Одбијена жалба припадника "Шакала"

Немачки Савезни уставни суд одбио жалбу бившег припадника паравојне јединице "Шакали", Зорана Обрадовића, на одлуку о његовом изручењу Србији. Обрадовић ухапшен на основу међународне потернице због оружане пљачке.

Савезни уставни суд Немачке, у Карлсруеу, одбио је жалбу бившег припадника српске паравојне јединице "Шакали", Зорана Обрадовића, на одлуку правосудних власти о његовом изручењу Србији. Обрадовићева жалба је одбијена без даљег образложења.

У Земаљском суду Шлезвиг-Холштајна, надлежном за овај случај, агенцији Бета саопштено је да нема даљег правног лека који Обрадовићу стоји на располагању, те после нужне правосудне процедуре може да уследи његово изручње Србији.

Обрадовић је, са више припадника "Шакала", оптужен за ратне злочине над албанским становништвом, у селу Ћушка, близу Пећи, на Косову 1999. године. Обрадовић је ухапшен у априлу прошле године и још увек се налази у затвору за преступнике који треба да буду протерани у граду Нојминстер.

Хапшење је уследило на основу међународне потернице коју су за Обрадовићем расписале српске власти, али не због ратних злочина, већ због оружане пљачке. Потерницу за Обрадовићем, који од 2010. живи у Немачкој, због ратних злочина у селу Ћушка, српске власти расписале су, касније, током 2010. године.

О Обрадовићевом изручењу одлучивано је на основу прве потернице, подигнуте због пљачке. Пошто је Земаљски суд Шлезвиг-Холштајна захтев за изручење оценио као прихватљив, Савезно министарство правосуђа је одобрило изручење.

Против изручења се, међутим, изјаснила друга институција, Савезни уред за миграцију и избеглице уз образложење да Обрадовић "пати од посттрауматског поремећаја". Та институција била је, такође, надлежна, јер је прошле године још у току био и Обрадовићев, у међувремну одбачен захтев, за добијање политичког азила.

Недељник Цајт (Die Zeit) известио је, позивајући се на наводе Обрадовићевог адвоката, да је он до сада порицао оба дела због којих су за њим расписане потернице, како учешће у пљачки тако и у злочину у селу Ћушка, тврдећи да је за "Шакале" први пут чуо када је био суочен са наводима друге потернице.

Пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду 20. децембра 2010. почело је суђење деветорици припадника "Шакала" за злочин у селу Ћушка, а против 17 осумњичених за исти злочин који се налазе у бекству расписана је потерница.

Оптужница припаднике "Шакала" терети да су 14. маја 1999. године убили 44 албанска цивила, уништили и запалили више од 40 кућа и око 400 албанских цивила протерали, пљачкајући њихов новац, накит и друге драгоцености.

У Србији ће Обрадовићу, када буде изручен на основу прве потернице, морати најпре да се суди за пљачку. Суђење за ратне злочине, за које се терети, могуће је тек пошто немачке власти буду донеле одлуку и на основу друге потернице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи