Истрага у "Колубари" у току

Свако ко је нарушио законитости у пословању "Колубаре" и злоупотребио јавну својину мора да одговара, рекао министар Петар Шкундрић, наводећи да је истрага у току. У Тужилаштву кажу да са полицијом интензивно раде на прикупљању потребних доказа.

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић каже да је истрага навода о злоупотреби у Рударском басену "Колубара" у току и да сви чија се одговорност утврди, морају да сносе одговорност.

"Свако ко је нарушио законитости у пословању предузећа и злоупотребио јавну својину мора да одговара", рекао је Шкундрић на седници Одбора за индустрију Скупштине Србије.

Шкундрић је, одговарајући на питања посланика Либерално-демократске партије, рекао и да би требало да надлежни органи утврде да ли је и у којој мери било злоупотреба у "Колубари" и нагласио да ниједан приказ који је био у јавности није до краја објашњен како треба.

"На почетку мандата, од свих сам затражио максимално одговоран однос у пословању и располагању средствима која представљају јавно добро, а када сам, на основу различитих извора, видео да нема рационалног пословања у производњи угља, реаговао сам и генералном директору упутио захтев за максималну рационализацију и искоришћење расположивих ресурса предузећа", рекао је Шкундрић.

Министар каже да је 2010. године у односу на 2008, ангажовање спољне механизације за производњу угља у "Колубари" смањена више од 80 одсто.

Према речима Шкундрића, у последње три године у "Колубари" је производња угља повећана 30 одсто и износи 30 милиона тона годишње, а у "Костолцу" је чак 50 одсто већа и сада је око девет милиона тона, а очекује се да буде 12 милиона тона годишње.

Предмет се тренутно налази у фази предкривичног поступка. У Тужилаштву за сада одбијају да изнесу више детаља, али кажу да ће случај "Колубара" испитати до краја.

"Тужилаштво у сарадњи са полицијом проверава све наводе кривичних пријава у предузећу 'Колубара'. Тужилаштво је још у августу 2008. године поднело захтев полицији за прикупљање потребних ифиормација и обавештења како би се прикупили одговарајући докази у овом предкривичном поступку", рекао је портпарол Тужилаштва Томо Зорић.

У извештају стручног тима ЕПС-а наводи се да је у Рударском басену "Колубара" дошло до низа неправилности у вези са уговорима о закупу механизације, укључујући пребачај финансијских расхода у односу на планиране.

Утврђено је да доказа о потребама за додатним закупом није било, као и да не постоје дневници о изведеним радовима.

У периоду од 2004. до 2008. године, новац за закуп и ангажовање транспортних средстава и грађевинске механизације је нерационално коришћен, па је уместо 2.662.656.000 динара, потрошено 8.462.767.000, што чини разлику од 5,8 милијарди динара, наведено је у извештају.

Увид у наведену документацију имали су и истражни органи Министарства унутрашњих послова, навео је у извештају стручни тим ЕПС-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи