"Доктор Франкенштајн" пред судијом

Турски хирург Јусуф Сонмез, који је ухапшен у Истанбулу због сумње да је умешан у трговину органима на Косову, изведен пред истражног судију. Истрага и у Азербејџану. Сомнезова клиника "Медикус" наставак операције "Жута кућа", тврди Дик Марти.

"Главни хирург" у операцијама вађења органа на Косову, Јусуф Сонмез, изведен je пред истражног судију у Истанбулу, где је синоћ ухапшен, због сумње да је умешан у трговину органима на Косову.

Сонмез (53), познат и под надимком "доктор Франкенштајн", ухапшен је синоћ у Истанбулу, на основу Интерполове потернице, због сумње да је учествовао у операцијама вађења органа на Косову и у Азербејџану, као део међународне мреже трговаца људским органима.

Сонмезов адвокат Хусеин Севим изјавио је, како преноси турска штампа, да је његов клијент приведен, због "оптужби на Косову".

Мисија ЕУ на Косову, Еулекс, саопштила је да још није познато да ли ће Сонмез бити изручен Косову.

"Хапшење је извршено на основу потернице Окружног суда у Приштини у вези са такозваним случајем "Медикус". Тужилац из канцеларије Специјалног тужилаштва Косова блиско сарађује са турским правосудним органима, када је реч о истрази која се води на Косову", рекла је портпарол Еулекса Ирина Гудељевић за КиМ Радио из Чаглавице.

Према њеним речима, у овој фази је сувише рано да се каже да ли ће Сонмез бити изручен на Косово, јер о томе не одлучује Еулекс.

Окружни суд у Приштини ускоро ће одлучити о потврђивању оптужнице против лекара из приватне уролошке клинике "Медикус" у Приштини, оптужених за трговину људским органима.

На рочишту у Окружном суду у Приштини, тужилац Европске уније Џонатан Рател рекао је, 6. јануара, да су сиромашни људи из иностранства доведени на Косово, са лажним обећањима да ће добити новац за своје бубреге који су касније продати примаоцима за незаконску трансплантацију.

Сонмез "главни учесник у операцијама"

Рател је рекао да је Сонмез био главни учесник у операцијама на приватној клиници на периферији Приштине.

У оптужници је пет особа оптужено за трговину људским органима, организовани криминал и злоупотребу службеног овлашћења, а две особе за незаконито обављање медицинске делатности.

"Донатори" и примаоци органа били су различитих националности и тај случај нема никакве везе са "жутом кућом" у Албанији, изјавила је портпарол Еулекса Кристина Херодес, после завршетка рочишта.

Случај "Медикус" покренули су косовски и полицајци УНМИК-а у новембру 2008. године, а преузели су га полиција и тужилаштво мисије Еулекса.

Осим за Јусуфом, међународна потерница је издата и за израелским лекаром који је у бекству.

Сонмез у више наврата привођен у Турској, због нелегалне трансплатације органа и сумњивих радњи, али је 2005. године избегао затвор, пошто је те године ступила на снагу амнестија, наводи Франс прес.

Турски лекар је, међутим, 2008. године, у одсуству осуђен на осам година затвора, пише турска штампа.

Мартијев извештај 

"Током истраге открили смо неке детаље који излазе из оквира налаза које смо представили. Ове информације, чини се, откривају ширу и комплекснију криминалну организацију, која траје дуже од деценије и у коју су укљулене особе из бар три државе ван Косова. Пронашли смо неколико ваљаних индикација да је трговина органима коју описујемо у извештају блиско повезана са текућим случајем клинике 'Медикус', у најмању руку, јер су у оба случаја укључени истакнути косовски Албанци и странци", наводи се у извештају Дика Мартија.

"Верујемо да постоје озбиљне и утемељене индикације да је оваква врста трговине постојала одавно пре случаја 'Медикус' и да су одређени команданти ОВК и њихови сарадници били укључени у читаву организацију. У сваком случају, сумње су превише снажне да би постојало оправдање за непокретање озбиљне, независне и темељите истраге", наводи се у извештају Дика Мартија.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи