Европа и САД окретали главу

Понашање ЕУ и САД према криминалним активностима ОВК је срамно, оценио члан спољнополитичког одбора Европског парламента Пино Арлаки, у интервјуу листу "Вести", оптужујући Брисел и Вашингтон да су окретали главу од проблема организованог криминала и понашања косовских власти.

Срамотно је како су Европа и Сједињене Америчке Државе окретали главу од криминалних активности Ослободилачке војске Косова, пошто су у извесном смислу хтели рат на Косову, тврди за франкфуртске Вести италијански посланик и члан спољнополитичког одбора Европског парламента Пино Арлаки.

Косово је мафијашка држава, подвлачи тај социолог и аутор бројних књига о мафији, који је од 1997. до 2002. године био подсекретар УН и извршни директор Канцеларије УН за борбу против трговине наркотицима и организованог криминала.

У Европском парламенту, Арлаки се залаже да та институција, после извештаја Дика Мартија, у име ЕУ, именује специјалног известиоца који би истражио рад Еулекса.

"Тврдим ово на основу свог искуства да је Косово мафијашка држава, на основу информација које имам о Косову и на основу извештаја Дика Мартија", нагласио је Арлаки.

Када сам радио у УН 1999. године као извршни директор за борбу против дроге, дао сам налог да се истражи ситуација на Косову и тај интерни извештај сам крајем исте године послао Генералној скупштини УН и Кофију Анану.

Срамно понашање Европе и САД

"Слика коју је тај извештај давао била је тачно оно што видите данас. Срамно је било како су се Европа и САД суочавали са тим проблемом. Хтели су политичке резултате, а у извесном смислу хтели су рат тамо. То је било учињено тако што су окретали главу од криминалних активности ОВК", рекао је Арлаки.

Италијански посланик напомиње да је и 2004. године неколико месеци провео на Косову и да је том приликом имао увид у одређена документа НАТО-а.

"То су били поверљиви извештаји, али они су практично говорили исто оно што је Марти сада изнео. Не само да су службеници обавештајних служби знали, него су и припадници међународне полиције савршено били информисани каква је ситуација и нико није мрднуо прстом да би изменио стање ствари", рекао је Арлаки у интервјуу Вестима.

Према речима Арлакија, статус кво била је политичка одлука врхушки европских држава и САД.

Упитан да ли ће у Комитету за спољне послове у Европском парламенту бити именован известилац који би се бавио наводима о трговини органима, италијански политичар је изразио уверење да ће доћи до расправе о томе.

Испитати рад Еулекса 

Поред навода из Мартијевог извештаја, Арлаки је истакао да би требало подробније испитати рад полицијско-правосудне мисије Еулекса.

"Чињеница да ни после три године њихов рад није дао резултате, значи да нешто није у реду и да ми треба да променимо две ствари: прво, нашу политику на Косову, и друго, начин на који је организован Еулекс", нагласио је италијански политичар.

"Читао сам Мартијев извештај који је изванредан и ја сам изненађен да није добио подршку Еулекса", објаснио је Арлаки.

"Управо зато говорим о Еулексу који, колико знам, има десет тужилаца. Шта су они радили ове три године? На њима је одговорност за рад локалног правосуђа које треба да каже коначну реч", истиче италијански политичар.

"Шта год да се тврди, да постоји трговина дрогом и људима, везе између организованог криминала и политичара, не постоје, нажалост, докази који то подупиру", наглашава Арлаки.

"Први циљ је да се спроведе правосудна истрага, како не бисмо наставили по старом", рекао је италијански политичар.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи