Пуштен "доктор Франкенштајн"

Суд у Истанбулу пустио на слободу турског хирурга Јусуфа Ергина Сонмеза до почетка суђења. Сонмез слови за кључног играча у међународној мрежи кријумчара органа. Главни сарадник на Косову био му је Тачијев саветник Шаип Муја.

Контроверзни турски хирург Јусуф Ергин Сонмез пуштен је на слободу, до почетка суђења, свега десетак сати пошто је ухапшен на основу црвене потернице Интерпола која је за њим расписана током истрага о илегалним трансплантацијама органа, укључујући и мистериозну приштинску клинику "Медикус".

"Није било таквог злочина. Није било било какве трговине органима. Верујем у правну државу и пуштен сам, пошто сам дао изјаву", рекао је Сонмез испред суда који је пуна два часа давао изјаву сидији Решату Угуру.

Сонмез је, такође, рекао да не зна ништа о процесу који се води на Косову.

Одговарајући на питање где је био током последњих неколико месеци, Сонмез је рекао да је путовао у Италију, Немачку и Литванију.

Сонмез је више пута хапшен у Турској због нелегалних трансплантација бубрега, а 2005. године осуђен је на годину дана затвора. Ипак, казна је суспендована због новог закона који је те године ступио на снагу.

Уредник турског дневника Ватан Угур Кочбаш каже да се верује да се Сонмез бави трговином органима са партнером у Израелу, да купује бубреге од сиромашних људи у Турској и да их онда пресађује богатима.

"Наводно је то некада радио у одређеним клиникама у Турској, Азербејџану, Молдавији, на Косову. Помиње се да су даваоци бубрега добијали 14 хиљада долара, а примаоци су плаћали 100 до 150 хиљада долара", каже уредник турског листа.

Ватан наводи изјаву некадашњег инспектора Министарства здравља Турске Илхана Догана који каже да турски закон, услед веома малог броја донатора бубрега, дозвољава људима да донирају бубреге пацијентима са којима нису у крвном сродству - али само под условом да се то не наплаћује.

Сонмез је успео да обезбеди документа у којима донатори потврђују да није било никакве продаје бубрега за новац.

Ипак, 2008. године у одсуству је осуђен на осам година затвора и од тада се налазио у бекству, док је његова клиника, у центру Истанбула, од тада затворена. Како наводи Гардијан, крио се углавном у земљама Европске уније, пошто има пасош Литваније, јер му је супруга Литванка. Ухапшен је јуче у Турској. 

Франкенштајн и Медикус

У приватној клиници "Медикус" у Приштини операције је изводио уз помоћ још најмање шест особа, укључујући Израелца Мошеа Харела и Илира Рецаја, бившег званичника косовског Министарства здравља.

У оптужници против Сонмеза наводи се да су донатори бубрега обично потицали из сиромашних делова источне Европе и централне Азије. Сонмез им је обећавао око 15.000 евра по бубрегу, док би их касније продавао за 100.000 евра. Донатори би остајали и без новца и без органа.

Клијенти су махом били богати Израелци и људи са Запада. Према подацима из истраге, један израелски адвокат за бубрег је дао чак 180.000 евра.

Његов кључни сарадник на Косову био је Шаип Муја, политички саветник косовског премијера Хашима Тачија за питања из области здравства и човек који суштински повезује случај клинике Медикус са наводима о крађи органа Срба отетих на Косову 1999. године.

Истражиоци Савета Европе, које је предводио Дик Марти, описали су Шаипа Мују као централну фигуру у међународним мрежама трговине људима и уговарања нелегалних хируршких операција, док је рат провео у централи ОВК, у Тирани.

"Муја је човек који је ушао у посао са Јусуфом Сонмезом током својих путовања у Турску, током рата на Косову, што је резултирало шверцом бубрега из Албаније за Истанбул. Није случајност да је играо улогу и у стварању "Медикуса", мање од десет година касније", рекао је у децембру за британски Гардијан обавештајац из Вашингтона, који је тражио да остане анониман.

"У много чему, то су две сличне операције. У оба случаја, имате тајне објекте који повезују важне играче међу косовским Албанцима са трговином органа невиних жртава и укључују се у међународне мреже како би профитирали од Сонмезових операција", навео је тај извор.

У ранијем саопштењу на свом веб-сајту, Сонмез је рекао да га турски медији неправедно осуђују и додао да није учинио ништа лоше, када је реч о косовском случају.

„Приказују ме као највећег криминалца, па чак као вођу криминалне банде. Ако сам вођа банде, где су ми онда ти људи", питао се Сонмез.

Из Мартијевог извештаја

"Током истраге открили смо неке детаље који излазе из оквира налаза које смо представили. Ове информације, чини се, откривају ширу и комплекснију криминалну организацију, која траје дуже од деценије и у коју су укључене особе из бар три државе ван Косова. Пронашли смо неколико ваљаних индикација да је трговина органима коју описујемо у извештају блиско повезана са текућим случајем клинике 'Медикус', у најмању руку, јер су у оба случаја укључени истакнути косовски Албанци и странци", наводи се у извештају Дика Мартија.

"Верујемо да постоје озбиљне и утемељене индикације да је оваква врста трговине постојала одавно пре случаја 'Медикус' и да су одређени команданти ОВК и њихови сарадници били укључени у читаву организацију. У сваком случају, сумње су превише снажне да би постојало оправдање за непокретање озбиљне, независне и темељите истраге", наводи се у извештају Дика Мартија.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи