим брз опоравак повређенима", написао је Вархељи на платформи X, некадашњем Твитеру.

Према његовим речима, ЕУ подржава рад Еулекса и Кфора на терену и захтева да се спроведе детаљна истрага.

Опширније Краће

Председник Вучић се обраћа грађанима у 20 часова

Председник Републике Србије Александар Вучић обратиће се грађанима вечерас у 20.00 часова поводом најновијих дешавања на КиМ, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Обраћање председника РТС ће преносити на Првом програму.

 

Опширније Краће

Приштина: Убијен један од нападача на полицију, напето у селу Бањска и око њега

Ситуација у атару села Бањска је и даље напета, саопштила је полиција и навела да је убијен један од нападача на полицијске јединице, позивајући истовремено нападаче да се предају.

"Криминалне групе с времена на време ватреним оружјем нападају полицијске јединице на терену које, упркос нападима на њих, настављају свој ангажман стварањем безбедносног амбијента", наводи се у саопштењу полиције.

"Значајан број професионалних нападача, маскираних и униформисаних у различитим униформама, наоружаних тешким наоружањем, гранатама, војним оруђем (зољама), појединим оклопним возилима, користи различите приватне просторе и предмете, укључујући у и око манастира у Бањској, за ношење, кретање, склониште и позиционирање за пуцање на полицијске јединице", додаје полиција.

Тврди да су "полицијске јединице у самоодбрани и заштити грађана тог подручја, принуђене да реагују на криминалне групе, где је, према досадашњим информацијама, један од нападача убијен".

Позивајући се на насталу ситуацију и околности, полиција је из безбедносних разлога затворила за саобраћај два административна прелаза на северу (Јариње и Брњак), па позива све грађане да користе остале пунктове.

Полиција истиче да се наставља сарадња и координација са надлежним домаћим и међународним институцијама, у циљу одржавања реда и јавне безбедности, као и извођења пред органе правде извршилаца континуираних напада на полицијске службенике, а истовремено време их позива да се предају пред органима реда.

Опширније Краће

Кфор: Настављамо да пратимо ситуацију у Бањској, спремни смо да реагујемо

Кфор наставља помно да прати ситуацију у Бањској, а трупе су присутне у том подручју и спремне су да реагују ако буде потребно, саопштила је мисија.

Како навооде, косовска полиција, као прва инстанца која реагује, има примарну одговорност за управљање инцидентом на терену.

"Командант Кфора је у блиском и сталном контакту са свим међународним актерима, укључујући ЕУ, начелника Генералштаба Војске Србије и са институцијама на Косову, и интензивно ради на проналажењу решења", наведно је у саопштењу.

Како истичу, мисија Кфора најоштрије осуђује напад на косовску полицију и упућује најдубље саучешће породици и најмилијима преминулог полицајца.

Опширније Краће

Борељ и Лајчак: Oдговорни се морају извести пред лице правде

Међународни званичници огласили су се поводом догађаја на Косову и Метохији.

 Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност изјавио је да је потребно утврдити све чињенице о нападу на улазу у село Бањска, као и да се одговорни за то морају извести пред лице правде.

Најоштрије је осудио, како је рекао, гнусан напад наоружане банде на припаднике косовске полиције.

"Још више невиних живота угрожено је у непријатељствима која трају у околини манастира Бањска. Ови напади морају одмах да престану", рекао је Борељ.

Истакао је да је Еулекс, као друга одговорна мисија за безбедност на терену и да је у блиском је контакту с властима и Кфором.

"ЕУ и њене чланице поново позивају све актере да раде на деескалацији ситуације на северу Косова", рекао је Борељ.

Огласио се и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

"Најоштрије осуђујем стравичан напад на косовску полицију. Насиље у било ком облику је апсолутно неприхватљиво", поручио је Лајчак на друштвеној мрежи X (Твитер).

Додао је да починиоци морају да буду изведени пред лице правде. "Сви морају да се одмах врате дијалогу", написао је Лајчак.

Специјална представница генералног секретара Уједињених нација, Каролина Зијаде најоштрије је осудила трагични инцидент и позвала да се починиоци приведу правди.

"Унмик пажљиво прати ситуацију и позива све стране на уздржаност“, поручила је Зијаде.

Шеф мисије ОЕБС-а у Приштини Мајкл Девенпорт поручио је да мир мора бити обновљен и да се мора наставити дијалог у интересу свих заједница.

И амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да починиоци морају бити позвани на одговорност.

"Ценимо текућу координацију између косовске полиције, Мисије ЕУ за владавину права и Косовских снага НАТО-а (КФОР), по потреби“, рекао је Ховенијер.

Приштински медији тврде да је и специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак дошао на Косово и Метохију.

Немачко министарство спољних послова осудило је напад на косовску полицију, додавши да ће специјални изасланик за Западни Балкан Мануел Сарацин данас допутовати на Косово и Метохију.

Опширније Краће

Отказана конференција за медије Петра Петковића, обратиће се председник Вучић

Конференција за медије директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића, најављена за 14 часова, отказана је, кажу у Канцеларији.

Медијима ће се у току поподневних часова обратити председник Србије Александар Вучић.

Курти: Полиција окружила нападаче и позива их да се предају

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је на конференцији за медије да је полиција окружила нападаче и да их позива да се предају, преноси Косово онлајн.

"Напади оружаних група и даље трају. Има најмање 30 тешко наоружаних особа које су окружене нашим снагама и упућујем им позив да се предају”, рекао је Курти.

Петар Петковић ће одржати конференцију за медије у 14.00

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић одржаће у 14 сати, у Палати "Србија", ванредну конференцију за медије, саопштила је Канцеларија.

Епархија Рашко-призренска саопштила је да је група наоружаних маскираних људи упала блиндираним возилима у манастир Бањска, крећу се двориштем манастира и повремено се чују пуцњи.

Тренутно се у манастиру налази група поклоника из Новог Сада и братија манастира.

Ради безбедности они су се закључали у конак, и храм манастира је такође закључан.

Чује се спорадична пуцњава

Ситуација је за сада мирна, јавља дописник РТС-а. Могу се видети припадници Кфора и Еулекса.

Саобраћај магистралним путем се одвија, али је јако разређен.

Немогуће је прићи селу, тако да за сада нема поузданих података шта се тамо дешава.

Међутим, из правца Бањске на магистралном путу, чује се спорадична пуцњава из ватреног оружја.

Извештај Андрије Игића (12.00)

Шеф Еулекса у полицијскoј станици у Северној Митровици

У станицу полиције у Северној Митровици, како сазнаје Косово онлајн, стигао је шеф Еулекса Ђовани Пјетро Барбано.

Полиција није дозволила хитној помоћи да уђе у Бањску

Полиција на путу за Бањску није дозволила екипи хитне помоћи болнице у Косовској Митровици да уђе у село и помогне особи која је затражила помоћ јер јој је позлило, јавља дописник РТС-а.

Блокиран улаз у Бањску са магистралног пута

Косовска полиција блокирала је улаз у село Бањска са магистралног пута Косовска Митровица-Лепосавић.

Косовска полиција блокирала улаз на КиМ на Јарињу и Брњаку

Косовска полиција блокирала је саобраћај на административним прелазима Јариње и Брњак, на улазу на Косово и Метохију.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за догађаје у Бањској одмах први појурио да оптужи Србе, а да би свако озбиљан рекао да видимо шта се тачно догодило па да коментаришемо.

Дирекција полиције у Приштини саопштила је да су полицајци нападнути ноћас на улазу у село Бањска на северу Косова и Метохије.

"Приликом обављања полицијских послова, у 02.34 у Северној Митровици, јединица за брзу интервенцију граничне полиције приметила је да су на улазу у село Бањска два тешка камиона (без регистарских ознака) постављена на мост, те је улаз моста био блокиран", саопштила је полиција.

Три јединице су, додаје полиција, кренуле у правцу локације.

"Чим су стигле на место блокаде, наишле су на отпор, где је са неких положаја пуцано из различитог арсенала ватреног оружја, укључујући ручне бомбе и пиштоље, при чему су упуцана два полицајца", наводи се у саопштењу.

Јединице полиције, како тврде, реаговале су у самоодбрани и успеле су да одбију почетни напад како би створиле услове за пружање помоћи и повлачење погођених колега.

"Повређени полицајци су извучени са локације и превезени у Регионалну болницу у Јужној Митровици, где је лекар констатовао смрт једног, док је други повређен", наводи се у саопштењу.

На терену су активиране све релевантне полицијске јединице по профилима, које су с времена на време нападнуте ватреним оружјем са различитих положаја, од организованих и наоружаних група, наводи се у саопштењу.

“Полиција Косова, у сарадњи и координацији са надлежним институцијама и правосудним органима, предузима радње у циљу одржавања реда и јавне безбедности, као и извођења пред органима правде извршилаца напада на полицијске службенике“, саопштила је полиција.

И премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је на Фејсбуку да је јутрос око три часа убијен један косовски полицајац, и да су нападачи били тешко наоружани професионалци.

За напад је оптужио организоване криминалне групе, за које тврди да имају "политичку, финансијску и логистичку подршку званичног Београда".

Полиција је блокирала улаз у село Бањска са магистралног пута Косовска Митровица-Лепосавић.

Читај ми!