Суђење Шешељу за непоштовање суда

Лидеру радикала Војиславу Шешељу почело суђење за непоштовање суда, због објављивања информација о 11 заштићених сведока у својој књизи и на интернету. Мене можете да убијете, али мој сајт не можете уништити, изјавио Шешељ. Тужилац тврди да је Шешељ намерно објавио имена сведока.

Шешељ је други пут оптужен за непоштовање суда, јер је у својој књизи открио идентитет 11 заштићених сведока из главног поступка који се против њега пред Трибуналом води по оптужници за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ, од 1991. до 1993. године.

Шешељ је негирао пред Хашким трибуналом да је објавио имена заштићених сведока, тврдећи да је процес за непоштовање суда против њега последица неуспеха тужилаца да на главном суђењу докажу да је крив за ратне злочине.

У уводној речи оптужбе, тужилац Брус Макфарлејн је најавио да ће доказати да је идентитет сведока био заштићен по више одлука Трибунала, да је Шешељ био свестан тога, али да је, упркос забрани, у књизи и на својој интернет страници објавио имена сведока.

"Оптужени је знао да не сме објављивати поверљиве информације, али је, ипак, то учинио", нагласио је канадски тужилац Макфарлејн. Он је напоменуо да је откривање идентитета сведока на интернету озбиљније него у књизи, зато што је информација доступна широм света и бесплатно.

Шешељ је, са друге стране, рекао да је у главном процесу поменуте сведоке тужилаштво покушавало да претњама и притисцима примора да лажно сведоче против њега, а да су они потом одлучили да сведоче у његову одбрану, пошто је 2005. нестала опасност да и сами буду оптужени.

"Када су ти сведоци одлучили да пређу на страну одбране, они су почели да наступају у јавности говорећи: 'Ја сам тај и тај, нећу да сведочим за тужилаштво, јер је тај исказ лажан и зато хоћу да сведочим у Шешељеву одбрану'. Ја сам затим објавио њихове исказе дате мени", нагласио је Шешељ.

Лидер радикала рекао је да тиме никога није угрозио и да му то никада није био циљ.

"Ја ћу се потрудити да мене за непоштовање суда оптужите још 10 пута", изјавио је Шешељ, позивајући се на "величанствено учење" лидера Северне Кореје Ким Џонгила, по којем, ко се искрено бори за правду и истину, мора бити спреман да се жртвује.

"Ја сам доказао да сам спреман да се жртвујем. Неуништив сам и такав ћу бити до краја", рекао је лидер радикала.

Шешељ: Секретаријат обара мој сајт

Војислав Шешељ је рекао да Секретаријат суда већ две године покушава да обори његов интернет сајт, шаљући налоге дистрибутерима, али да се његов сајт показао неуништивим.

"Мене можете да убијете, али мој сајт не можете уништити", рекао је лидер радикала.

Он је додао да ће, ако Секретаријат настави да шаље налоге дистибутерима да му обарају сајт, наћи дистрибутера код својих великих пријатеља, севернокорејског лидера Ким Џонгила, иранског председника Махмуда Ахмадинежада и венецуеланског председника Уга Чавеза.

После данашњег доказног поступка оптужбе, суђење ће бити прекинуто на неодређено време зато што Шешељ није саслушао ни припремио 10 сведока одбране које намерава да изведе пред судије.

Он је рекао да му то није омогућио секретаријат Трибунала који је одбио и да плати долазак у Хаг његових правних саветника.

Трибунал је Шешеља раније, у одвојеном процесу, правоснажно осудио на 15 месеци затвора због истог прекршаја.

За непоштовање суда запрећена је казна до седам година затвора, глоба до 100.000 евра, или обе.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи