Вођа "Образа" остаје у притвору

Вођа покрета "Образ" Младен Обрадовић и још деветорица од 14 оптужених за нереде током "Параде поноса" остаће у притвору. Притвор укинут тројици оптужених.

Виши суд у Београду укинуо је притвор тројици оптужених из групе Младена Обрадовића, вође "Образа", и пустио их да се бране са слободе, у току процеса за учешће у нередима у Београду током одржавања "Параде поноса", 10. октобра прошле године, док Обрадовић остаје у притвору. 

Из притвора су пуштени другооптужени Милош Поповић, Добрица Радоњић и Александар Живковић, који ће се у даљем току поступка, као и Обрадовићева жена Јелена, бранити са слободе.

Претходно је свих 14 оптужених, током изношења одбране, негирало учешће у нередима, истичући да нису добијали наређења и посебне улоге од Обрадовића, који се терети да је главни организатор.

Готово сви оптужени навели су да су тог дана у центар града дошли како би присуствовали литургији у Вазнесењској цркви, а у коју нису могли да уђу због кордона полиције.

Александар Живковић је рекао да се неколико дана пре одржавања "Параде поноса" чуо са Обрадовићем, који га је позвао на литургију у ту цркву.

"Пошто нисам могао да уђем у цркву, отишао сам до цркве светог Марка, и након тога сам отишао кући", рекао је Живковић, који је два дана после тога ухапшен.

"Тада ми је полиција рекла да сам ухапшен, јер је на списку моје име и број телефона", додао је Живковић.

Дамир Грбић, секретар "Образа", истакао је да га је оптужница шокирала, јер би он, како је рекао, пре себи одсекао руку, него што би гађао полицију.

"Трећина тих полицајаца су српски хероји", наставио је Грбић, додајући да претпоставља да је ухапшен, јер је негде уписан као члан Образа. Грбић је рекао да је дошао до Вазнесењске цркве, јер је као верник желео да се тог дана чује глас православља и породичних вредности.

Поред Обрадовића и Грбића, према оптужници, један од вођа "Образа" је и Крсто Миловановић, који се на почетку изношења своје одбране присутнима у судници обратио речима: "Помоз' бог".

Миловановић је рекао да је у "Образу" председник националног савета, са функцијом да младим људима укаже на ствари које нису добре. Милановић је, такође, рекао да је са породицом дошао до Вазнесењске цркве и да се, пошто није могао да уђе у цркву, вратио у хотел у ком је био смештен.

Миловановић је указао да је, захваљујући кампањи Образа "Чекамо вас", отказана парада 2009. године, истичући да тај слоган не представља претњу.

Наставак суђења заказан је за 13. април, када би требало да отпочне доказни поступак.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи