Непрекидна потрага за бегунцима

Тужилац Владимир Вукчевић рекао да је од последње посете Србији Сержа Брамерца учињено доста на потрази за Ратком Младићем и Гораном Хаџићем, али да ће видљив бити тек резултат, а то је Младић и Хаџић у Хагу. Док то не завршимо, ми ћемо бити њихови таоци, рекао Вукчевић.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да је од последње посете главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца у Србији учињено доста на потрази за преосталом двојицомм хашких бегунаца, али да је, нажалост, мало тога видљиво.

"Видљив ће бити тек резултат, а резултат су Ратко Младић и Горан Хаџић у Хагу. Док то не завршимо, ми ћемо бити таоци те двојице људи", рекао је Вукчевић у интервјуу Танјугу, пред долазак Брамерца у Београд.

Према његовим речима, тужилаштво, безбедносне службе, Акциони тим за хапшење и лоцирање хашких бегунаца, на чијем је челу, и сви који су укључени у потрагу за бегунцима, чине све што је у њиховој моћи да се они нађу у Хагу.

Вукчевић је напоменуо да од Брамерцовог извештаја о сарадњи Србије са судом у Хагу зависи наш даљи пут ка европским интеграцијама и да нам на том путу као препрека стоји хапшење преосталих хашких оптуженика.

"Ја могу само да гарантујем да смо поступили по свакој препоруци Брамерца која је дошла до нас, а долази преко његових људи који су укључени у рад Акционог тима", истакао је Вукчевић.

Што се тиче сарадње Националног савета са Трибуналом у Хагу, урађено је све што је затражено, напоменуо је тужилац.

Изузетна сарадња са Трибуналом

"Све што је Брамерц тражио од нас, ми смо му доставили. У маси случајева су скинуте забране због државне тајне. То је Брамерц и признао. Што се тиче сарадње са Тужилаштвом за ратне злочине, мислим да је та сарадња изузетна", рекао је Вукчевић.

Вукчевић очекује да ће наредни изваштај Брамерца о сарадњи Србије с хашким трибуналом, који ће поднети Савету безбедности УН у јуну, бити објективан, професионалан, и у том контексту позитиван.

Говорећи о одговорности људи на државним функцијама у скривању Младића и Хаџића, Вукчевић је истакао да је "јасно исказана политичка воља да се то истражи".

"Не мислим да је то више било чији политички пројекат. Јасно је исказана такозвана политичка воља да се то реши. Да ли је било (помоћи у скривању), то ћемо ми утврдити истраживањем које је у току", рекао је Вукчевић и напоменуо да сада не би било добро излазити у јавност са било каквим резултатима тих истрага.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи