Истрага о узроцима експлозија

У чачанској фабрици "Слобода" деминери претражују терен да би истражни органи могли да почну испитивање узрока пожара и експлозија у фабрици. Деминери су претражили и рашчистили терен све до погона у којем се експлозија догодила. Први резултати потврдили сумњу да је екслозију изазвао људски фактор.

У војној фабрици "Слобода" у Чачку претражује се терен да би истражни органи могли да почну испитивање узрока пожара и експлозија у фабрици. Рашчишћен је терен све до објекта у коме се експлозија догодила.

Екипе Техничко-ремонтног завода из Крагујевца претражују подручје фабрике да би истражним органима обезбедили пут до погона у којем се десио пожар, а потом серија експлозија. Пре тога су деминери истражили подручје око фабрике и утврдили да нема опасности од расутог материјала.

"Ово радимо да би спречили даље несреће и да би овакви догађаји дешавали што ређе, јер као што видимо на примеру 'Наменске прoизводње' у Ужицу и сада у Чачку, људи раде са веома опасним материјема", рекао је потпуковник Мирослав Ђорђевић из Инспектората одбране.

Још увек се не може поуздано тврдити до када ће истрага трајати. Радници једног дела војне фабрике "Слобода" у Чачку вратили су се на посао.

Како јавља дописник РТС-а, не може се тврдити шта су узроци пожара и екплозија, али се спекулише да је реч о људском фактору који је изазван премором радника који су често радили прековремено.

Руководство фабрике негира овакве тврдње наглашавајући да је процуедура рада у овој фабрици врло прецизна и јасна и да нема места грешкама, као и да је радницима било дозвољено да узимају одморе.

У експлозији је оштећено 14 оклоних објеката. Локална самоуправа и Град Чачак најавили су да ће помоћи у санацији ових објеката.

Екплозија изазвана пожаром догодила се у понедељак поподне у погону за лаборацију артиљеријске муниције, а после тога уследиле су детонације које су се чуле до јуче.

У тренутку експлозије, у погону се налазило 60 радника који су успели да напусте фабрику.

Ватра је захватила око 2.000 квадрата, а погон у којем је избио пожар грађен је по свим безбедносним стандардима за војну производњу, тако да је спречено ширење пожара на друге објекте у фабрици.

Настала штета се процењује на 10 милиона евра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи