Корупција прати Балкан

Државе Балкана прати корупција, али расте потреба за кривичним гоњењем и процесуирањем одговорних, оцењује стучњак за Блакан и новинар Миша Глени. Однос према корупцији се мења углавном због услова које је ЕУ поставила регионалним владама, сматра Глени.

У ауторском тексту "Где год да погледате, корупција прати Балкан", новинар агенције Асошијејтед прес и стручњак за Балкан Миша Глени наводи да "иако неки сматрају да је корупција на Балкану ендемске природе, други виде напредак".

Према његовим речима, низ година организовани криминал и корупција наилазили су на мало препрека што је спречавало развој тих држава или гушило њихов утицај у југоисточној Европи.

Глени је истакао да се то "сада мења, углавном због услова које је ЕУ поставила регионалним владама да поправе своје понашање".

Бивши и актуелни лидери Хрватске, Црне Горе и са Косова боре се против оптужби за корупцију, али потреси се дешавају и изван њихових граница, пише АП, наводећи као пример Бугарску и Румунију, које се три године после уласка у ЕУ, под притиском Брисела, обрачунавају са корупцијом.

То, према наводима Асошијетед Преса, успорава процес ширења Уније дубље на Балкан.

Америчка агенција подсећа да је бивши премијер Хрватске Иво Санадер ухапшен прошлог месеца у Аустрији због "злоупотребе положаја", а претходно је 2009. изненада поднео оставку, што је у децембру прошле године учинио и црногорски премијер Мило Ђукановић, који је одбацио да је разлог био притисак међународне заједнице због његове наводне криминалне прошлости.

Оптужбе подривају поверење

"На Косову је досадашњи премијер Хашим Тачи оптужен за нешто још сензационалније. Дан након што је изашао као победник на изборима у децембру, истражитељ Савета Европе Дик Марти објавио је извештај у коме се бивши лидер Ослободилачке војске Косово (ОВК) описује као шеф организације налик на мафију која је трговала оружјем, дрогом и органима Срба 90-их година", навео је АП.

Оптужбе против тројице високих функционера, пише АП, "угрозиле су поверење које им је Запад указао".

Тачи је, како наводи америчка агенција, био симбол борбе Косова против Слободана Милошевића, Ђукановића су хвалили јер се супротставио Милошевићу у одвајању Црне Горе од Србије, док је Санадер сматран симболом западних вредности који је прекинуо са хрватским национализмом који је допринео насилном распаду Југославије.

Америчка агенција указује да би Хрватска, Црна Гора, Македонија, Србија, БиХ и Косово могли да имају тешкоћа у испуњавању услова за чланство у ЕУ, узимајући у обзир њихову репутацију када је реч о корупцији и наводи податке из листе "Транспаренси интернешенела" о перцепцији корупције у 170 земаља, на којој Македонија и Хрватска деле 62. место, БиХ је на 91. месту, а Косово на 110.

Притом су старе чланице ЕУ Немачка и Француска на 15. односно 25. месту, што показују да балканске земље имају још много тога да ураде у борби против корупције, напомиње АП.

Америчка агенција, међутим, закључује да власти широм региона региона "бацају видљиво широку мрежу против криминала и корупције", наводећи да је тужилаштво Србије отворило истраге против појединаца у сектору здравства и у државној железници.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи