Тачијеве швајцарске године

Током боравка у Цириху, од 1994. до 1998. године, Хашим Тачи тајно припремао свој успон до водећих кругова ОВК, пише женевски дневник "Тан". Швајцарска, у јулу 1998, покренула истрагу због сумњи да ОВК прикупља средства за куповину оружја и од шверца хероина, наводи лист.

Косовски премијер Хашим Тачи тајно је припремао свој успон до водећих кругова Ослободилачке војске Косова за време боравка у Швајцарској, од 1994. до 1998. године, пише женевски дневник Тан (Le Temps).

У тексту под насловом "Швајцарске године Хашима Тачија", лист наводи да је Тачи годину дана студирао политичке науке и историју на Универзитету у Цириху, да је у Швајцарској био "дискретан, неповерљив и веома опрезан због својих тајних политичких активности" и да "за собом није остављао готово никаве трагове".

Професор и стручњак за војну стратегију Алберт А. Стахел сећа се Тачија као "веома обазривог" студента који је похађао његова предавања о муџахединима из Авганистана из периода од 1979. до 1989. године, и каже да је Тачи "користио њихове механизме борбе за свој рат".

Тачи најпре отишао у Аустрију, а затим у Швајцарску где је 1995. године затражио политички азил, који му је одобрен 1996. године, наводи лист.

Тан пише и да су у организовању ОВК из Швајцарске, поред Тачија, централну улогу имали и Џавит Халили, Бардил Махмути, Фазли Велиу и Али Ахмети, да су се присталице ОВК редовно састајале у северном граду Арау, а да су значајна финансијска средства прикупљана у оквиру албанске дијаспоре у овој земљи.

"Убрзо су почеле да круже гласине да лидери ОВК средства прикупљају и од шверца хероина за куповину оружја намењеног Косову", наводи лист.

У јулу 1998. Швајцарска је покренула истрагу против косовских Албанаца због шверца оружја, кршења територијалног суверенитета у иностранству, непријатељстава и организованог криминала, подесећа Тан, и наводи да су потом уследила испитивања, претраге и блокирање два рачуна у банци.

Тачи је током боравка у Швајцарској редовно, пет-шест пута годишње, одлазио на Косово "како би утврдио везе са одговорнима у ОВК, тајно", наводи лист, истичући да би му статус избеглице био укинут да су швајцарске власти за то знале.

Након што се коначно вратио на Косово и "изашао из сенке", Тачи је био под присмотром обавештајних служби неколико европских земаља и оптужен да је повезан са убиством неколико својих ривала у оквиру покрета за независност Косова 1997. и 1998. године, пише женевски дневник.

То су наводи које кредибилним сматра и специјални известилац Савета Европе Дик Марти, који Тачија сматра одговорним за трговину људским органима.

Лист подсећа да је управо Швајцарска била међу првим земљама које су признале независност Косова, у фебруару 2008. године.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи