Суђење за СМС преваре

Пред Специјалним судом у Београду почело суђење групи од 17 оптужених за преваре у СМС играма на срећу. Првооптужени Предраг Бећирић негирао кривицу, оптужујући "Државну лутрију Србије" да је варала грађане.

Првооптужени за преваре СМС лицитацијом Предраг Бећирић данас је, на почетку суђења пред Специјалним судом у Београду, негирао кривицу, оптужујући "Државну лутрију Србије" (ДЛС) да је варала грађане, доводећи их у заблуду да ће СМС лицитацијом остварити добит.

"Људи из 'Државне лутрије Србије' су извршили превару. Ту се није радило о игри на срећу, јер грађани нису имали шансе да добију на овој игри", рекао је Бећирић, излажући своју одбрану.

Према његовим речима, ДЛС није поштовао правила игре и све је радила због повећања профита. Он није признао да је са софтверског програма упадао у систем ДЛС, како га терети оптужница, тврдећи да је "све радио из главе".

"Нисам измислио софтвер. На основу повратне информације од организатора израчунавао сам најмању јединствену понуду", рекао је Бећирић. На почетку је слао мањи број порука, док је касније умрежио 20 рачунара са по осам мобилних телефона и тако освајао награде, али по правилима.

"Тачно је да сам освојио бројне награде које су наведене у оптужници, али од 130 награда већи део њих није уновчен", рекао је Бећировић истичући да је више од 11 хиљада евра у губитнку, јер велики део тих награда није ни уновчен.

Провајдрерске услуге

Бећировић је детаљно испричао како је са бугарском фирмом "ИМС", основао предузеће "ИМС Србија" које би било провајдер у СМС лицитацијама, а у пројекат се убрзо укључила "Гранд продукција" Саше Поповића.

"Обезбеђивали смо провајдрерске услуге, техничке услове за такмичење, као и обраду података, и од профита смо задржавали 15 одсто, а 'Гранд' 85 одсто", објаснио је Бећирић и напоменуо да је средином 2009. године, 'Гранд' раскинуо уговор са нама, и отпочео СМС лицитацију са ДЛС-ом.

После раскида уговора са 'Грандом' сам, као физичко лице, почео је да лицитира и како је објаснио, анализирајући ТВ емисије, развио стратегију уз помоћ које је пронашао начин како да добија.

Спорне лицитације емитоване су на Радио-телевизији Србије и на телевизији Пинк, а цене порука које су грађани слали свако вече, лицитирајући у игри, кретале су се од 50 до 70 динара плус порез.

Освојили 130 награда

Оптужени се терете да су током 2009. и 2010. године са више од 200 мобилних телефона, уређајем за повезивање комуникација мобилним телефонима и коришћењем софтвера, утицали на исход игара на срећу и освојили укупно 130 награда на тзв. телефонским лицитацијама.

На тај начин су узели пет станова и 125 путничких моторних возила, од којих 107 "фиат пунто", девет "шкода октавиа тоур 1.4", пет "шкода октавиа амбиент", једну "шкода фабиу" и три "фолксваген пасата".

Мањи део награда оптужени су задржали за себе, док су остатак нудили на продају. Одмах по откривању преваре, по налогу тужиоца за организовани криминал, од окривљених су одузета сва возила и станови.

Током истраге, оптуженима су одузета сва возила и станови које су добили учествујући на лицитацијама уз кршење правила игре, а привремено одузета имовина је стављена на располагање Дирекцији за управљање одузетом имовином.

Оптужница је подигнута против Предрага Бећирића (40), Огњена Петра Тодоровића (31), Маријане Мијановић (39), Милоша Бандуке (30), Марка Бандуке (25), Милоша Мирића (25), Дарка Драгосављевића (24), Виктора Вицкова (31), Владимира Сладића (26), Милоша Ђурана (23), Ненада Вуковића (25), Милета Јакишића (25), Марка Вукојевића (23) и Милице Мирић (28), сви су из Београда.

Оптужени су и Бошко Ивошевић (29), Бојана Тутуновић (32) из Инђије као и Роберт Балаж из Сремске Каменице (33). Њима се на терет ставља кривично дело удруживање ради превара.

Суђење се наставља сутра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи