УНМИК о "жутој кући" (2)

Команданти ОВК и лекари са Косова и из иностранства учествовали у операцији пребацивања отетих Срба у импровизоване затворе на северу Албаније, где су убијани, а њихови органи са аеродрома у Тирани транспортовани у иностранство. УНМИК предао документе Еулексу.

Интернет портал Радио-телевизије Србије дошао је у посед документа из децембра 2003. године, којим УНМИК обавештава Хашки трибунал о налазима истраге о отмицама и убиствима Срба на Косову и северу Албаније, током и непосредно после сукоба 1999. године.

Веродостојност тог документа потврдила су два извора у Хашком суду и мисији УН на Косову.

У писму које је упућено Хашком трибуналу из канцеларије Унмика, 12. децебра 2003. године, наводи се:

1. Од средине деведесетих, а можда и раније, између 70 и 200 људи је отето, а затим су живи одвезени камионом или комбијем у приватне објекте у близини градова на северу Алабаније. Већина тих људи били су Срби са Косова, отети у периоду између јуна и октобра 1999. године. Срби одвезени у Албанију углавном су били мушкарци, старости између 27 и 50 година.

Од јула 1999. године, према многобројним изворима чија поузданост није утврђена, неки од тих заробљеника (24-100) били су превезени из северне Албаније у приватну кућу (или куће) у близини Бурела, око 110 километара југоисточно од Кукеша. Медицинску опрему купљену за ту кућу лекари су користили за вађење органа затвореницима, који су после тога умирали.

Њихова тела су, потом, сахрањивана у близини. Органи су превожени до аеродрома Ринас, поред Тиране (приближно 75 километара југоисточно од Бурела) и авионом одвожени у иностранство. Поред Срба, заробљеници који су довођени у ту кућу описани су као проститутке.

Последња испорука заробљеника са севера Албаније у кућу у близини Бурела регистрована је 2000. године.

2. Поред заробљеника који су живи довезени у Албанију (непознат број лешева), за које се претпоставља да су српски цивили, превезени су, наводно, са Косова у Албанију, где су закопани на удаљеним локацијама.

3. Горенаведене информације засноване су на испитивању сведока - Албанаца који су служили у ОВК. Поузданост тих информација није проверена.

Према тим изворима, превоз и хируршки захвати извођени су уз активно учешће и/или знање официра средњег и вишег ранга у ОВК, као и доктора са Косова и из иностранства.

4. Кућа где су вршена вађења органа, налази се 14,68 километара јужно од Бурела. Кућа се налази у засеоку Куртеши, који се налази шест километара западно од главног пута који спаја Бурел и Клос. Раскрсница за неасфалтирани пут ка Куртешију је на 8,57 километара јужно од првог моста на југу Бурела.

Основу за тај извештај, пише у документу УНМИК-а, чине сведочења албанских герилаца. Наводи се, такође, да су целу операцију помагали званичници албанске тајне службе у време док је, у претходном мандату, на власти била Демократска партија Саљија Берише.

Тај документ упутио је, 12. децембра 2003. године, директор УНМИК-овог Одељења за правду Пол Кофи на адресу истражитеља Хашког суда за Македонију и Косово Џонатана Сача. Хашки трибунал никада није покренуо званичну истрагу о наводима из извештаја УНМИК-а.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи