Мишић чека одлуку суда

Урош Мишић, осуђен на десет година затвора због покушаја убиства жандарма на утакмици Црвена звезда-Хајдук из Куле, затражио блажу казну пред Апелационим судом. Тужилаштво затражило повећање затворске казне.

Навијач "Црвене звезде" Урош Мишић замолио је Апелациони суд у Београду да му смањи досуђену затворску казну, истичући да "није прошао дан а да се није покајао", зато што је пре три године на фудбалској утакмици напао жандарма Небојшу Траковића. Са друге стране, Тужилаштво је од Апелационог суда тражило да му досуди строжу казну.

"Ни у једном тренутку нисам хтео да Трајковићу угурам бакљу у уста", рекао је Мишић на седници Апелационог суда, који је разматрао жалбу на пресуду којом је осуђен на десет година затвора, због покушаја тешког убиства Трајковића на утакмици Црвена звезда-Хајдук из Куле, 2007. године.

Наводећи да због његових поступака испашта и његова и Трајковићева породица, Мишић је судско веће замолио да му пружи шансу, како његова младост не би била уништена.

"Желим да наставим школовање, да се запослим и оснујем породицу", додао је он и негирао да се Трајковићу обратио речима: "Где ћеш, п... жандарска'', јер у том тренутку није ни знао да је полицајац.

Апелационо тужилаштво тражило је да суд преиначи одлуку и да се Мишићу изрекне виша затворска казна, јер је, како је наведено у жалби, казна блага, па се не може остварити сврха кажњавања.

Утврђено је да је Трајковић на Стадиону "Црвене звезде" био у својству службеног лица, а Мишићев мотив за тај бруталан напад, према ставу Тужилаштва, је сазнање да је Трајковић полицајац.

Тужилаштво је напоменуло да суд није ценио безобзирност и упорност Мишића, јер је, поред свих напора Трајковића да се спаси, Мишић замахивао бакљом.

Према наводима тужилаштва, суд није довољно ценио ни последице које је напад оставио на Трајковићево психичко и физичко здравље, као ни претрпљени страх. Трајковић болује од трајног поремећаја личности, постао је неспособан за рад и обављање дужност.

Бранилац: Трајковићев исказ противуречан

Мишићев бранилац Боривоје Боровић истакао је да је из пресуде Вишег суда остало нејасно како је завршено "јурење низ степенице", јер је тада Мишић својевољно одустао од сустизања Трајковића што негира претпоставку умишљаја.

Противуречан је и Трајковићев исказ о томе у ком пределу тела је био паљен бакљом, јер медицински документ сведочи да полицајац има опекотину у пределу леђа, а не у пределу усана.

Суд није ценио ни исказ сведока Костића који је рекао да није видео како је Мишић гурао бакљу у уста, навео је Мишићев бранилац и подсетио да је више људи предузимало незаконите радње према оштећеном, а суд све нанете тешке телесне повреде ставља Мишићу на терет.

Трајковић је био на трибини мимо знања свог шефа, а допис дирекције полиције који говори да је био на службеној дужности написан је годину и по дана после догађаја, тврдио је адвокат Боровић.

Мишић је данас по други пут пред другостепеним судом тражио ублажавање казне на коју га је осудио Виши суд у Београду, пошто је бивши Врховни суд Србије укинуо првостпену пресуду од 2008. године и наложио ново суђење.

Према закону, Апелациони суд може само једном да укине пресуду, па се, тако, сада очекује да донесе коначну одлуку.

Мишић је у мају ове године поново осуђен на исту казну од десет година затвора због кривичног дела тешко убиство у покушају, јер је суд утврдио да је упаљену навијачку бакљу покушао да Трајковићу угура у уста и при том је био свестан да може да га убије на тај начин, рекао је председник судског већа судија Велимир Лазовић, образлажући пресуду. 

Према сопственом захтеву, Мишић је упућен на издржавање казне, а у притвору је био од хапшења, два дана после инцидента на "Маракани".

Првом пресудом коју је у септембру 2008. године изрекло веће судије Валимира Лазовића, Мишић је био осуђен на исту казну од десет година затвора, коју је Врховни суд укинуо и наложио ново суђење.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи