Ухапшен због ратног злочина

Земир Ковачевић, осумњичен да је починио ратни злочин у Сијековцу, крај Босанског Брода, ухапшен у Шведској. Очекује се да из Босне и Херцеговине у Шведску стигне захтев за изручење. У марту 1992. године у Сијековцу убијено je 47 српских цивила.

Шведске власти задржале су у притвору Земира Ковачевића, држављанина Босне и Херцеговине, који је ухапшен у тој земљи због сумње да је током рата починио злочине и учествовао у злочинима на подручју БиХ.

Бивши припадник Хрватског већа одбране (ХВО), осумњичен за убиства цивила у Сијековцу, код Босанског Брода, јуче је ухапшен у Шведској на основу међународне потернице. Ковачевић се протеклих година крио у малом граду поред Остерсунда, где је живео са својом партнерком, објавио је шведски лист Експресен.

У марту 1992. године, у Сијековцу убијено је 47 српских цивила, а у оптужницама се наводи да су извршиоци били Земир Ковачевић из Сијековца, његов млађи брат чије се име не наводи, Марко Пркача из Славонског Брода, Нијаз Чаушевић из Сијековца и извесни Фулан и Шерац из села Кораћа, у Босни и Херцеговини.

У служби за информисање шведске полиције синоћ нису били у могућности да потврде идентитет ухапшеног мушкарца, али су рекли да је хапшење обављено по међународној потерници која је расписана на захтев БиХ.

Шеф међународног одељења за истраге шведске полиције Бертил Олофсон рекао је да се очекује захтев за изручење од власти у БиХ.

"Када то примимо, шведско министарство правде и тужилаштво у овој земљи ће случај изнети пред суд, који ће потом донети одлуку да ли ће бити изручења", рекао је Олофсон.

"Ухапшени мушкарац нема шведско држављанство. Власти наше земље обавестиће БиХ о хапшењу, па се надамо да би се већ у јануару наредне године могло одржати екстрадицијско рочиште пред шведским правосуђем", рекао је Олофсон.

У Тужилаштву БиХ рекли су да још немају информација о хапшењу и да "очекују службено обавештење из Шведске", после чега би Министарство правде БиХ могло покренути процес екстрадиције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи