Аустрија (не) изручује Дивјака

Шеф аустријске дипломатије рекао да та земља сматра незамисливим да пензионисани генерал Армије БиХ Јован Дивјак буде изручен Србији. Аустријско правосуђе још увек чека на документацију у вези са Дивјаком на основу које ће одлучити о даљем деловању, кажу из суда у Корнојбургу.

Аустрија сматра незамисливим да Јован Дивјак, пензионисани генерал Армије Босне и Херцеговине, буде изручен Србији, изјавио је аустријски министар спољних послова Михаел Шпинделегер за бечки Курир.

"Према мишљењу наших стручњака за међународно право, екстрадиција Јована Дивјака Србији је незамислива", рекао је шеф аустријске дипломатијe у интервјуу за Курир.

Међутим, како је Танјугу објаснила Криста Цеманек, портпарол суда у Корнојбургу, у коме се налази Дивјак, аустријско правосуђе још увек чека на документацију у вези са њим, на основу које ће одлучити о даљем деловању.

"Министарство правосуђа у Бечу и ми чекамо на документацију у вези са оптужбама против Дивјака. Њему је судија у петак изрекао меру притвора на рок од 14 дана. Након истека тог рока судија мора поново да одлучи о овој мери", додала је Цеманек.

Према њеним речима, када доспе документација, и то не само од власти у Србији, већ и од стране Међународног трибунала у Хагу као и из Босне и Херцеговине, надлежни ће, одлучити о даљем деловању у овом случају.

На основу те документације суд мора да одлучи да ли ће се одговорити позитивно на захтев Србије за изручење ухапшеног, нагласла је Цеманек.

Она је подвукла да је суд затражио документацију и из Хага и Босне и Херцеговине, како би установио да ли постоји правна основа за изручење.

Из Беча је истовремено саопштено да шеф аустријске дипломатије Михаел Шпинделегер неће, као што је раније било планирано, данас отпутовати у посету Сарајеву, наводно због болести.

Отказивање посете је веома осетљиво, посебно због случаја Дивјак, па је шеф босанске дипломатије Свен Алкалај у телефонском разговору договорио са својим колегом сусрет у што скоријем термину, додао је портпарол шеф аустријске дипломатије.

Дивјак је ухапшен 4. марта на аеродрому у Бечу и налази се у екстрадиционом притвору, на основу потернице из Србије којом се терети за злочине над припадницима ЈНА, 1992. године, у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Бившем генералу Армије Босне и Херцеговине суд у Аустрији је пре три дана одредио екстрадициони притвор, који може трајати до две недеље.

Министарство правде Србије најавило је раније да ће у случају Дивјакa поступити у складу са надлежностима. Тужилаштво БиХ упутило је предлог аустријским властима за доношење молбе за изручење Јована Дивјака правосуђу БиХ.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи