Дивјак у екстрадиционом притвору

Истражни судија у Аустрији одредио је екстрадициони притвор бившем генералу Армије Босне и Херцеговине Јовану Дивјаку, који је синоћ ухапшен по потерници Србије. Тужилаштво БиХ упутило аустријским властима предлог за изручење Дивјака правосуђу БиХ.

Бившем генералу Армије Босне и Херцеговине Јовану Дивјаку суд у Аустрији одредио је екстрадициони притвор, који може трајати до две недеље. Дивјак је ухапшен по потерници Србије и сумњичи се за ратне злочине над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици, у Сарајеву.

Портпарол Државног тужилаштва суда у Корнојбургу, где се Дивјак налази, Фридрих Кел, изјавио је да је суд информисао и српске власти, које сад морају Аустрији да проследе документа, на основу којих судија треба да одлучи да ли постоји основ за изрицање одлуке о екстрадицији.

Министарство правде Србије најављује да ће у том случају поступити у складу са надлежностима.

"Могу само да кажем да се радило о предмету "Добровољачка улица", да се код нас води истрага о том предмету и исто тако да се и у Сарајеву води истрага у вези са Добровољачком улицом, као и да су се тужиоци Барашин и Вукчевић чули управо у вези са тим предметом", рекао је Бруно Векарић, потпарол Тужилаштва за ратне злочине.

Тужилаштво БиХ је, преко Министарства правде, упутило данас предлог аустријским властима за доношење молбе за изручење Јована Дивјака правосуђу БиХ.

У саопштењу се наводи да се захтев темељи на чињеницама да је у Тужилаштву БиХ, у Посебном одељењу за ратне злочине, у процесу предмет који се односи на догађаје у Добровољачкој улици, у Сарајеву.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић изјавио је да се то тужилаштво оштро противи да неко други истражује и подиже оптужнице у случајевима у којима су се наводни злочини догодили на територији БиХ, а осумњичени су држављани БиХ.

Решење о случају "Дивјак" очекује и министар унутрашњих послова Србије, који је прокоментарисао и одустајање од гоњења Тихомира Пурде, од чијег је гоњења Србија јуче одустала. Дачић каже да се сада мора поставити питање шта је са Србима који су без аргумената оптужени у Хрватској.

"Ако се ухапси неки Србин, сви сматрају да је то нормално, ако се ухапси неко друге националности, онда се сматра да је то политички процес. Ми не можемо да одустајемо од Ганића, одустајемо од Пурде, а да при томе на стотине наших људи и даље буде на тим оптужницама", рекао је Дачић.

Бивши генерал Армије БиХ Јован Дивјак упутио је поруку грађанима БиХ у којој наводи да се не осећа кривим за догађаје у Добровољачкој улици. Поруку је у његово име име прочитао амбасадор БиХ у Аустрији Харис Хрле на Федералној телевизији.

У Босни и Херцеговини различито се реагује на хапшење Дивјака. Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је ратни генерал Армије БиХ Јован Дивјак требало одавно да буде ухапшен.

Додик се нада да је Тужилаштво Србије овог пута спремно за тај случај, за разлику од претходних, имајући у виду случај Ејупа Ганића.

Истовремено, министарство спољних послова БиХ упутило је протестну ноту Србији.

Шеф дипломатије БиХ Свен Алкалај рекао је да ће то министарство учинити све да заштити грађане БиХ, а нарочито "у оваквим случајевима неправедних оптужница". 

БиХ ће тражити да се Дивјак брани са слободе уз кауцију, рекао је Алкалај, нагласивши да је хапшење политички мотивисан корак.

Непосредно пошто је министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај упутио протестну ноту Србији, заменик министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић рекла је да та дипломатска нота није став тог министарства, већ Алкалајев лични став, преноси Танјуг бањалучке медије.

Ана Тришић-Бабић додаје да се тиме Алкалај меша у правосудни систем друге земље, преноси Танјуг.

Хрватски и бошњачки члан Председништва БиХ, Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић, разговарали су са Дивјаком и најавили да ће учинити све да се он врати у Сарајево што пре.

Иако је Дивјак изразио жељу да цео случај остане у правном оквиру, без политичких димензија, Комшић каже да то није могуће, јер, како каже, све то има и димензију политичког случаја.

Протест у Сарајеву

У Сарајеву су одржани и протести, па је неколико стотина грађана прошло центром града,  протестовало и испред амбасаде Аустрије у БиХ, а прилаз ка српској амбасади спречила је полиција.

Србија је против пензионисаног генерала Јована Дивјака подигла оптужницу, слично као у случају Ејупа Ганића.

Ради се о потерницама за 19 особа из БиХ, под оптужбом да су, у мају 1992. године, починили ратни злочин над припадницима ЈНА, у сарајевској Добровољачкој улици, а реч је о црвеним потерницама Интерпола.

Јован Дивјак је рођен 1937. године у Београду. Уочи рата у БиХ, био је пуковник ЈНА. Предавао је у Војној школи у Сарајеву.

По избијању сукоба, у априлу 1992. године, прикључио се Територијалној одбрани БиХ. Постављен је за заменика команданта и на тој позицији остаје и после формирања Армије БиХ, у којој је добио чин бригадног генерала.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи