Извор: РТС, Танјуг

Масовни убица ухапшен у Грошници код Крагујевца, Вучић: Победићемо зло, извршићемо потпуно разоружавање Србије

Како РТС сазнаје, масовни убица који је ноћас убио осам особа и ранио 14 ухапшен је у околини Крагујевца. Нападач је пуцао из аутоматског наоружања на мештане више села у општини Младеновац. Осумњиченом за пуцњаву код Младеновца одређен je притвор до 48 сати

Оружје ће моћи МУП-у да се преда од 8. маја до 8. јуна

Професор Правног факултета БУ др Дејан Ђурђевић рекао је за РТС да једна од мера које су усвојене, а која ће бити објављена у Службеном гласнику, предвиђа да ће сви грађани моћи да нелегалне комаде оружја и експлозивних направа предају МУП-у од 8. маја до 8. јуна.

Ако до 8. јуна однесете нелегално оружје нико вас неће питати одакле вам, нећете одговарати јер сте га неовлашћено држали и носили, али ако не искористите ту могућност, биће драконске казне – условне казне неће бити, рекао је Ђурђевић.

Бројеви телефона за психолошку подршку

Имајући у виду недавна трагична дешавања, Општа болница "Свети Лука" Смедерево је у циљу подршке породицама страдалих, као и заинтересованим грађанима,  отворила две телефонске линије ради пружања психолошке помоћи и подршке, у периоду од 08:00 до 20:00 часова.

Бројеви телефона су:

026/240932

026/240704

Опширније Краће

Лесковчани одали почаст жртвама пуцњава у Беоргаду

Минутом ћутања и паљењем свећа на градском тргу у Лесковцу грађани, међу којима је највише младих, одају почаст настрадалима у Београду и околини Младеновца.

РТС

Директор КЦС-а: Оперисано седам особа, троје разбуђено

Директор Клиничког центра Србије др Милика Ашанин рекао је да је од девет особа које су у Ургентном центру, седам особа оперисано, од којих је троје разбуђено и екстубирано.

Хронологија догађаја

Сутра сахрана петорице момака, у недељу још три сахране

Како наводе мештани Малог Орашја, сутра ће у 14 часова бити одржана сахрана петорице момака који су страдали у синоћњој пуцњави, а још три сахране заказане су за недељу, такође у 14 часова.

Опширније Краће

Више јавно тужилаштво у Смедереву: Осумњичени приликом бекства претио убиством таксисти

Више јавно тужилаштво у Смедереву саопштило је да на основу до сада предузетих доказних радњи и обавештења прикупљених од грађана постоје основи сумње да је осумњичени У. Б. (рођен 11.10. 2002. године) из Дубоне извршио кривична дела тешко убиство, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, као и кривично дело oтмица.

"Приликом претреса осумњиченог и просторија које је користио пронађена је већа количина оружја и муниције, док је приликом бекства осумњичени претио убиством таксисти те га принудио да га одвезе до села на територији општине Крагујевац, где је осумњичени у току преподневних часова и пронађен у објекту који је власништво његовог ујака", наведено је у саопштењу тужилаштва.

Опширније Краће

Осумњиченом за пуцњаву код Младеновца одређено задржавање од 48 сати

Осумњичени за пуцњаву у околини Младеновца доведен је данас у Полицијску управу Смедерево и одређено му је задржавање од 48 сати и у том року ће бити приведен у Више јавно тужилаштво у Смедереву на саслушање.

Најтиши дан у селу Дубона после ноћашње пуцњаве

Осумњичени за масовну пуцњаву доведен у ПУ Смедерево

Дописница РТС-а из Смедерева јавља да је осумњичени за масовну пуцњаву у Младеновцу доведен у ПУ Смедерево.

Шапић позвао грађане да у 18 часова испред Старог двора одају пошту страдалима

Градоначелник Београда Александар Шапић позвао је све грађане да вечерас од 18 часова дођу испред Старог двора, запале свећу, одају почаст жртвама и да заједно искажемо саосећање са породицама страдалих у ОШ "Владислав Рибникар”, Смедереву и Младеновцу.

"Након првог незапамћеног злочина на овим просторима који се одиграо у ОШ "Владислав Рибникар”, није прошло ни непуних 36 сати а десио се нови у околини Смедерева и Младеновца. И сам сам остао затечен као и највећи број људи који живе у нашој земљи и нашем граду. Све друго, осим изјаве саучешћа и саосећања са породицама настрадалих, мислим да је било сувишно рећи", рекао је Шапић.

Градоначелник је позвао све Београђане да управо испред Старог двора, на месту где обично чекамо и прослављамо наше најсрећније моменте, одамо почаст жртвама ова два несрећна и заиста незапамћена злочина.

"Да управо на том месту у овом вероватно једном од најтежих момената за Београд и Србију покажемо достојанство, емпатију, разумевање и саосећање са трагично страдалим жртвама и њиховим породицама“ рекао је Шапић у изјави за Беоинфо.

Градоначелник је захвалио свима онима који су понудили помоћ породицама настрадалих.

"Позивам још једном све Београђане да данас од 18 часова дођу испред Старог двора да запале свећу, да одају пошту несрећно страдалим жртвама и да баш на месту највећих радости покажемо саосећање са жртвама и породицама несрећно страдалих наших суграђана, од којих је, нажалост, највише било деце“ закључио је градоначелник.

Градоначелник Београда Александар Шапић и председник Скупштине града Никола Никодијевић, као и сви градски већници и секретари, од 17.15 часова паљењем свећа испред Старог двора одаће пошту настрадалима, а грађани ће то моћи да учине од данас у 18 часова до недеље у поноћ.

Опширније Краће

Мештани села Дубона о пуцњави

Влада усвојила предложене мере

Чланови Владе усвојили су мере које је данас објавио председник Републике Србије Александар Вучић, а које су предложене након злочина у Младеновцу.

Данашња седница Владе Републике Србије започела је минутом ћутања за све страдале у масовном убиству које се догодило у Младеновцу.

Министарка здравља Даница Грујичић изнела је податке о стању повређених у ноћашњој пуцњави код Младеновца.

Пацијент М. М., примљен са повредама грудног коша, оперисан је и у стабилном је стању. Девојка Н. Н. имала је повреду главе и чека је бар још једна хируршка интервенција. Друга девојка са тешким повредама унутрашњих органа је у нестабилном стању. И. И., младић са повредом ноге, имао је прекид артерије и повреду венског крвотока. Анестезиолози и хирурзи успели су да зауставе крварење. Девојка 2003. годиште са повредама екстремитета је стабилно. Младић са повредом грудног коша је оперисан и налази се у стабилном стању, али има прелом првог пршљена и тренутно не покреће ноге", навела је министарка здравља.

У Ургентном центру оперисан је и М. П. са тешком повредом бубрега, који је морао да буде одстрањен, као и два пацијента са повредама карлице и доњих екстремитета.

Три пацијента су збринута у Општој болници у Смедереву, од којих је један пацијент због повреде грудног коша накнадно превезен у Београд на даљу опсервацију.

Друга два пацијента су оперисана у болници у Смедереву и стабилни су.

Министарка се захвалила хитној помоћи Младеновца, Смедерава и Београда, које су реговале промптно. Нажалост, на лицу места затечене су три смртно страдале особе, као и један дечак у  селу Мало Орашје. Четири особе су превезене у болницу у Смедереву, три без знакова живота, а код четврте је покушана реанимација, али није успела.

Захвалност је министарка Грујичић упутила свим лекарима, сестрама и техничарама који су учинили све да помогну повређенима.

Како је рекла министарка здравља, код пацијената са прострелним ранама незахвално је давати прогнозе у даљем току лечења због могућих компликација, али да су тренутно у стабилном стању.

Опширније Краће

Тужилаштво апелује на грађане да престану са лажним дојавама

Прво основно јавно тужилаштво у Београду апелује на све грађане да престану са лажним дојавама и указује да ће се такво понашање хитно процесуирати, а учиниоци ће бити задржани.

"Након два немила догађаја и тешке ситуације настале у целој земљи, упозоравају се грађани да таквим позивима врше кривично дело изазивање панике и нереда, као и кривично дело лажно пријављивање, због чега још једном понављамо да ће тужилаштво ригорозније поступати и предлагаће се највише санкције за овакво понашање", наводи се у саопштењу тужилаштва.

Опширније Краће

Три особе оперисане у Смедереву у стабилном стању

Током ноћи у Општу болницу у Смедереву примљено је 10 особа. Четири особе су преминуле. Део повређених пребачен је због степена повреда у Београд. Три особе се налазе у болници у Смедереву, оперисане су и у стабилном су стању.

Како јавља дописница РТС-а, сви страдали и рањени су 2000. годиште и млађи.

Како РТС незванично сазнаје, ухапшени ће бити приведен у Полицијску управу Смедерево.

Опширније Краће

Вучић о мотиву за масакр: Убица само понављао – "омаловажавање"

На питање новинара да ли је убица из Младеновца у исказу говорио о мотиву, председник Вучић је навео да је само понављао једну реч – "омаловажавање".

"Ви станете и не верујете", казао је председник и додао да ће о здравственом стању повређених бити више информација током дана.

Опширније Краће

Вучић: Предложио сам премијерки да се врати смртна казна, али то није прихваћено

Председник Вучић је навео да је јутрос предложио председници Владе да се врати смртна казна, али то је одбијено, јер бисмо били једина земља поред Белорусије која има смртну казну.

"И ја сам некада био против смртне казне, али се горко кајем што сам имао такав став", навео је Вучић.

Опширније Краће

"Не објављујте лажне вести"

Председник Вучић је рекао да је полиција само четири минута после хапшења убице из Младеновца, примила информацију у 8.24 да се у близини Улице Господара Вучића у Београду креће наоружан мушкарац у маскирној униформи.

Како је рекао, хитно су послате полицијске снаге, иако је дојава била лажна.

"Молим да се не објављују лажне информације, морамо да спречимо ширење лажи, нико не треба да сумња да ћемо се изборити са оваквим ситуацијама", рекао је Вучић.

Опширније Краће

"Морамо да донесемо одлуку да се овом злу супротставимо"

Председник Вучић рекао је да морамо да наставимо да живимо слободно, само морамо да донесемо одлуку да се овом злу супротставимо.

"Мораћемо да наставимо да радимо, али и системски да променимо себе. Имамо 25 интервенција на територији Србије због неодговорног понашања омладине која имитра убицу и 20 лажних пријава. Наши полицајци не могу да стигну да похапсе све, а за сваког морамо да одговарамо. Хоћу да захвалим свим јединицама МУП-а и БИА, САЈ-у, жандармерији, Бригради, УКП-у, СБПОК-у", истакао је Вучић.

Председник је захвалио таксисти који је показао да је частан човек, за разлику, како је рекао, од неких који су знали где се убица налази, а нису јавили.

"Иначе би био приведен правди раније. И они ће бити позвани на одговорност", навео је председник.

Вучић је на казао и да ће бити проверено 45.000 профила на друштвеним мрежама оних "којима се допадају убице".

Опширније Краће

Вучић: Извршићемо потпуно разоружавање Србије

Председник Вучић изјавио је да ће Влада данас донети закључак да се без процедура налаже МУП-у да припреми допуне и измене Закона о оружју којим би се пооштрили услови за ношење кратког и ватреног оружја.

"За оне који не испуњавају обавезан откуп оружја, сви људи који имају оружје, не причам о ловачком оружју, проћи ће ревизију. За нелегално држање оружја казне ћемо готово удвостручити. Извршићемо потпуно разоружање Србије", наводи Вучић.

Такође, ни то, додаје, неће бити довољно, за то мало оружја што буде било и код ловаца, али и код свих других биће предвиђене шестомесечне и једногодишње провере лица.

"Када надлежне службе кажу – у року од 48 сати биће обавезан тест на психоактивне супстанце. Налаже се МУП-у пооштравање услова за поседовање ловачког оружја. Што мање цеви буде било, биће мање опасности за наше грађане", истиче председник.

МУП, додаје, треба да обезбеди све мере за мораторијум за ношење било каквог оружја у наредне две године. "Налаже се МУП-у да предузме све мере из надлежности да они који поседују нелегално оружје, морају да га предају. Ако га не предају, наћи ћемо га, а последице ће бити страшне", истиче председник.

Опширније Краће

Ноћашњи напад је био терористички напад, рекао је председник Вучић, додавши да су специјалне антитерористичке снаге имале задатак да ухапсе или неутралишу нападача.

"Зликовац је ухапшен и неће више видети светлост дана, метафорично речено", рекао је Вучић.

Најавио је да ће због свега што се десило Министарство правде донети измене закона којима ће бити пооштрене казне за неовлашћено држање и ношење оружја и експлозивних направа.

За неовлашћено држање оружја максимална казна се подиже са 12 на 15 година.

"Онај ко неовлашћено носи оружје за које нема дозволу такође ће бити казна до 15 година. За неовлашћено ношење оружја као што су ножеви и перорези предвиђене су такође казнене мере, како се не би дешавало да се такви предмети више појаве у школама", рекао је између осталог председник Србије.

Опширније Краће

Ухапшен и деда У. Б. код кога се крио

Деда У. Б. (21), младића који се сумњичи да је ноћас ватреним оружјем усмртио осам особа и ранио 14, ухапшен је пошто је полиција у његовој кући пронашла бомбе, аутоматску пушку и муницију, јавља дописник Танјуга из Kрагујевца.

Осумњичени У. Б. се скривао код деде, код кога га је полиција и пронашла. У Вињишту се тренутно налазе полицијске снаге.

"У свакој школи у Србији имаћемо школског полицајца"

Неколико је нових мера, рекао је председник Вучић.

"Наши полицијски службеници су до сада имали обавезу да обиђу школе или више њих. Примићемо нових 1.200 полицајаца и упутићемо 1.000 полицајаца у школе док за годину дана не постигнемо да полицајац буде увек присутан у школи, чиме ћемо подићи безбедност за 99 одсто и за 80 одсто смањити вршњачко насиље", рекао је Вучић.

Ако у Београду има 331 школа, имаћемо исто толико полицајаца, рекао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Ово је напад на нашу земљу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да други пут у последњих 48 сати морају да се обрате, а да свака реч коју би желели да изговоре јесте и тешка и сувишна и недовољна.

"Уз чланове породице убијене деце и радника обезбеђења у ОШ 'Владислав Рибникар' у своје име и у име чланова Владе хоћу да изразим саучешће за злочиначки убијене на територији Младеновца, Дубоне, Смедерева и да им кажем да смо, иако знам да им је то тешко да прихвате да смо заједно, уједињени у тузи и болу", казао је председник.

Каже да је овим поновљеним масовним злочиначким нападом, "после напада на нашу децу, а затим напада на свакога ко се ту нашао, ово је напад на целу нашу земљу и сваки грађанин то осећа".

"Нисам поборник теорије завере јер не смем као председник Републике. Иако живимо у бројчано малој земљи, велики народи су успевали да пронађу решења. За нас веће трагедије нема. Изгубили смо много људи. Зато Америка, када се суочила 11. септембра са више убијених, била је уједињена да одговори. Аустралијанци у сличном масовном убијању знали су да донесу тешке одлуле. Многи други су проналазили снагу. После убиства деце сви смо били у стању шока. Нама којима је увек посао да будемо трезвени као зомбији смо ходали 24 сата, тражећи разлог како и зашто", навео је Вучић.

После тога код свих родитеља широм Србије постали су забринути и уплашени, логична последица.

"Пошаље дете у школу, а онда се појави неко и без трунке кајања вам убије децу. Како ћемо да умиримо родитеље?", казао је Вучић.

Опширније Краће

Специјални тим МУП-а преузео бомбе из куће где се крио У. Б.

Тим за неексплодирана убојна средства крагујевачког Сектора за ванредне ситуације преузео је четири ручне бомбе из куће у којој се крио убица У. Б. у селу Вињишту, сазнаје РТС.

Опширније Краће

Сведочења мештана Дубоне

Медијским екипама је дозвољено да приђу школи испред које су убијени полицајац и његова сестра.

Репортер РТС-а каже да се ту виде и трагови крви.

"Чула се прво пуцњава из аутомата. После минут или два поново се чула пуцњава, око 15 метака", рекао је један од мештана Дубоне.

Мештанка тог села је изјавила да се затворила у кућу и да је чула плач.

Фотографија после хапшења У. Б. осумњиченог за масовно убиство

МУП је oбјавио фотографију након хапшења У. Б. осумњиченог за масовно убиство.

Председник и чланови Владе обратиће се јавности у 10.30

Председник Србије Александар Вучић и чланови Владе Србије обратиће се у 10.30, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

МУП: Ухапшен У. Б. у насељу Грошница код Крагујевца

Припадници Министарства унутрашњих послова након опсежне потраге ухапсили су У. Б. (2002) у насељу Грошница, у околини Крагујевца.

Сумњичи се да је ноћас ватреним оружјем усмртио осам особа и ранио 14.

Полиција наставља даљи рад на расветљавању свих чињеница и околности овог догађаја.

Опширније Краће

Стање пацијената рањених у Смедереву и Београду

Три особе које су рањене у пуцњави код Младеновца оперисане су у болници у Смедереву и у стабилном су стању, јавља репортерка РТС-а.

Две рањене млађе особе, смештене у Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић", оперисане су током ноћи и у стабилном су стању. Један пацијент због ортопедских повреда биће превезену Ургентни центар.

У Клиничко-болничком центру Србије налази се осам рањених, али још нема званичних информација о њиховом стању.

Опширније Краће

РТС сазнаје: Ухапшен У. Б. недалеко од Крагујевца

Како РТС сазнаје, У. Б. ухапшен је недалеко од Крагујевца. 

Мештанин Дубоне: Чули смо пуцње, закључали се у куће

Милан Прокић, један од мештана Дубоне, изјавио је за Радио Београд 1 да је чуо пуцње. Мислио је, каже, да је неко добио принову.

"Тужно, жалосно, закључали смо се у куће да не дође до нас", рекао је Прокић.

Блокиран пут на излазу из села Мало Орашје

Репортер РТС-а Владимир Банић јавља да је блокиран пут на излазу из села Мало Орашје према Дубони.

Полицaјци са два аутомобила не дозвољавају да се прође и враћа људе који су користили саобраћајницу.

Опширније Краће

На подручју три младеновачка села полицајци претражују викендицу по викендицу

Министар унутраших послова више се не налази у центру села Дубоне, где су и страдали полицајац ван дужности и његова сестра.

Припадници Специјалне антитерористичке јединице и интервентне бригаде полиције претражују викендицу по викендицу на подручју три младеновачка села, јавља репортер РТС-а.

Опширније Краће

Рањени збринути у КЦ Србија, КБЦ "Драгиша Мишовић" и смедеревској болници

Повређени у ноћашњој пуцњави у Младеновцу збринути су у више болница у Београду и Смедереву. 

Две теже повређене особе старе 21 и 23 године довезене су у КБЦ "Драгиша Мишовић", где су оперисане али су и даље животно угрожене, јавља репортерка РТС-а.

Током ноћи повређени су довожени и у Ургентни центар КЦС и у болницу "Свети Лука" у Смедереву, где је рађена тријажа према степену повреда.

У смедеревску општу болницу "Свети Лука" током ноћи је примљено десет особа, четири особе су преминуле, три особе су превезене даље за Београд, а три су оперисане и налазе се у стабилном стању.

Осморо рањених који су хоспитализовани у Ургентном центру сада су стабилно.

Опширније Краће

Нападач био сам у возилу

Како РТС незванично сазнаје, у возилу се налазио сам нападач. Током ноћи су се појавиле информације да су се у колима одакле је изашао нападач и започео крвави пир налазиле још две особе.

Репортер РТС-а је разговарао са мештанима Дубоне. Једна старија особа која је кренула у Београд на пијацу рекла му је да је чула пуцњаву и да је целу ноћ провела са секиром у руци.

А једна мештанка је изјавила за РТС да је чула пуцњаву, али да је помислила да је реч о ватромету.

Оперисани у КБЦ "Драгиша Мишовић" животно угрожени, оперисани у смедеревској болници стабилно

Две повређене особе старе 21 и 23 године смештене у КБЦ "Драгиша Мишовић", оперисане су али и даље животно угрожене.

У смедеревску општу болницу "Свети Лука" током ноћи је примљено је десет особа, четири их је преминуло, три особе су превезене даље за Београд, а три су оперисане и у стабилном су стању.

Како јавља репортер РТС-а, једна особа има прострелне ране стомака без повреда унутрашњих органа, друга је погођена у потколеницу и налази се на одељењу ортопедије, а трећа са вишеструким повердама органа и отовреним преломима такође је стабилно.

Најмлађи преминуо био је 2008. годиште.

Одложена је конференција за новинаре министарке здравља Данице Грујичић, која је најављена за 7.30.

Осморо рањених који су хоспитализовани у Ургентом центру сада су стабилно.

Опширније Краће

Министарство здравља упутило је апел грађанима да су потребни даваоци крви за рањене у пуцњави која се ноћас догодила у Младеновцу.

Како су навели из Министарства, потребна је крв свих крвних група.

Осморо повређених у Ургентном стабилно

Осам особа које су повређене у пуцњави код Младеновца и који су збринути у Ургентном центру сада су стабилно.

У Болници "Драгиша Мишовић" налазе се две повређене особе од 21 и 23 године.

Екипа РТС-а у центру села Дубона

Екипа РТС-а налази се у центру села Дубона, одакле је кренуо масакр. У селу се налази и министар полиције Братислав Гашић.

Специјална антитерористичка јединица на терену

У околини Младеновца је свануло, специјалне јединице крећу у физичку претрагу терена, јавља репортер РТС-а.

Период када почиње да свиће проблем је за коришћење термовизијских камера. 

Како РТС незванично сазнаје, отац осумњиченог за напад у околини Младеновца је војно лице.

РТС

У болницу у Смедереву примљено 10 особа, четири подлегле повредама

Према незваничним информацијама, у болницу у Смедереву превезено је 10 особа, од којих су четири особе подлегле задобијеним ранама.

Три особе су оперисане, две су у стабилном стању, док је једна још на операцији. Најмлађи који је преминуо био је 2008. годиште, јавља дописница РТС-а.

Више од 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем

Више од 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем, јавља репортер РТС-а са лица места.

У току је опсежна претрага терена. За нападачем се трага хеликоптерима МУП-а и термовизијским камерама.

РТС

Јаке полицијске снаге

Игор Топаловић
РТС

Околина Младеновца

У Ургентном центру осам особа

Осам особа се налази у Ургентном центру, јавља извештач РТС-а. У поноћ су почели да пристижу пацијенти, као и њихова родбина.

Око два сата после поноћи у Ургентни центар је дошла министарка здравља Даница Грујчић и директор БИА Александар Вулин.

РТС

Потрага за нападачем

Полиција трага за нападачем. За њим трагају специјалне јединице и хеликоптерске јединице МУП-а. Расписана је потерница за двадесетједногодишњим младићем. Како РТС сазнаје, полиција је опколила подручје где се он крије. 

Ка Младеновцу су упућена бројна возила Хитне помоћи.

Нападач У. Б. је најпре пуцао у селу Дубона, а затим у Малом Орашју и селу Шепшину.

У Дубони је убио младог полицајца и његову сестру, насумично пуцајући по школском дворишту, где је и ранио више особа. Нападач је, према речима мештана, познат као проблематичан, иначе је из суседног села Доња Дубона.

РТС незванично сазнаје да су са њим у ауту била још двојица мушкараца.

Седморо тешко повређених превезено у УКЦС

Како РТС сазнаје, седморо тешко повређених превезено је у УКЦС и налазе се у критичном стању. 

Медији јављају да је осумњичени за убиство имао два саучесника од којих је један убијен у размени ватре са полицијом.

Бројна полицијска возила, укључујући интервентне јединице и остале снаге, упућена су према Младеновцу, пошто је из возила у покрету нападач убио осам, а ранио 13 особа.

Нападач је на групу људи пуцао из аутоматског оружја и побегао са места догађаја.

Полиција је, одмах затим, покренула акцију "Вихор" и почела опсежну потрагу за убицом.

Недуго после пуцњаве, за У. Б., старим 21 годину, расписана је потерница, а полиција је опколила место на којем се крије.

У акцију потраге укључене су све специјалне јединице и хеликоптерска јединица МУП-а Србије.

Министар полиције Братислав Гашић је пуцњаву код Младеновца назвао терористичким актом.

Ка Младеновцу су упућена и бројна возила хитне помоћи.

Читај ми!