УНМИК о "жутој кући" (3)

Документ из 2003. године је аутентичан, изјавио Хозе Пабло Барајбар бивши шеф УНМИК-ове канцеларије у Приштини. Документ, који поседује Интернет портрал РТС-а, детаљно описује киднаповање Срба и трговину људским органима на Косову и Албанији.

Поверљиви документи из 2003. године, који су процурели у медије, а у којима се налазе нови наводи сведока о трговини људским органима на Косову и у Албанији, представљају аутентичне документе УНМИК-а, изјавио је бивши шеф Унмикове канцеларије за нестале особе и форензику Хозе Пабло Барајбар. Интернет портал РТС-а је дошао до тих докумената и предходних дана објављивао њихове наводе.

"Ти објављени документи су документи УНМИК-а које смо ми, наравно, предали Хашком трибуналу. Видим у њима имена неких жртава и сећам се неких од њих. Те документе сам добио између 2002. и 2003. године - углавном 2002. - а већ 2003. године смо радили на томе да укључимо и друге актере у планове да уђемо у Албанију", рекао је за Радио Слободна Европа Барајбар, преноси Танјуг.

Барајбар, који је био шеф УНМИК-ове канцеларије од 2002. до 2007. године рекао је, такође, да су ти документи послати Хашком трибуналу управо у време које је означено на објављеном факс меморандуму.

"Надали смо се и тражили да Трибунал интервенише и помогне с обзиром на то да ми нисмо имали јурисдикцију да истражујемо у Албанији. Требао нам је неки актер са јачим мишићима", навео је бивши шеф УНМИК-ове канцеларије.

Интернет портал Радио-телевизије Србије дошао је, да подсетимо, у посед документа из децембра 2003. године, којим УНМИК обавештава Хашки трибунал о налазима истраге о отмицама и убиствима Срба на Косову и северу Албаније, током и непосредно после сукоба 1999. године.

Веродостојност тог документа потврдила су за сајт РТС-а, прошле седмице, два извора у Хашком суду и мисији УН на Косову.

Недовољно за истрагу!

С друге стране, бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс рекао је да материјал пронађен у "жутој кући" у Албанији, који је касније по инструкцијама Трибунала уништен, није могао да послужи као одлучујући доказни материјал за отварање истраге.

"Наравно, једна је ствар уништити, односно деградирати празне бочице лекова и други материјал пронађен у 'жутој кући', који по оцени истражитеља нису могли представљати довољне доказе, али добити, а онда изгубити, уништити или прећи преко навода сведока који упућују на тако озбиљне злочине - било би нешто много озбиљније", истакао је Најс.

На ову тему дошло је и до не баш нежне "размене мишљења" на релацији УНМИК-Еулекс.

У саопштењу за медије УНМИК је, пре два дана,  демантовао информације да Еулекс није упућен у садржај документа, наводећи да је до почетка 2009. године комплетна архива мисије Уједињених нација предата Еулексу.

"Као што смо већ рекли, УНМИК је, пошто је први пут чуо за те наводе, скренуо пажњу Хашком тужилаштву. Крајем 2008. и почетком 2009. године, УНМИК је сву документацију проследио Еулексу", наводи се у саопштењу портпарола УНМИК-а Оливера Салгада.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи