Нужна истрага о трговини органима

Наопходно је спровести истрагу по наводима из извештаја Дика Мартија, закључено после састанка главног хашког тужиоца Сержа Брамерца и званичника у Србији. Београд ће остати посвећен потрази за Младићем и Хаџићем, рекао председник Тадић.

У току састанака са званичницима у Србији, главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц добио је уверавања да ће Београд остати посвећен потрази за хашким бегунцима Ратком Младићем и Гораном Хаџићем.

Председник Тадић пренео је Брамерцу да ће Србија наставити да чини све, како би завршила сарадњу са Хашким трубуналом, пренела је Прес служба председника Србије.

"Безбедносне службе, тужилаштво, Акциони тим за хапшење и лоцирање хашких бегунаца и сви који су укључени у потрагу за бегунцима чине све што је у њиховој моћи да се хашки оптуженици приведу правди", рекао је председник Србије.

Битна тема свих састанака које је Брамерц обавио у Београду била је истрага о трговини органима. Тадић је поновио да је потребна потпуна и независна истрага о оптужбама изнетим у извештају Дика Мартија.

Иста порука стигла је и после разговора Брамерца и првог човека Националног савета за сарадњу с Трибуналом Расима Љајића, где је закључено да је неопходно да се што пре спроведе ефикасна истрага о трговини људским органима на Косову која би довела до утврђивања чињеница, као и да је у томе неопходна сарадња свих релевантних институција.

Љајић и Брамерц су разговарали о неразјашњеној судбини 524 лица чији се нестанак може приписати Ослободилачкој војсци Косова и сложили се да је то питање веома значајно, наводи се у саопштењу Националног савета.

На састанку је констатовано да се сарадња Србије и Хашког трибунала у области достављања документације, приступа архивама државних органа и сведоцима, као и свим другим техничким аспектима сарадње за које је надлежан Национални савет за сарадњу са Трибуналом, одвија професионало и без икаквих потешкоћа.

"Нема нити једног захтева Тужилаштва на који није одговорено у предвиђеном року", наводи се у саопштењу и додаје да ће Национални савет и у наредном периоду учинити све да се ниво сарадње са Трибуналом одржи на достигнутом нивоу.

Вукчевић: За бегунцима трага 10.000 људи

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је, после састанка са главним хашким тужиоцем, изјавио да је Брамерц сарадњу Београда са Хашким трибуналом оценио као добру.

Осврћући се на Брамерцове коментаре у Европском парламенту да у потрагу за хашким бегунцима није укључен довољан број људи, Вукчевић је указао да за Младићем и Хаџићем свакодневно трага више од 10.000 људи.

"Свакога дана 10.000 људи у Србији трага за Младићем и Хаџићем. Сваки полицајац на улици има обавезу да, ако примети неко лице које подсећа на бегунце, да их легитимише и предузме предвиђење кораке", рекао је Вукчевић.

Према његовим речима, иако је тако велики број људи укључен у потрагу за бегунцима, информације више не цуре.

Вукчевић је новинарима рекао да ће Брамерц поново у мају доћи у Београд, пре подношења извештаја Савету безбедности УН и изразио наду да ће сарадња Београда са Хашким трибуналом бити оцењена као добра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи