Србија одустала од изручења Пурде

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је за РТС да је Тужилаштво за ратне злочине одустало од кривичног гоњења Тихомира Пурде, због недостатка доказа. Пурда пуштен из екстрадиционог притвора у затвору Зеница у БиХ, где је провео два месеца.

Тужилаштво за ратне злочине одустало је од кривичног гоњења Тихомира Пурде, Данка Маслова и Петра Јањића Тромблона за ратни злочин над војницима ЈНА у Вуковару, 1991. године. Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је за РТС да је то предмет из војног правосуђа и да је истрага веома лоше рађена.

Како је објашњено, некадашње војно тужилаштво практично је изнудило признање Пурде у истрази пре 20 година, а нова истрага није потврдила то признање.

Векарић је рекао да су у Србији саслушана 44 лица, да су Хрвати саслушали 31 и да их нико није теретио за злочин. Сам Пурда негирао је писану изјаву коју је дао док је био војни заробљеник.

"Извели смо и закључак да треба да постоји регионални тим који ће преиспитати овакве предмете, да не бисмо убудуће имали регионалне проблеме."

Истовремено, Векарић је рекао да је рад на том случају пример добре регионалне сарадње и захвалио тужиоцима у БиХ и Хрватској.

У саопштењу се наводи да је Тужилаштво утврдило да истражни судија Војног суда није испитао никог од осумњичених, јер нису били доступни, с обзиром на то да су током августа 1992. године размењени.

"Поступак који су водили војни истражни органи 1999. године није вођен у складу са правним стандардима процесуирања кривичних дела ратних злочина", наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Државни секретар Министарства правде Србије Слободан Хомен каже да извршна власт не треба да се меша у судске поступке, нити у тужилачке одлуке.

"Три тужилаштва су радила истрагу, онда треба веровати да нема довољно доказа да је Пурда учинио предметно кривично дело", рекао је Хомен.

Пурда на слободи

Тихомир Пурда пуштен је из екстрадиционог притвора у затвору Зеница у БиХ, у којем је провео два месеца. Авионом Владе Хрватске, Пурда ће бити превезен из БиХ у Хрватску.

Пурда је кратко рекао новинарима да је пресрећан што је поново на слободи.

"Не могу вам описати то осећање. Једва чекам да видим своју децу и породицу", рекао је Пурда.

Тихомир Пурда био је притворен у Зеници од 5. јануара, када је ухапшен на граничном прелазу у Орашју, у БиХ, на основу потернице Србије, због ратних злочина почињених у Вуковару над заробљеним војницима ЈНА.

Хрватско државно тужилашто спровело је истрагу на основу оптужби из Србије и закључило да Пурда није крив, због чега Хрватска није могла да тражи његово изручење.

Суд БиХ је одлучио, 9. фебруара, да продужи екстрадициони притвор Пурди до шест месеци, како би добио додатно време да одлучи о захтеву Србије за његово изручење.

Случај Пурда изазвао је масовне протесте у Загребу, који су се претворили у антивладине демонстрације, у којима су се демонстранти сукобили са полицијом.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи