Еулекс против "Великог газде"

Еулекс оптужио Сабита Геција и Ризу Алијуа за ратне злочине почињене против цивила у два логора на северу Албаније. Оптужницу потписао тужилац Еулекса, Американац Роберт Дин. Прва оптужница из истраге ЕУ о злочинима ОВК, која је почела после навода Карле дел Понте о "Случају Жута кућа".

Тужилаштво Еулекса подигло је оптужницу против двојице бивших команданата Ослободилачке војске Косова, Сабита Геција и Ризе Алијуа, који су оптужени за ратне злочине почињене против цивила у два логора на северу Албаније, потврдили су Интернет порталу Радио-телевизије Србије дипломати у Приштини.

Оптужницу је, како наводе дипломате, потписао тужилац Роберт Дин, и односи се на злочине почињене у логорима у Кукешу, који су служили као логистичке базе ОВК, али их је Геци претворио и у затворе за особе које нису учествовале у рату.

Оптужница се, међутим, не односи на злочине против косовских Срба, већ су жртве злочина били Албанци, које су тадашњи команданти ОВК оптуживали за садарњу са српским властима, као и особе чију су политички ставови били у раскораку са онима које су заступали герилци.

Динов документ се односи на период од марта до јуна 1999. године, али се у њему не наводе убиства, већ неколико случајева мучења о чему ће сведочити 20 особа, који су укључени у посебан програм заштите сведоке.

Премијер Косова Хашим Тачи је прошле седмице упозорио да ће ускоро објавити имена свих "албанских лажних патриота" који су учествовали у истрагама.

Оптужница против Геција уследила је свега неколико седмица након што је косовску политичку сцену из темеља потресао извештај Дика Мартија, који је у име Савета Европе истраживао наводе о злочинима ОВК током и после рата, укључујући и трговину органима отетих Срба.

Претходно, истражитељи Еулекса рекли су да је Геци, који се сматра кључним човеком тајне службе ОВК у Кукешу, учествовао у малтретирању затвореника. Еулекс је, такође, 12. маја, претресао кућу још једног осумњиченог Џемшита Краснићија

Геција је Еулекс ухапсио у мају, а Алијуа месец дана касније.

Геци је један од оснивача ОВК, сарадник Хашима Тачија, и човек који годинама слови за шефа мафије о чему сведочи и његов ратни надимак "Биг бос" или "Велики газда". Геци је 2001. године осуђен на пет година затвора због изнуђивања новца,

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи