Потврђене оптужнице у случају "Медикус"

Еулекс потврдио оптужницу против четири особе повезане са случајем "Медикус", приватном клиником која се бавила илегалним пресађивањем органа. Оптужени се терете за незаконито обављање медицинске делатности и злоупотребу овлашћења, али не и за трговину људима и организовани криминал.

Предпретресни судија Еулекса потврдио је оптужницу против четири особе повезане са случајем "Медикус", приватном клиником у Приштини, која се бавила илегалним пресађивањем људских органа.

Оптужница је подигнута против Љуфтија Дервишија, Дритона Јиљте, Сокоља Хајдинија и Иљира Рецаја, због незаконитог обављања медицинске делатности и злоупотребе службеног положаја или овлашћења.

Еулекс у саопштењу наводи да се оптужница одбацује у вези са тачком оптужнице за трговину људима и организовани криминал, на шта је Тужилаштво најавило жалбу.

Оптужница је делимично враћена тужиоцу да би навео неке чињеничне детаље у вези са друга два окривљена лица и у погледу додатне тачке оптужнице за противправно упражњавање медицинске делатности, наводи се у саопштењу.

Случај "Медикус" покренули су косовски и полицајци УНМИК-а у новембру 2008. године, а извршни службеници полиције Еулекса наставили истрагу под надзором Специјалног тужилаштва Косова.

Еулекс је, у два наврата прошле године, подигао оптужнице у том случају, а међу окривљенима је више лекара и једна особа која је раније радила у косовском министарству здравља, док су "донатори" и примаоци органа били различитих националности.

Турске правосудне власти су у јануару ухапсиле, а потом пустиле на слободу доктора Јусуфа Сонмеза, који је радио у "Медикусу", а који се терети за умешаност у трговину људским органима на Косову.

Након испитивања код судије Решата Уруга у Истанбулу, хирург Сонмез, кога медији називају "доктор Франкенштајн", одбацио је све оптужбе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи