Читај ми!

Скинут баласт са Србије

Са Србије је скинут баласт и доказана воља за сарадњу са Хашким трибуналом, преовлађујућа је оцена домаћих политичара. Радикали разочарани хапшењем.

Вест о хапшењу Ратка Младића поздравили су и премијер Србије Мирко Цветковић, председница скупштине Славица Ђукић Дејановић, бројни политичари и представници невладиног сектора.

Премијер Мирко Цветковић рекао је да је хапшењем Младића уклоњена највећа препрека у процесу европских интеграција.

"Ово је и доказ да су све надлежне институције озбиљно радиле свој посао. Србија је јасно показала да је привржена правди и поштовању владавине права", рекао је Цветковић.

Хапшење Ратка Младића је, према речима председнице Скупштине Славице Ђукић Дејановић, доказ поштовања закона о сарадњи с Хашким трибуналом.

Потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић рекао је да хапшење  Младића представља снажан елемент за регионално помирење, као и да ће убрзати европске интеграције Србије, јер су сада много веће шансе за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Ђелић је рекао да у порукама после хапшења Младића доминирају позиви из Холандије и земаља које су имале више сумњи у сарадњу Србије и да очекује да ће Споразум о стабилизацији и придруживању бити веома брзо ратификован у холандском парламенту.

Лидер напредњака Томислав Николић каже да је "заиста изненађен" хапшењем Ратка Младића и да је то акција која је већ ко зна колико припремана.

"Председник Србије вероватно хоће да обрадује нацију да је завршио још један посао, а СНС ће сутра да одржи седницу председништва и да изда саопштење. Ово није тренутак за било какве страначке реакције, већ за реакцију народа и државе", рекао је Николић у Краљеву.

Радикали најављују протест

Заменик председника СРС-а Драган Тодоровић рекао је да је хапшење Ратка Младића један од најтежих тренутака у историји Србије, као и да он Младића види као симбол српског војника и официра, способног и храброг.

Тодоровић је рекао да ће предложити да се организује протест против хапшења Младића, како би грађани на мирним демонстрацијама показали своје неслагање са тим, како каже, гнусним чином.

Председник Либерално-деморкатске партије Чедомир Јовановић изјавио је да је хапшењам Ратка Младића окончано десетогодишње мучење и агонија и честитао председнику Србије Борису Тадићу.

"Борис Тадић је завршио оно што је у немогућим условима почела Влада Зорана Ђинђића. Честитам председнику Србије што је тај посао наставио хапшењем Радована Караџића 2008. године и завршио данашњим хапшењем Ратка Младића", рекао је Јовановић у изјави достављеној агенцији Бета.

Портпарол Демократске странке Србије Петар Петковић оценио је да ће се притисци на Србију наставити.

"ДСС се питањем Хашког трибунала бавио када је наша странка била на власти. Данас, на основу целокупног искуства које Србија има саХашким трибуналом, стиже се јасно уверење да је Хашки тибунал инструмент притиска на Србију", наводи се у Петковићевој изјави за Бету.

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак оценио је да је хапшењем Младића Србија "завршила са прошлошћу" и да има "све услове да се окрене будућности".

Правда за жртве геноцида

Члан Одбора Скупштине Србије за безбедност Мехо Омеровић рекао је да је Србија хапшењем Ратка Младића са себе скинула велики баласт и, што је важније, најодговорнији за геноцид у Сребреници коначно је приведен правди.

"Жртве нећемо оживети, бол њихових најближих нећемо умањити, али је хапшење Младића доказ да ниједан злочин не сме остати некажњен и да је правда достижна. Кад, тад", истакао је Омеровић.

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић рекао је да је хапшење Ратка Младића ослобађање Србије.

"Тиме се широм отварају врата европској и демократској будућности наше државе и народа. Истовремено се затварају врата политичком успону ретроградних снага, које су већ увелико враћале Србију уназад, у трагичне деведесете године" оценио је Драшковић.

Председник Скупштине Војводине Шандор Егереши рекао је да је задовољан због хапшења Ратка Младића и оценио да Србија и њени грађани никада више не смеју да буду таоци неколико људи који се скривају од суочавања са правдом и беже од одговорности за почињене злочине.

Заменица шефа посланичке групе Уједињених региона Србије Сузана Грубјешић рекла је да је Ратко Младић био најтраженији хашки бегунац и да је његово хапшење доказ спремности државе да испуни све преузете међународне обавезе, као и оне из домаћег законодавства, као и да сви који су оптужени за најстрашније злочине, морају да буду изведени пред лице правде.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт истакла је да је последња политичка препрека уклоњена и честитала грађанима Србије што су, како је рекла, чврсто на путу ЕУ интеграција.

Директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић оценила је да нема важнијег догађаја од хапшења Ратка Младића.

"Мислим да нема важнијег политичког, историјског и правног догађаја од хапшења Ратка Младића. Чинило нам се да је хапшење Радована Караџића важно, што и јесте, али је са Младићем другачије, јер се увек подразумевало да он ужива симпатије великог броја људи", рекла је Кандићева.

Председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко рекла је да је стављена тачка на један таман период историје, јер је Младић симбол онога кроз шта су регион и Србија прошли.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи