Без опасности од киселине

Цурење хлороводоничне киселине из вагона теретног воза на Железничкој станици Београд заустављено током дана. Повређених нема, али овакве ситуације упозоравају на недовољну инфрастуктурну и законску уређеност транспорта опасних материја.

Нема опасности од хлороводоничне киселине која је током ноћи цурила из цистерне теретног воза из Румуније, на железничкој станици у Београду. Киселина је премештена у аутоцистерне, које су опасне материје превезле до Крагујевца.

Опасности по грађане нема, међутим, командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београда Миле Јовичић каже да је хлороводонична киселина изразито опасна течност која веома надражајно делује на дисајне органе и кожу, а може чак да изазове и експлозију.

Само брзом реакцијом железничара и ватрогасаца спречено је озбиљније угрожавање здравља Београђана. Овакви и слични инциденти указују на то да што пре треба изместити транспорт опасних материја ван градова.

Иначе, на подручју Београда, за последњих 15 година, догодило се више од 100 хемијских инцидената: сваки други током транспорта опасних материја.

Ненад Станисављевић из "Железница Србије" каже да ће транспорт опасних материја пролазити кроз центар Београда све док београдски железнички чвор не буде комплетно завршен и изграђен.

"Подсетио бих да је изградња београдског железничког чвора почела пре више од три деценије", рекао је Станисављевић.

Поред инфраструктуре, неопходан је и модернији закон, који би требало да омогући примену техничких прописа предвиђених међународним споразумима за транспорт опасног терета у друмском и железничком саобраћају.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић каже да је време да се у Србији прича о измени закона о транспорту опасних материја.

"По информацијама којима ми располажемо нови закон се припрема у Министарству за инфраструктуру и ми очекујемо да можда ове године буде и усвојен", каже Марић.

После усвајања закона, потребан је одређени временски период како би се и инфраструкутра прилагодила модернијим безбедносним захтевима. Ипак, сви су сагласни да је модеран закон неопходан, као први корак у отклањању ризика.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи