Извор: РТС

Пуцњава у школи на Врачару – страдало осам ученика и радник обезбеђења, шесторо деце и наставница повређени, приведени нападач и његови родитељи

Ученик седмог разреда Основне школе "Владислав Рибникар" у Београду пуцао је јутрос из пиштоља на обезбеђење школе, наставницу и ученике. Убијено је осам ученика и радник обезбеђења, саопштио је МУП. Шесторо деце и наставница су рањени и збринути у Ургентном центру и Клиници у Тиршовој. Нападач К. К. (2009) по закону не може кривичноправно да одговара за злочин и биће пребачен на Клинику за неуропсихијатрију. Приведени су његови родитељи. Влада Србије донела је одлуку да 5, 6. и 7. мај буду дани жалости у Србији.

Начелник београдске полиције Веселин Милић каже за РТС да је дечак који је извршио злочин у Основној школи "Владислав Рибникар" када је позвао полицију рекао да је пуцао на особе у школи и да је он, у тој изјави која је забележена и снимљена, психопата који треба да се смири. 

"Имао је и четири Молотовљева коктела и два пиштоља. По његовој изјави сам је то учинио и није имао намеру нити жељу са тим Молотовљевим коктелима да било које дете запали, него како је рекао, да направи један одбрамбени зид на улазу у школу како полиција не би могла да дође, да пружи помоћ, јер би имали одређену препреку и барикаду, када би могао да извади оквир пиштоља и исти спусти на под", истиче Милић.

Опширније Краће

Грађани Новог Сада одају почаст погинулима

Грађани Новог Сада пале свеће, полажу цвеће и одају почаст настрадалима у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду.

Скуп је почео у 18 часова, а до сада је свећу запалило више стотина грађана.  Међу окупљенима највише је вршњака преминуле деце. 

У разговору за Танјуг деца су навела да су дошли организовано након краја школске смене.

Фото: Танјуг / Ненад Михајловић

Др Ашанин: Пацијенти који су у Ургентном центру су стабилно

Директор Клиничког центра Србије др Милика Ашанин рекао је да су тренутно стабилно сва четири пацијента која су у Ургентном центру, као и да се налазе на интензивној нези.

“Пацијент који је био најдуже у сали имао је комплексне прострелне повреде грудног коша, врата и кичме. Пре сат времена примљен је на интензивну негу и у овом моменту је стабилно“, рекао је Ашанин истакавши да ће њему сутра бити урађена магнетна резонанца.

Два ученика која су задобила повреде екстремитета су сасвим добро, у будном су стању. Пробудила се и наставница која ће ускоро бити екстубирана.

Пацијенткиња коју је у Тиршовој оперисао тим КЦС-а је у јако тешком стању.

Опширније Краће

На друштвеним мрежама позив да се на Цветном тргу ода почаст страдалима

Све већи број родитеља, ученика садашњих и бивших долази испред школе, пале свеће и остављају цвеће.

Велики број грађана се окупља у оближњим парковима, а на друштвеним мрежама кружи позив да у 20 сати дођу на Цветни трг како би одали почаст страдалим ученицима и раднику обезбеђења.

Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

МСП Француске: У пуцњави у Београду убијен ученик са француским држављанством

Министарство спољних послова Француске саопштило је да је у пуцњави у Београду убијено дете које је имало француско држављанство.

"Дубоко смо шокирани сазнањем о пуцњави у ОШ 'Владислав Рибникар' у Београду, 3. маја ујутру, која је довела до великог броја жртава међу ученицима и наставницима, укључујући и једног ученика француске националности", наводи се у саопштењу.

Додали су да су њихове мисли уз ожалошћене и да амбасада у Београду чини све како би у тешким тренуцима пружила подршку породици погинулог држављанина Француске.

"Француска изражава свесрдну солидарност са српским народом и властима у овој трагедији", истакли су из МСП Француске.

Председник Србије Александар Вучић предложио је на конференцији за медије 10 мера које би требало да спрече да се трагедија попут данашње понови. 

Између осталог, Вучић је предложио да се кривичноправна одговорност малолетника помери са 14 на 12 година, што ће, како је навео, бити нешто око чега ће се "ломити копља".

Институт за ментално здравље у Београду је у циљу подршке породицама страдалих у данашњем догађају, наставницима и ученицима којима је потребна психолошка помоћ и подршка, отворио две телефонске линије: 063 8681757 и 063 8682217.

 
Опширније Краће

Ђаци ОШ “Владислав Рибникар“ до краја недеље неће ићи у школу

Миља Кривокућа из Министарства просвете рекла је гостујући у Београдској хроници да трагедија која се данас догодила не може да врати време уназад и да врати децу, али да сматра да школе јесу безбедна места.

Ђаци школе у којој се догодио овај злочин наредна три дана неће ићу у школу, рекла је Миља Кривокућа.

Истакла је и да ће тим Министарства просвете, заједно са Министарством здравља направити план подршке овој школи.

Цело гостовање Миље Кривокуће, као и школског психолога Биљане Лајовић и Гордане Племић из Удружења "Родитељ" погледајте у видео-снимку.

Шапић: Дубоко ме је потресла вест о незапамћеном трагичном догађају у нашем граду, саучешће породицама

Градоначелник Београда Александар Шапић упутио је саучешће породицама настрадале деце и породици радника обезбеђења који су јутрос страдали у ОШ "Владислав Рибникар".

"Kао градоначелника Београда, али, пре свега, као човека и оца, дубоко ме је потресла вест о јутрошњем трагичном догађају, незапамћеном у историји нашег града. У име Града Београда и у своје лично име, изражавам најдубље саучешће породицама погинуле деце и радника обезбеђења, свесни неописивог бола и туге коју осећају породице настрадалих након ове трагедије и ненадокнадивог губитка. У моменту када свака изговорена реч звучи сувишно, рећи ћу још само да ће Град настојати да свим породицама настрадалих, као и повређенима, пружи сваку врсту помоћи која им буде потребна, иако потпуно свестан чињенице да недужне дечије животе ниједна помоћ на свету више не може да надокнади", наведено је у саучешћу градоначелника Београда Александра Шапића. 

Опширније Краће

Стевановић: Постоји низ правила за држање оружја

Александар Стевановић из Института за криминолошка истраживања каже за РТС да о томе како је оружје завршило у рукама малолетника постоји низ околности.

"Када је реч о држању оружја постоји низ правила, један од неколицине услова је да имате могућност да безбедно држите оружје. То је за сада изјава оца дечака који је извршио противправно дело", напомиње Стевановић.

Истиче да оружје мора бити на месту ком физички не може да му приступи нико ко нема дозволу да га држи.

“Није само ни то гарант. Подсетићу на податак МУП-а за 2022. годину када је одузето око 7.000 комада ватреног оружја. То је претпоставка која је заснована на оперативним подацима да има око три милиона нелегалног ватреног оружја“, истиче Стевановић.

Свако зна, додаје, за велики број оставинских поступака, где у заоставштину улази ватрено оружје.

"О томе немате податке, не знате шта се са тим дешава", указује Стевановић.

Једно је, наводи, кривица, а друго је одговорност.

“Узмите за пример филмове, игрице и серије. Постоји један амбијент агресије у друштву, ријалити програми. Позивам да се преиспита садржај који ми пласирамо у друштву, јер је неодрживо. Сматрам да можемо другачије и на духовит начин се забављати“, каже Стевановић.

За десу која су у осетљивој доби, игре са бруталним насиљем могу само деструктивно да делују, напомиње.

"Мора да се пође од премисе да ако се некоме обратите за помоћ, приметите неку промену у понашању детета, не значи да је лоше, већ да му треба подршка", каже Стевановић.

Опширније Краће

Дефектолог Југовић: Школа мора да ојача своју васпитну улогу

Дефектолог Александар Југовић става је да школа мора да ојача своју васпитну улогу.

“Каква је реално васпитна улога школе, да ли желимо и васпитну, а не само образовну улогу школе? Школа мора да ојача ту улогу, јер она се сада губи и читава одговорност је на родитељима“, рекао је Југовић.

Оформљен тим за пружање психолошке подршке породицама

Срђан Миловановић из Института за ментално здравље рекао је да је оформљен тим за пружање подршке породицама и да ће он од сутра бити оперативан.

Наши тимови ће свакодневно бити на услузи ожалошћенима, рекао је Миловановић.

Пуштен саобраћај у околини школе, завршен увиђај

Репортерка РТС-а с лица места јавља да је полиција напустила место трагедије и да је пуштен саобраћај.

Неколико полицајаца је на самом улазу у школу, а садашњи и бивши запослени и ученици и даље долазе и пале свеће и доносе цвеће, углавном беле руже.

Скинуте су и заштитне траке, а форензичке екипе МУП-а су отишле након обављеног увиђаја.

Изјава оца ученице која је у тренутку пуцњаве била у школи

Отовић Пјановић: Форензичари и даље на терену

Бојана Отовић Пјановић, мајор полиције каже за РТС да ће бити предузете адекватне мере и радње према оцу малолетног детета, јер се у овом случају ради о узрасту испод 14 година.

“По налогу заменика тужиоца Вишег јавног тужилаштва полицијски службеници су донели решење о задржавању до 48 часова оца детета због кривичног дела тешка дела против опште сигурности. Предузео је друштвено опасну радњу. Дете је имало шифру сефу где се чувало оружје. Отац мора сносити одговорност за то кривично дело. Ту је предвиђена казна затворска од две до 12 година", истиче Отовић Пјановићева.

Каже да је ученик био примерног владања, никада није био у евиденцији да је трпео вршњачко насиље и био је одличан ученик.

"Истрага ће показати шта је довело до свега тога. Он је планирао и пронађен је списак деце. Не бих износила као неко из МУП-а о томе шта ће бити с дететом. Отац детета, пошто је донето решење о задржавању, сигурна сам да ће бити одређен притвор до 30 дана" наводи Отовић Пјановићева.

Истиче да као друштво морамо да се освестимо шта је то што је опасно. "Суштина и кључ свега је породица. Ја као неко ко дуго ради превенцију малолетничке деликвенције, када имамо подршку родитеља, то је већ на старту у 80 одсто решен проблем. Свест о проблему у коме се налази дете треба све нас да освести да тражимо помоћ", каже Отовић Пјановићева.

Напомиње да су форензичари још на терену.

"Овај догађај нам је показао да морамо да решимо ствари на много већем нивоу, да нађемо начин и решење шта је то што је требало преиспитати. Да о неким стварима говоримо јавно", истиче Отовић Пјановићева.

Опширније Краће

Ученик седмог разреда ОШ "Владислав Рибникар", К. К. (13) , који је јутрос хицима из пиштоља усмртио осам ученика и ученица, као и радника обезбеђења није кривично одговоран, саопштило је Више јавно тужилаштво у Београду. 

Према Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица, ученик који је пуцао у школи на Врачару К. К. је кривично неодговоран јер нема навршених 14 година.

Оцу је одређено задржавање до 48 сати.

Грађани одају почаст погинулима

Грађани полажу цвеће и пале свеће у близини ОШ "Владислав Рибникар".

Директор УКЦС: Три пацијента која су у Ургентном центру су стабилно

Директор УКЦС Милика Ашанин рекао је да су завршене операције три пацијента у Ургентном центру, да се налазе на интензивној нези и да су стабилно.

"Код троје су завршене операције, налазе се у интензивној нези. Двоје се потпуно пробудило и екстубирани су, наставница се полако буди, сви су стабилно“, рекао је Ашанин.

Пацијент који је од пријема био у лошем стању има комплексне прострелне повреде грудног коша и врата, као и кичме, рекао је Ашанин додајући да мисли да ће његово стање "ићи у добром правцу".

Опширније Краће

Марков: Тешко замислити како ће настава сутра изгледати

Александар Марков из Форума београдских гимназија рекао је за РТС да је тешко замислити како ће настава сутра изгледати.
 
“Свако ће морати да нађе начин да се носи са том чињеницом, разговараће се са ученицима, неки родитељи имаће потребу да не пошаљу децу, треба их подржати у томе“, рекао је Марков.

Истиче и да у школама нема довољно психолога и педагога, како би сва деца добила потребну помоћ и подршку, али да се нада да ће бити боља ситуација у наредном периоду.

Јасна Јанковић: Промена закона не помаже, потребне суштинске промене

Јасна Јанковић, из Уније синдиката просветних радника Србије, рекла је да је ово незапамћена трагедија у Србији.

"Све насиље које се дешава око нас, кулминирало је, прелило се ушколе, наше школе нису више безбедно место, то смо данас видели", рекла је Јанковићева.
Овакве догађаје гледали смо, каже, у филмовима и у другим државама и чудили се.

"Данас ми постајемо вест на овакав начин и не могу да се начудим како је дете од 14 година дошло до револвера, шаржера, да пуца у груди, у стомак онима које је желео да убије. Да ли је знао да пуца и где ће пуцати? Како је могао да дође до револвера, где је стајао?", упитала је Јанковићева.

Не помажу, истиче, промене закона и подзаконских аката, већ је потребна суштинска промена.

"Ми старији да не будемо насилни, агресивни и онда да видимо шта је са нашом децом", рекла је Јанковићева.

Опширније Краће

Хронологија трагедије у школи на Врачару

  • Ученик седмог разреда Основне школе "Владислав Рибникар" у Београду пуцао је јутрос око 8.40 из пиштоља на обезбеђење школе, наставницу и ученике.
  • Нападач К. К. (2009) је ухапшен.
  • Настрадало је осморо ученика и радник обезбеђења.
  • Тешко је повређено шесторо ученика и једна наставница.
  • Повређени, међу којима има животно угрожених, збринути су у Ургентном центру и Клиници у Тиршовој.
  • У београдским школама после подне неће бити наставе.
  • Влада Србије донела је одлуку да 5, 6. и 7. мај буду дани жалости у Србији.
  • Ухапшен је отац дечака који је починио злочин.
Фото: РТС

Гашић: Ухапшен отац дечака који је починио злочин

Министар полиције Братилав Гашић рекао је да је отац дечака који је извршио злочин ухапшен.

Тврдио је да је оружје држао закључаним и да је за то имао одговарајуће легалне дозволе, рекао је Гашић.

Обезбеђене све потребне крвне групе, нема потребе да родитељи дају крв

Због објаве на друштвеним мрежама да је потребна нулта негативна крвна група за девојчицу која је повређена, из Института за трансфузију кажу да су у Клиничком центру и Клиници у Тиршовој обезбеђене све потребне крвне групе и да нема потребе за апелом на родитеље да долазе и дају крв јер се стварају непотребне гужве.

Опширније Краће

Влада Србије донела је одлуку да 5, 6. и 7. мај буду дани жалости у Србији.

Заштитник грађана: Трагедија као крајње упозорење нашем друштву

Заштитник грађана Зоран Пашалић изајвио је да трагедија у основној школи "Владимир Рибникар", какав год био мотив малолетног убице, представља крајње упозорење да смо као друштво прешли критичну тачку нарастајућег насиља, нажалост, и међу децом. 

Пашалић је нагласио само за "само генерацију, две стигли до појаве која је била незамислива пре три или четири деценије".

"Позивам цело друштво, од родитеља преко просветних радника до представника законодавне и извршне власти, али и децу, да много више пажње посветимо превенцији, едукацији, али и садржајима која наша деца свакодневно упијају са друштвених мрежа и медија", поручио је заштитник грађана. 

Пашалић је, у своје и у име институције, изразио најдубље саучешће родитељима и свима који су јутрос изгубили вољену особу, у нади да ће данашњи случај остати први и једини, и да ће друштво у Србији успети да се издигне изнад изазова које доноси данашње време у целом свету.

Опширније Краће

Нема наставе у београдским основним и средњим школама у поподневној смени

Због трагедије у ОШ "Владислав Рибникар“, у београдским основим школама после подне неће бити наставе, потврђено РТС-у у Министарству просвете. У школи ће бити само дежурно особље.

Директор КЦС-а о стању рањене деце и наставнице

Директор КЦС-а Милика Ашанин рекао је да су у Ургентни центар примљена четири пацијента, три ученика и наставница, као и да је реч о прострелним ранама.

Три ученика су старости око 13 година, док је наставница 1970. годиште.

Један ученик је у тешком општем стању, он је пребачен у операциону салу са тешким прострелним повредама грудног коша и врата. Један ученик има прострелну рану леве потколенице, ученица је задобила рану у стомак и ране у обе руке, док је наставница рањена у стомак и обе шаке.

"Сви пацијенти су у операционим салама, при крају је операција једне ученице и она је у стабилном стању, остале чекамо и пратимо", рекао је др Ашанин.

Екипа неурохирурга из ове установе била је у Тиршовој, тамо је урађена операција код детета које је имало тешку прострелну рану главе.

Опширније Краће

Хронологија трагедије у школи на Врачару

  • Ученик седмог разреда Основне школе "Владислав Рибникар" у Београду пуцао је јутрос око 8.40 из пиштоља на обезбеђење школе, наставницу и ученике.
  • Нападач К. К. (2009) је ухапшен.
  • Настрадало је осморо ученика и радник обезбеђења.
  • Тешко је повређено шесторо ученика и једна наставница.
  • Повређени, међу којима има животно угрожених, збринути су у Ургентном центру и Клиници у Тиршовој.
  • На место пуцњаве стигли су и министар просвете Бранко Ружић и министарка здравља Даница Грујичић.
  • У Влади Србије у 13.15 биће одржана ванредна конференција за новинаре.

УНИЦЕФ: Дужни смо да осигурамо да су деца безбедна у школи

УНИЦЕФ је упутио саучешће породицама и пријатељима жртава, преживелих, повређених у овом нападу и онима који су доживели трауму.

"Школа је место наде, оптимизма и припреме за бољи свет. Није место за насиље било које врсте. Дужни смо да осигурамо да су деца безбедна у школи!", наводи се у саопштењу УНИЦЕФ-а.

Додаје се да је тај трагични догађај подсетник зашто су важни свест о менталном здрављу и подршка, посебно у образовном систему.

Како се наводи, не сме да се заборави значај правде за децу - она не могу бити ухапшена или кривично гоњена на исти начин као одрасле особе и по закону имају право на посебну бригу и заштиту.

УНИЦЕФ такође позива грађане и медије да се уздрже од постављања или прослеђивања фотографија и видео-снимака у вези са овим насилним догађајем, јер то може додатно негативно да утиче на децу, породице жртава и њихове најмилије.

Опширније Краће

Изјаве ученице и мајке чије дете иде у школу "Владислав Рибникар"

Родитељи који нису још увек ступили у контакт са својом децом нека се јаве у просторије Полицијске станице Врачар у улици Радослава Грујића 14 (бивша Божидара Аџије).

Светски медији попут Би-Би-Си-ја, Си-Ен-Ен-а, као и медији из региона пренели су вест о пуцњави у основној школи "Владислав Рибникар" у Београду у којој је убијено осам ученика и чувар школе, а рањено шест ученика и наставник.

Снимак хапшења ученика који је пуцао

Директор Клинике у Тиршовој: Два дечака стабилна, девојчица у операционој сали

Директор Клинике у Тиршовој Синиша Дучић каже за РТС да је троје деце из школе пребачено у ту установу.

"Упуцана су два тринаестогодишња дечака и једна девојчица. Оба дечака су неуро-васкуларно стабилна. Ради се о прострелним ранама доњих екстремитета. На праћењу су и примају терапију", каже доктор Дучић.

Истиче да се код девојчице ради о повреди главе и да се налази у операционој сали.

Опширније Краће

МУП: Настрадало осморо ученика и радник обезбеђења

У пуцњави у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду настрадало је осморо ученика и радник обезбеђења. Тешко је повређено шесторо ученика и једна наставница, саопштено је из МУП-а.

Повређени су збринути у Ургентном центру и Клиници у Тиршовој.

"Ученик ове школе К. К. (2009) који се сумњичи да је извршио овај злочин пронађен је и ухапшен у школском дворишту. Све полицијске снаге су и даље на терену и интензивно раде на расветљавању свих чињеница и околности које су довеле до ове трагедије", наведено је у саопштењу МУП-а.

Ванредна конференција за новинаре у Влади Србије у 13.15

У Влади Србије у 13.15 одржаће се ванредна конференција за новинаре, а поводом трагедије која се десила у ОШ "Владислав Рибникар на Врачару". 

На конференцији ће се обратити министар просвете Бранко Ружић, министарка здравља Даница Грујичић и представник МУП-а.

Председник Општине Врачар: Радник обезбеђења подлегао повредама

Милан Недељковић, председник Општине Врачар рекао је за РТС да је радник обезбеђења школе подлегао повредама. 

"Хтео је да спречи трагедију, која би била још већа да није стао испред дечака који је пуцао. Деца су у стресу. Школа је затворена. Овако нешто није забележено у историји београдских школа", истакао је Недељковић.

Опширније Краће

Министарство просвете: Све релевантне информације саопштаваће МУП

Из Министарства просвете наводе у саопштењу да припадници Министарства унутрашњих послова врше увиђај због трагедије која се јутрос догодила у ОШ "Владислав Рибникар" када је ученик те школе пуцао на ученике и запослене.

"Министар просвете Бранко Ружић је одмах по сазнању о догађајима у школи отишао на лице места. Све релевантне информације у вези са трагедијом и околностима под којима се десила саопштаваће МУП, док ће се надлежне здравствене установе оглашавати о стању повређених", наводе из Министарства просвете.

Опширније Краће

Министри Бранко Ружић и Даница Грујичић стигли у школу

На место пуцњаве стигли су и министри просвете и здравља Бранко Ружић и Даница Грујичић.

Тренутак хапшења осумњиченог

Фото: РТС/ Никола Младеновић

Двоје повређених који су у Ургентном центру ван животне опасности

Доктор Марко Ерцеговац, директор Ургентног центра, рекао је за РТС да је двоје повређених ван животне опасности.

Наставница и троје деце у Ургентном центру

Наставница и троје деце примљени су у Ургентни центар у Београду, а сви имају прострелне ране у пределу грудног коша.

Троје деце пребачено у Тиршову, једно животно угрожено

Како РТС сазнаје, три ученика су теже повређена и примљена у Дечју клинику у Тиршовој.

На терену су екипе Хитне помоћи и полиције

Прве информације кажу да има повређених. Блокирана је улица и велики део Врачара, од Славије ка школи. На терену су екипе Хитне помоћи и полиције.

Фото: РТС

Припадницима Министарства унутрашњих послова у Београду пријављено је да је јутрос, у 8.40 часова у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару дошло до пуцњаве, саопштио је МУП.

Полиција је упутила све расположиве патроле, одмах изашла на терен и ухапсила осумњиченог малолетника, ученика седмог разреда који је, како се сумња, из очевог пиштоља испалио више хитаца у правцу ученика и обезбеђења ове школе.

Збрињавање повређених је у току, као и рад полиције на утврђивању свих чињеница и околности у вези са овим догађајем.

Блокирана је улица и велики део Врачара, од Славије ка школи. На терену је седам екипа Хитне помоћи. 

Читај ми!