Ђорђевићу 27 година затвора

Хашки трибунал осудио Властимира Ђорђевића на 27 година затвора, због злочина над косовским Албанцима 1999. године. Ђорђевић проглашен кривим по свим тачкама оптужнице.

Међународни трибунал за ратне злочине у Хагу осудио је данас пензионисаног генерала МУП-а Србије Властимира Ђорђевића на 27 година затвора, прогласивши га кривим за злочине над косовским Албанцима 1999. године.

Шездесетдвогодишњи Ђорђевић је проглашен кривим, по свим тачкама оптужнице која га терети за присилно премештање, депортације, убиства и прогон Албанаца са Косова у првих шест месеци 1999, када је био начелник Ресора јавне безбедности МУП-а Србије и помоћник министра унутрашњих послова.

Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и кршење закона и обичаја рата.

Пресудом је утврђено и да је генерал Ђорђевић одговоран за протеривање стотина хиљада косовских Албанаца, као и за убиство и премештање тела најмање 724 албанска цивила у масовне гробнице у Батајници, Петровом Селу, код Кладова, и код језера Перућац, у околини Бајине Баште. Прикривање лешева као доказа злочина наредио је тадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић, пресудио је Трибунал.

Ти злочини, по пресуди, почињени су у оквиру удруженог злочиначког подухвата, чији је циљ било трајно и насилно уклањање албанског становништва са Косова, ради промене етничке равнотеже и обезбеђивања трајне српске контроле у покрајини.

Судија: Ђорђевић знао злодела

Образлажући пресуду, судија Кевин Паркер је као неке од учесника тог подухвата навео тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића, потпредседника Савезне владе Николу Шаиновића, министра полиције Србије Влајка Стојиљковића и самог Ђорђевића.

"Српске снаге, укључујући полицију, Војску Југославије и добровољачке и паравојне формације, подвргле су, у том циљу, албанско цивилно становништво систематским и раширеним нападима терорисања и насиља, укључујући протеривање, убиства, уништавање насеља и пљачку", навео је Паркер.

Генерал Ђорђевић је, по пресуди, имао ефикасну контролу над полицијским снагама на Косову и знао је за њихова злодела.

У завршној речи, јула прошле године, тужиоци су затражили да генерал Ђорђевић буде кажњен са 35 година затвора или доживотним затвором, а одбрана је захтевала да Ђорђевић буде ослобођен кривице.

Суђење Ђорђевићу почело је у Хагу 27. јануара 2009, а тужиоци су извођење доказа завршили у октобру те године. Завршне речи оптужбе и одбране одржане су у јулу 2010. године.

После вишегодишњег скривања, Ђорђевић је ухапшен у Будви, 17. јуна 2007. године, после чега су га власти Црне Горе изручиле Трибуналу. У првом појављивању пред Трибуналом изјавио је да није крив за злочине за које је оптужен.

Током 199 дана суђења, оптужба је извела 105 сведока, а одбрана 28. Изношење завршних речи одржано је 13. и 14. јула прошле године.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи