Суђење Шарићевој групи

Групи Дарка Шарића почело суђење пред Специјалним судом за прање најмање 20 милиона евра зарађених шверцом кокаина. Другооптужени Небојша Јестровић негира кривицу. Суд одбио предлог Шарићевог адвоката да се споје поступци за шверц кокаина и прање новца.

Другооптужени Небојша Јестровић, на почетку суђења групи Дарка Шарића пред Специјалним судом у Београду, негирао је оптужницу.

Оптужница терети Јестровића, иначе оснивача предузећа "Муниципиум С", да је за рачун одбеглог Дарка Шарића његовим новцем зарађеним продајом кокаина куповао предузећа по Србији.

Јестровић, међутим, тврди да је све радио легално.

"Све приватизације су рађене по законима Србије. Да ли је могуће да су закони писани за Дарка Шарића и Небојшу Јестровића. Нисам оштетио Србију ни за један једини динар. Свака акција је купљена по закону и плаћен је порез", рекао је другооптужени Јестровић излажући одбрану пред Специјалним судом у Београду.

Јестровић, који је по занимању дипломирани економиста, тврди да није перач новца како га терети оптужница и да би држава Србија требало да се позабави "тајкунима који раде нетранспарентно".

"Немам сазнања да се Шарић бавио шверцом кокаина", рекао је Јестровић, наводећи да он о томе није с њим никада разговарао.

Криминалној групи на челу са одбеглим Дарком Шарићем суди се због "прања" преко 20 милиона евра стечених препродајом кокаина.

Шарићу се, као и у процесу за међународни шверц кокаина суди у одсуству, док се на оптуженичкој клупи налазе угледни адвокати и привреденици које је користио за убацивање прљавог новца у легалне токове куповином некретнина и предузећа.

Раздвојени поступци

Суд је пре почетка суђења одбио предлог Шарићевог адвоката Зденка Томановића да буду спојени поступци који се против Шарића воде по оптужницама за шверц кокаина и прање новца.

Адвокат Дарка Шарића Зденко Томановић каже да је Дарко Шарић сав свој капитал створио у Србији.

"Као да се Дарко Шарић обогатио негде изван Србије. Сав капитал који је стврио он је створио овде у Србији уз знање и мотрење свих релевантних државних органа", каже Томановић.

Томановић каже да уосталом сама чињеница да њега слушају преко годину и по дана мотре сваки његов потез управо у време када он увећава ту своју имовинску масу, то најбоље потврђује.

Поред Шарића, оптуженог и за шверц две и по тоне кокаина, за прање новца оптужено је још осам људи, а Шарић и Зоран Ћопић су у бекству и тужилаштво је предложило да им се суди у одсуству.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је у августу 2010. године, када је оптужница подигнута, да остали оптужени, осим Шарића, нису учествовали у кријумчарењу дроге, али су знали за шверц дроге и били задужени да тако добијен новац уведу у легалне привредне и финансијске токове.

Поред Шарића, оптужени су: Радован Штрбац, његова супруга Дубравка Штрбац, Стевица Костић, Зоран Ћопић, Андрија Крловић, Маринко Вучетић, Предраг Милосављевић и Небојша Јестровић. Они су оптужени за прање новца од 2008. године до 2010. године.

Опрани милиони евра

"Према доказима којима располажемо, сматрамо да је до сада опрано више од 20 милиона евра који су били у власништву ове криминалне групе. Имам разлога да верујем да је износ и знатно већи", рекао је Радисављевић.

Према оптужници, прљав новац је преко офшор компанија пребациван у Србију и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа, а део новца је у готовини положен у новосадску Металс банку.

Новац од дроге коришћен је и за издавање банкарских гаранција које су употребљене у приватизацији друштвених предузећа.

Новац је улаган у "Млади борац" у Сенти, новосадски "Путник", "Митросрем" у Сремској Митровици и "Палић" у Суботици. Оптуженима прети казна до 12 година затвора.

Суђење за шверц кокаина групи Дарка Шарића, у којој је оптужено још 19 људи, почело је 20. септембра 2010. године пред Специјалним судом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи