Сведоци у сигурним рукама

Заштита особа које учествују у суђењима за ратне злочине и организовани криминал захтеван је посао који, већ пет година, без једног пропуста у раду, обавља јединица за заштиту сведока МУП-а Србије. Та јединица је чланица Еуропола и једна од пет најбољих у свету.

Јединица за заштиту сведока МУП-а Србије, већ дуже од пет година, пружа заштиту особама које учествују у суђењима за ратне злочине и организовани криминал, а о њеној ефикасности довољно говори чињеница да до сада није било пропуста у раду.

Jединица je чланица Еуропола и једна је од пет најбољих у свету.

Заштита сведока у кривичном поступку, према оцени стручњака, један је од најбољих инструмената у борби против организованог криминала, ратних злочина и других кривичних дела.

Све што има везе са чувањем, променом пребивалишта или идентитета сведока, службена је тајна и нимало лак посао.

Дејан Миленковић Багзи и Љубиша Буха Чуме најпознатији су сведоци сарадници у Србији. Колико их још има, службена је тајна, али је сигурно да Србија има више сведока под заштитом него све земље у окружењу.

Заштићени сведок може да буде било ко, а сведок сарадник је увек припадник криминалне групе који сведочењем помаже у доказивању кривичних дела.

Портпаролка Специјалног суда Маја Ковачевић-Томић истиче да су одређена лица због свог статуса сведока веома угрожена, па се због тога прави читав програм њихове заштите.

О будућем начину живота сведока сарадника, одлучује посебна комисија, а о њиховој безбедности брине Јединица за заштиту сведока.

Начелник Јединице за заштиту сведока Милош Перовић напомиње да јединица располаже свим техничким и технолошким средствима, као и довољним бројем људства, да у сваком тренутку одговори на захтеве правосуђа.

"Приликом споровођења програма заштите сведока јединица пружа сведоцима сву правну, социјалну, психолошку, економску и здравствену помоћ која им је потребна", истиче Петровић.

Како ће сведок сарадник који је у програму заштите наставити живот после сведочења у судском поступку, такође зависи од процене јединице. Непоштовање препорука може бити основ за раскид споразума о заштити.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи