Убијање сведока у случају Харадинај

Ликвидирани сведоци у случају који против Рамуша Харадинаја води Хашки трибунал, тврди известилац Савета Европе Жан Шарл Гардето у извештају о проблемима заштите сведока на Косову.

Поред извештаја Дика Мартија о трговини органима на Косову, Савет Европе спремио још један документ који ће изазвати главобољу властима у Приштини. Известилац о проблемима заштите сведока на Балкану Жан Шарл Гардето навео је да су неке од особа које су се усуђивале да сведоче у случајевима ратних злочина убијане, а да би преостале одмах требало склонити у иностранство.

"Друштво сведоке сматра издајницима...  Шта више, постоји шанса да буду жртве освете. Могу да изгубе посао и у најгорим случајевима, буду убијени", наводи се у извештају Жана Шарла Гардета, који ће се на дневном реду Савета Европе, као и документ Дика Мартија, наћи крајем јануара.

Гардето је, такође, навео да случај бившег команданта западног фронта ОВК и премијера Косова Рамуша Харадинаја најбоље осликава ове тврдње.

"Неколико сведока који су хтели да сведоче током овог процеса су убијени, укључујући Садика и Весела Мурићија, који су били део програма заштите сведока Хашког трибунала", наводи се у извештају у који је Интернет портал Радио-телевизије Србије имао увид.

"Један сведок тужилаштва је убијен и један, који је требало да буде заштићени сведок, био  је тешко рањен 10. октобра 2005. године након што су пристали да сведоче о случају. Локалне новине су објавиле име и детаље везане за заштићеног сведока, који због свега тога није могао да сведочи", наводи се и Гардетовом извештају који је датиран на 29. новембар 2010. године.

Иако се Тужилаштво суда у Хагу у неколико наврата жалило Савету безбедности Уједињених нација на проблеме са којима се сведоци суочавају на Косову, Гардетов извештај представља први званични документ у којем се недвосмислено наводи да су убијани сведоци који су требали да сведоче против Харадинаја.

Гардето је, такође, навео и да на Косову не постоји програм заштите сведоке, али да им је у најозбиљнијим случајевима допуштено да сведоче анонимно, што је известилац Савета Европе оценио као "бескорисно".

"Сматрам да су те мере бескорисне све док сведоци бораве на Косову, где се сви познају", наводи се у извештају у којем се, такође, наводи да су за откривање идентитета заштићених сведока најчешће одговорни бранитељи.

Гардето се, истовремено, позива и на извештај ОЕБС-а у којем се наводи да сведоци на Косову пречесто мењају исказе које су раније дали полицији, јер се "плаше освете, претњи или повреда".

"То се дешава довољно често да би се страх сведока могао сматрати оправданим", наводи известилац Савета Европе, оцењујући да претње и напади на сведоке махом остају некажњени. "Безбедно премештање сведока унутар Косова је скоро немогуће. Једина стварна заштитна мера за такве сведоке и њихове рођаке је премештање ван Косова".

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи