Узрок несреће људски фактор

Према првим резултатима истраге, људски фактор је узрок експлозије у чачанској "Слободи". Приликом одлагања гранате, ударац изазвао варницу и паљење трасера од пиротехничких средстава. Настављена санација терена.

Први резултати истраге после хаварије у чачанској "Слободи" потврдили су сумње да је за пожар, који је потом изазвао низ експлозија убојних средстава и уништио погон пиротехнике, крив људски фактор.

Према наводима потпуковника Мирослава Ђорђевића из Инспектората одбране, приликом одлагања једне гранате ватра је избила услед ударца у њен упаљач, што је довело до паљења такозваног трасера направљеног од пиротехничке смесе.

Пожар се потом пренео на остале пројектиле, који су се налазили у близини. "Ово је закључено после статичког и динамичког увиђаја, комплетне анализе догађаја и потврђено експериментално", рекао је потпуковник Ђорђевић.

Претходно се спекулисало да је разлог за хаварију премореност радника.

"Ми смо радили прву и трећу смену исти дан, сутрадан другу смену, из друге долазимо у прву из прве долазимо опет у трећу. Да ли је било нормално да се тако ради три месеца? Уцењивали су нас цивиле, уцењивали уговорце, ми смо били обавезни да радимо за јадних 30.000 динара плате", наводи једна радница.

Премор радника узрок несреће?

Драган Јекић из Самосталног синдиката "Слободе" каже да је велики посао који је морао да буде завршен у договореном року оптеретио раднике. "То је захтевало од запослених да буду додатно ангажовани и да раде прековремено", рекао је Јекић.

Директор компаније "Слобода" из Чачка Зоран Стефановић изјавио је данас да су све безбедносне процедуре за рад у тој фабрици прописане законом биле испоштоване, а да ће даља истрага утврдити да ли је то тачно.

Стефановић је за РТС рекао да је утврђено да је за пожар, који је у фабрици изазвао низ експлозија и уништио погон пиротехнике, крив људски фактор, као и у, како је објаснио, 99 одсто таквих случајева.

"У таквим случајевима битно је да последице буду што мање, што је у овом случају и постигнуто, јер нико није повређен, а остали објекти нису оштећени", навео је директор, додајући да су последице могле бити мање, да је пожар могао да буде брже угашен.

Стефановић је рекао да је кобног дана обишао све погоне и замолио запослене у фабрици, да се, уколико нису способни за даљи рад, јер су радили прековремено, јаве, што, како је казао, нико није учинио.

Он је додао да је јуче рад настављен у свим погонима "Слободе", осим у оном где се догодио пожар, јер је у току рашчишћавање места несреће.

Четвртог дана после хаварије, стручне екипе Министарства унутрашњих послова и Војске Србије настављају санацију терена, али је већ сада сигурно да нема препрека за безбедну обнову производње у осталим погонима фабрике.

Досадашња испитивања показала су да нема повећане концентрације штетних материја на простору захваћеном пожаром и експлозијама.

Представници синдиката саопштили су да још нису створени сви услови за нормала рад, пошто радни простор у халама не може да се загреје због поломљених стакала на прозорима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи