Обрадовић негирао кривицу

Вођа "Образа" Младен Обрадовић негирао кривицу за нереде током одржавања "Параде поноса" у Београду, а за нападе на полицајце оптужио власт. Ухапшен сам и са каснијим збивањима немам никакве везе, све сам пратио у полицијској станици Нови Београд преко мотороле, навео Обрадовић на почетку суђења.

Пред Вишим судом у Београду почело је суђење вођи "Образа" Младену Обрадовићу због оптужби да је организовао нереде у Београду поводом одржавања "Параде поноса", 10. октобра прошле године.

Тужилаштво тврди да се Младен Обрадовић са још двојицом оптужених неколико дана уочи "Параде поноса" договарао како да спрече њено одржавање.

У оптужници се наводи да је Обрадовић усмеравао нападе који су се догодили у различитим деловима града. Осим њега, за насилничко понашање на јавном скупу, оптужено је још 13 особа, који су у мањим групама изазивали нереде и нападали полицију.

Вођа "Образа" је негирао кривицу за организовање нереда током "Параде поноса" и за нападе на полицију оптужио власт, која је према његовим речима, тиме хтела да компромитује "Образ" јер је у тој организацији препознала опасност због њеног "поштења и патриотских ставова".

"Тачно је да смо били против 'Параде поноса', али због моралних разлога. Ми као хришћани никога не мрзимо, па нисмо ни могли да подстичемо мржњу. Нисмо планирали никакво насиље, него молебан у Вазнесењској цркви која је најближа месту одржавања 'Параде', јер смо хтели да до њих допре молитва и замирише тамјан, да чују звона и појање", рекао је Обрадовић.

Обрадовић, који је студент Богословског факултета, рекао је да је "Образ" за такав став добио и благослове свештеника и епископа, али да је приступ Вазнесењској цркви забрањен, па су покушали да молебан одрже у Цркви светог Марка, али је он ухапшен 10. октобра у 9.02 и тако "спречен да народну енергију усмери на молитву".

"Са каснијим збивањима немам никакве везе, све сам пратио у полицијској станици Нови Београд преко мотороле. Полицајци који су ме ухапсили били су коректни и у том опуштеном и коректном разговору моторола је стајала на столу и тако сам чуо шта се догађало", рекао је Обрадовић.

Додао је да одговорност за насиље 10. октобра не сноси Образ нити он лично, него власт јер је пренебрегла савет безбедносних структура које су процениле да ће то бити најризичнији скуп у новијој историји Србије.

Адвокат Младена Обрадовића Горан Петронијевић каже да су ти људи изразили свој јасан став у односу на популацију која је тог дана имала демонстрације, као јасан став да нису намеравали нити су се таквим стварима супротставили било каквим насиљем или позивом на насиље.

Хомен: Неће бити опструкције

Поводом почетка суђења због "Параде поноса" државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен изјавио је да не верује да ће бити опструкција на суђењу оптуженима за насиље на "Паради поноса".

"Очекујем да ће ти поступци бити приведени до краја", рекао је Хомен и додао да је врло важно да се закон примењује како треба и да само оне особе за које постоје чврсти докази буду осуђене, али да то мора да се остави судовима.

На оптуженичку клупу, заједно са Обрадовићем су и његови сарадници Дамир Грбић и Крсто Миловановић, као и други припадници "Образа" који се терете да су извршили кривично дело насилничког понашања на јавном скупу, а за које им прети казна до 12 година затвора.

Обрадовић и остали ухапшени су 10. октобра и налазе се у притвору који им је одређен због постојања опасности да би могли да понове кривично дело, односно, због постојања тешких околности под којима је дело извршено и запрећене затворске казне дуже од 10 година.

Виши суд у Београду до сада је осудио двојицу изгредника на казне затвора од четири и пет месеци због нереда током "Параде поноса", док је једном оптуженом изрекао условну осуду од годину дана затвора с роком провере од четири године.

Због тих инцидената у притвору се налази још 35 изгредника, док је 83 пуштено да се бране са слободе током претходна четири месеца.

У нередима током "Параде поноса" у октобру прошле године повређено је више од 140 људи, од којих су већина били полицајци, а причињена је и велика материјална штета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи