Читај ми!

Србија уводи фудбалску полицију

Полиција формирала Национални фудбалско-информациони центар са циљем да сузбије насиље на стадионима. Једна од мера биће привремено одузимање пасоша онима који имају "изгредничку прошлост".

У српској полицији формиран је Национални фудбалско-информациони центар, чији је задатак сузбијање насиља на стадионима. Чланови ове посебне полицијске јединице ускоро ће добити и инструкторе из Велике Британије, која је успешно решила проблем хулигана. Центар ће са сличним институцијама у Европи размењивати податке о проблематичним навијачима.

Од овог лета, догађања на трибинама и кретање навијача пре и после утакмице пратиће посебно обучени полицајци.

На гостовања наших клубова и репрезентације, у иностранство ће убудуће ићи такозвани спотери, искусни полицајци који ће бити официри за везу са полицијом земље домаћина.

Начелник центра као новину најављује забрану напуштања земље за оне са изгредничком прошлошћу.

Начелник Националног фудбалско-информационог центра Александар Гаргента рекао је да је МУП покренуо одређене иницијативе за измене и допуне постојећих закона, нарочито у оном делу који се односи на кривични законик Републике Србије.

"Предвидели смо да се уведе нова заштитна мера - привремено одузимање путне исправе", рекао је Гаргента.

Фудбалска полиција већ је направила базу података у којој је неколико стотина имена оних који су раније кажњавани због насиља на утакмицама. У полицији кажу да ће сарађивати и са клубовима и са навијачима на превенцији насиља на спортским такмичењима. Клубови одговарају да су за то спремни.

"Не ради се само овде да ли ће полиција примењивати репресивне мере, него се ради о томе да сви морамо да направимо огроман напор, да предвидимо ствари, да причамо са навијачима, да објашњавамо и то је, по мом мишљењу, много важнија врста посла од репресије", каже Ранко Стојић, директор Фудбалског клуба Рад.

Криминолози од ове јединице очекују успех.

"То значи да ће се једна група, да не кажем ентузијаста, људи који имају смисао за тај посао, комплетније посветити том проблему, па ће успоставити комуникације боље и са клубовима и са вођама навијача", рекао је Златко Николић из Института за криминолошка истраживања.

Криминолози, такође, наглашавају да је одабрани пут превенције, а не репресије над хулиганима,  једини исправан. Кажу да се тако, смањује ризик за полицајце, али и штеди новац.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи