Читај ми!

Потврђена казна Сретену Јоцићу

Сретену Јоцићу званом Јоца Амстердам потврђена првостепена пресуда Вишег суда у Београду по којој је осуђен на 15 година затвора због убиства Горана Марјановића званог "Гокси Бомбаш" 1995. године.

Апелациони суд у Београду потврдио је Сретену Јоцићу, званом Јоца Амстердам, казну од 15 година затвора на коју је осуђен пред Вишим судом у Београду због подстрекавања на убиство Горана Марјановића, званог "Гокси Бомбаш" 1995. године у спортком центру "Олимп", саопштио је тај суд.

Апелациони суд одбио је као неосноване жалбе Јоцића и његовог адвоката Зденка Томановића и потврдио првостепену пресуду. То је максимална казна за то кривично дело која је била прописана у време његовог извршења 1995. године.

Сретен Јоцић налази се у притвору Окружног затвора у Београду коме се суди због оптужби да је организовао убиство хрватског новинара и власника листа Национал Иве Пуканића 23. октобра у Загребу.

Потврђеном пресудом Јоцић је осуђен због извршеног кривичног дела подстрекавања на тешко убиство. Јоцић је јула 1995. године наговорио Бојана Продановића и Миодрага Милосављевића да убију Марјановића у кафићу "Бамби" у спортском центру "Олимп" на Звездари, када је настрадала и Марјановићева девојка Марија Ђођевић, а више људи је рањено. 

Јоцић је Продановићу и Милосављевићу за ту "услугу" обећао 50.000 марака и дао им возило марке "симка", италијанских регистарских ознака, и два аутоматска пиштоља, марке "хеклер" и "кох".

Марјановић и Продановић раније су правоснажно осуђени на казне затвора од по 15 година као непосредни извршиоци убиства, које су у међувремену одслужили, али током суђења нису Јоцића довели у везу са овом ликвидацијом, сведочећи у његову корист. 

Јоца Амстердам је у марту 2006. године из Бугарске изручен Србији и спроведен у притвор Окружног затвора да би три месеца касније после полагања јемства од 300.000 евра пуштен да се брани са слободе.

У погледу одлуке о казни, првостепени суд је правилно утврдио и ценио све олакшавајуће и отежавајуће околности од значаја за одмеравање казне Јоцићу.

Јоцић је током суђења негирао било какву повезаност са овим убиством, наводећи да му је оно монтирано, како би био изручен и ликвидиран у Србији.

По налажењу Апелационог суда одмерена казна затвора у трајању од 15 година показује се као сразмерна и нужна за остваривање у закону прописане сврхе кажњавања на плану остваривања генералне и специјалне превенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи