Албанци уједињени против Мартија

Албанци из Македоније, Албаније и са Косова потписују петицују против извештаја Дика Мартија. Пацоли тражи од премијера Албаније Саљија Берише национални округли сто свих политичких странака.

Предлог за национални округли сто свих политичких странака на којем би био заузет став према тврдњама из извештаја Дика Мартија и затражена међународна помоћ у одбацивању његових навода о трговини људским органима, за коју је оптужио Хашима Тачија и ОВК, потекао је од председника Алијансе за ново Косово Беџета Пацолија.

Пацоли је послао писмо премијеру Албаније Саљији Бериши, у којем наводи да се ради о извештају известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе Дика Мартија, који, према његовом мишљењу, тежи да нанесе љагу албанском народу невероватним оптужбама као што је трговина људским органима.

"Дик Марти данас жели да један текст препун оптужби против албанског народа и Запада претвори у политички документ, у резолуцију Савета Европе. Овај господин уз подршку Србије за коју никада није крио симпатије жели да Савет Европе у ситуацији без преседана изда налог Европској унији да испита нашу кривицу", наводи се у писму.

Пацоли предлаже да се са националног округлог стола упути писмо свим међународним институцијама и у коме ће затражити помоћ Запада за одбацивање оптужби из извештаја Дика Мартија, а такође и изразити спремност за спровођење истраге.

Петиција против извештаја

Поводом извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија, у коме су изнете тешке оптужбе за злочине над Србима на Косову и у Албанији, грађани Албаније потписују петицију.

Потписивање петиције организовано је испред Скупштине Албаније, а многи грађани Тиране потписују тај документ, преноси агенција АТА.

Петицију коју сада потписију грађани Тиране сачиниле су невладине организације на Косову и бивши припадници ОВК и њихове породице.

Иницијатори ове акције уверени су да ће "потписивање петиције великог броја Албанаца спречити прихватање извештаја Дика Мартија". Најављује се да ће петиција бити упућена и Европском суду за људска права у Стразбуру.

Потписивање петиције против извештаја Дика Мартија организовали су и припадници бивше Ослободилачке народне армије (ОНА) у Македонији.

Члан дебарског огранка удружења ветерана из ОНА, Артин Спахиу рекао је да је Мартијев извештај "лажан, антиалбански и увредљив за цео албански народ".

Око 500 Албанаца протестовало је прошле седмице у јужном делу Косовске Митровице, такође, против извештаја о трговини људским органима.

У извештају Дика Мартија, који је крајем децембра прихватио Одбор за правна питања Савета Европе, изнети су подаци о злочинима над Србима и неалбанским становништвом, који су убијани у логорима у Албанији, а њихови органи вађени и продавани.

Швајцарски парламентарац је за то директно оптужио и досадашњег премијера Хашима Тачија.

У Албанији су енергично одбацили те оптужбе као неосноване и изразили спремност за сарадњу у истрази. Премијер Саљи Бериша је, међутим, недавно рекао да Марти изиграва дрвеног адвоката Србије.

Извештај Мартија о злочинима на Косову и у Албанији наћи ће се на дневном реду Парламентарне скупштине Савета Европе крајем овог месеца.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи