Завршне речи у случају "Татон"

Изношење завршних речи у случају Бриса Татона почело пред Вишим судом у Београду. Оптуженима прети казна затвора до 40 година, јер се терете да су на смрт пребили француског држављанина Бриса Татона.

Тужилаштво и одбрана почели су пред Вишим судом у Београду излагање завршних речи на суђењу групи од 14 оптужених за убиство француског навијача Бриса Татона.

Заступник породице Татон Слободан Ружић рекао је да се мајка Бриса Татона обратила суду с потресном изјавом, најпре је говорила у своје и име супруга а затим је прочитала писмо Брисове сестре.

Према његовим речима, они очекују да ће ти млади људи, ношени бесом и мржњом, бити осуђени и да ће свако од њих да поднесе одређену кривицу за то.

Породица Татон је затражила пред Вишим судом у Београду да одговорни "плате за живот који су узели".

"Породица је повређена овим суровим чином. Не можемо да прихватимо да Бриса нема. Породица је уништена. Очекујемо од суда да учини све да они који су то учинили плате за живот који су узели", рекла је мајка Бриса Татона, Сузан Татон, а на те речи је његов отац Алан Татон заплакао.

Сузан Татон је истакла да је тог септембра 2009. године, Брис први пут отишао у иностранство да би пратио свој клуб Тулуз.

Износећи завршну реч адвокад оптуженог Ђорђа Прелића Иван Бајазит рекао је да правда судије може да погреши , али ће у том случају честитог судију оптерећивати кајање.

"У овом поступку су употстављени циљеви који не би тербало да буду супротстављени. То је право државе да санкционише насиље на спортским теренима и ван њих, као и обавезу да утврди ко је убио Бриса Татона", навео је Бајазит.

Према његовим речима, у поступку то није доказано, а покушано је да се докаже "да је више од 14 лица на подједнак начин учествовало у убиству".

Бројне отежавајуће околности

Заменик Вишег јавног тужиоца Гордана Јанићијевић је у завршној речи указала да су оптужени извршили тешко убиство потпуно свесни последица које су, како је рекла, и хтели.

"Сви оптужени су по договору и упутствима вођа напали Французе. Сваки од њих је имао своју улогу, небитно коју повреду је нанео. Остаје у свести призор младића у грчу", навела је Јанићијевићева.

Према њеним речима, казна би требало да покаже да се насиље неће толерисати, као ни организоване навијачке групе које спорт користе као маску за насиље.

"Уважавајући њихову младост, постоје бројне отежавајуће околности, иако су од вођа гурнути у кривично дело", рекла је тужитељка.

Планирано је да завршне речи у случају Татона буду изнете данас и сутра, а да пресуда буде донета до краја недеље. Међутим, због броја оптужених, могуће је да ће изношење завршних речи трајати дуже, због чега би пресуда могла бити изречена у другој половини јануара.

Изношење завршних речи изазвало је велико интересовање, поред пријатеља и родбине оптужених и многих медијских кућа, на суђење су стигли и родитељи Бриса Татона.

Оптуженима прети казна затвора до 40 година, јер се терете да су на смрт пребили француског држављанина Бриса Татона, 17. септембра 2009. године, у центру Београда, уочи фудбалске утакмице Партизан-Тулуз.

Суђење за убиство Татона почело је априла 2010. године. На суђењу се појавило око 100 сведока, међу којима су били и родитељи Бриса Татона, пријатељи, заштићени сведоци и судски вештаци.

Вештачењем је утврђено да је Татон бачен или гурнут са висине од четири метра, а после 12 дана проведених у болници Татон је преминуо.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи